respublika.lt

Paaiškėjo Laisvės premijos laureatai

(1)
Publikuota: 2021 gruodžio 10 17:46:47, VŽ informacija
×
nuotr. 1 nuotr.
„Lietuvos katalikų bažnyčios kronikos“ 1983-1989 m. vyr. redaktorius Telšių vyskupas Jonas Boruta. Eltos nuotr.

Seimas, atsižvelgdamas į Laisvės premijų komisijos sprendimą, nutarė 2021 metų Laisvės premiją skirti pogrindinės spaudos leidinio „Lietuvos katalikų bažnyčios kronika" 1983-1989 metų vyriausiajam redaktoriui, Telšių vyskupui emeritui Jonui Borutai, leidinio bendradarbėms Bernadetai Mališkaitei ir Elenai Šiuliauskaitei. Šis apdovanojimas laureatams bus įteiktas Laisvės gynėjų dieną - 2022 m. sausio 13-ąją.

 

 

Ketvirtadienį už tai numatantį Seimo nutarimą vieningai balsavo 125 Seimo nariai.

„LKB kronika" buvo reikšminga neginkluoto pasipriešinimo prieš Sovietų Sąjungos okupaciją kovos dalyvė, liudijusi Laisvo žodžio jėgą, įveikusi geležinę uždangą ir gebėjusi perduoti žinią laisvam pasauliui. Pats leidinys savaime neatsirado, jį redagavo, rengė ir platino nepaprastai gražaus kuklumo, tačiau didelės drąsos ir stipraus tikėjimo žmonės. Jiems buvo svarbu nepasiduoti, neprarasti vilties, kovoti, nepaisant grėsmės sau ir savo artimiesiems. Šis Laisvės premijos apdovanojimas - didelė padėka visiems kronikos bendradarbiams", - anksčiau yra sakiusi Laisvės premijų komisijos pirmininkė Paulė Kuzmickienė.

Laisvės premija siekiama įvertinti asmenų ir organizacijų laimėjimus ir indėlį ginant žmogaus teises, plėtojant demokratiją, skatinant tarpvalstybinį bendradarbiavimą kovojant už Rytų ir Vidurio Europos tautų laisvą apsisprendimą ir suverenitetą.

„LKB kronika" - tai ilgiausiai leistas, plačiausiai pasklidęs, persekiojamos, bet nepalūžusios Bažnyčios simboliu tapęs pogrindinis žurnalas, kurio ištakos - slapti veiklių kunigų susirinkimai. 1972-1989 m. „LKB kronika" buvo sovietų nusikaltimų metraštis. Joje registruoti ir skelbti Bažnyčios veiklos varžymo, tikinčiųjų persekiojimo ir žmogaus teisių pažeidinėjimo faktai, juos liudijantys dokumentai. Slapčia pasiekdavusi Vakarus ir sulaukusi plataus atgarsio pasaulio žiniasklaidoje, „LKB kronika" griovė sovietų propagandos kuriamą mitą apie komunistinės sistemos humaniškumą bei tariamą Bažnyčios laisvę Sovietų Sąjungoje.

Nepaisant KGB persekiojimų bei represijų, kurie palietė dešimtis įkalintų ir šimtus šantažuotų bendradarbių bei platintojų, „LKB kronika" buvo reguliariai leidžiama iki pat laisvės atgavimo. Iki Atgimimo išėjo 81 „LKB kronikos" numeris.

 

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Skaityti komentarus (1)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar pritariate sprendimui įteisinti naktinius taikiklius medžioklėje?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar galvojate emigruoti iš Lietuvos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-2 +2 C

-1 +4 C

-2 +4 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+5 +9 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-5 m/s