respublika.lt

Optimizacija pasivijo Prezidento muziejų

(0)
Publikuota: 2019 gruodžio 05 07:01:41, Dalia BYČIENĖ
×
nuotr. 7 nuotr.
Prezidento K.Griniaus muziejų ne kartą lankė visi buvę prezidentai, jis patrauklus miesto svečiams. Kazimiero Linkevičiaus nuotr.

Per Marijampolę praūžė kultūros ir švietimo įstaigų jungimo, šiuolaikiškai kalbant, optimizavimo, buldozeris. Prie Kultūros centro prijungtas teatras, prie vietos kraštotyros muziejaus - Prezidento Kazio Griniaus memorialinis muziejus. Jungimo priežastimi nurodomas taupymas. Sutaupyti rengiamasi panaikinus prijungiamų įstaigų direktorių, buhalterių pareigybes. Ar trupiniai atpirks praradimus kultūrai, reformos vykdytojai nesuko galvos.

 

Didelį nerimą sukėlė vienintelio šalyje Prezidento K.Griniaus memorialinio muziejaus šliejimas prie kraštotyros muziejaus. Naujoji biudžetinė įstaiga vadinsis Marijampolės krašto ir Prezidento Kazio Griniaus muziejus.

Prezidentūra patylėjo

„Ar iš tiesų mūsų valstybės „stulpų“ - prezidentų įamžinimas - yra savivaldos lygmens problema? Ar tokio lygio klausimai turi būti sprendžiami skubiai ir tik savivaldybių kabinetuose? Ar beatodairiškai taupydami lėšas nepasieksime garbės nedarančio lygio, kuomet mūsų valstybės istorija rūpės tik saujelei istorikų?“ - bandė atkreipti prezidento Gitano Nausėdos dėmesį prieš K.Griniaus muziejaus statuso keitimą Marijampolės savivaldybės tarybos narys Kostas Jankauskas. Politikas į prezidentūrą parašė net du laiškus, bet nė į vieną atsakymo nesulaukė.

Skelbiama, kad prijungus K.Griniaus muziejų būsią sutaupyta 11-36 tūkst. eurų per metus. K.Jankausko manymu, iš tiesų sutaupyti nepavyks nieko. Tik bus suduotas smūgis visai Lietuvai svarbiai savarankiškai kultūros įstaigai. K.Jankauskas vadovavo Marijampolės apskričiai, kai buvo sprendžiami K.Griniaus muziejus kūrimo klausimai.

Geri laikai

Muziejus vadinamuose Grinių namuose Marijampolėje įkurtas 1997 m. Šiame XIX amžiaus pabaigoje statytame tradicinės medinės architektūros name 1904-1914 metais gyveno varpininkas, knygnešys, gydytojas, būsimasis prezidentas Kazys Grinius.

XX a. pradžioje Grinių namai buvo tapę Sūduvos kultūrinio sąjūdžio centru, vykdavo visuomenės susirinkimai, čia įkurta „Šviesos“ draugija. 1905 m. surengtas pirmasis Sūduvoje viešas lietuviškas vakaras, kurio metu suvaidinta komedija „Amerika pirtyje“.

Sovietmečiu Grinių name gyveno kelios šeimos. Joms išsikėlus, nugyventas pastatas buvo įrašytas į griaunamų namų sąrašus. Sujudo K.Griniaus atminties išsaugojimo iniciatoriai, pareiškę, kad pastatą reikia išsaugoti. Sujudo ir nuosavybę susigrąžinęs jo savininkas. Mainais jis pareikalavo buto Vilniuje. Savivaldybė į kalbas nesileido, tad savininkas pasiskelbė jį parduodantis. Namą nusipirko parapija, ketinusi čia įsteigti globos namus.

Kaip mums yra pasakojęs žygius dėl muziejaus pradėjęs, o vėliau jo vadovu tapęs tolimas prezidento giminaitis, pedagogas Vytautas Grinius, kultūrininkai pagalbos paprašė tuometinio prezidento Algirdo Brazausko. Susitarta, kad dvasininkai išnuomos savo turtą muziejui mainais į naujus savo luomo atstovų globos namus. Tam skirti keli milijonai litų. Valstybė nepašykštėjo pinigų ir Grinių namų rekonstrukcijai.

1997 m. memorialinis K.Griniaus muziejus atvėrė duris ir tapo vienu iš Marijampolės istorinės atminties saugojimo įstaigų. Muziejus vykdė edukacinę, kultūrinę veiklą, sukaupta K.Grinių menančių daiktų, nuotraukų. Prezidento sūnus Liūtas perdavė gausius tėvo archyvus. Muziejuje veikia nuolatinės ekspozicijos, sukaupta turtinga biblioteka.

Nelogiški sprendimai

Beveik 20 metų muziejui vadovavęs, o dabar dienas savo namuose Paežerių kaime (Vilkaviškio r.) vienas leidžiantis V.Grinius neslepia - muziejui niekada nebuvo lengva. Po apskričių reformos muziejus tapo našlaitis. Jo nenorėjo savivaldybė, nebuvo jis reikalingas valstybei. Dar tuomet buvo svarstoma prijungti jį prie Marijampolės kraštotyros muziejaus. Nugalėjo supratimas, kad šios įstaigos negali būti to paties lygmens.

Pasak trečiojo Lietuvos prezidento memorialinio muziejaus kūrėjo V.Griniaus, taupymas kultūros sąskaita niekam gero neatnešė. Jis tik parodo valstybės skurdą. V.Griniaus manymu, taupumo valdininkai galėtų pasimokyti iš prezidento. „Jeigu dabar mūsų valdžia taupytų, kaip K.Grinius taupė, gyventume ne taip. Jis rodė pavyzdį, važinėdamas viešuoju transportu. Buvo sąžiningas ir teisingas. Žmogus, nebijojęs pasakyti, kad jam Konstitucija - aukščiau visko. Ne tik taip kalbėjo, bet ir laikėsi žodžio.“

Kultūra - vietos politikų rankose

Kada ir kokie savivaldybių muziejai gali tapti Nacionalinio muziejaus padaliniais, kas tai sprendžia? - teiravomės Nacionaliniame muziejuje. Pasak muziejaus atstovės Živilės Stadalytės, pagal Muziejų įstatyme įtvirtintą klasifikaciją Lietuvoje egzistuoja savivaldybių, žinybiniai, respublikiniai, nacionaliniai ir kiti muziejai. Respublikinių ir nacionalinių muziejų savininkas yra Lietuvos Respublikos kultūros ministerija. „Nacionalinius muziejus steigia arba tokį statusą respublikiniam muziejui suteikia Vyriausybė kultūros ministro teikimu. Dėl savivaldybės muziejų statuso keitimo sprendžia pats steigėjas, t.y. konkreti savivaldybė. Tokiu atveju muziejų statuso keitimas yra svarstomas tarp steigėjų, konkrečios savivaldybės ir Kultūros ministerijos“, - teigė Nacionalinio muziejaus atstovė.

Tačiau yra ne visai taip, kaip turėtų būti. Užklausėme Kultūros ministerijos, ar Marijampolės savivaldybės taryba, rengdamasi jungti vietinį kraštotyros ir memorialinį prezidento K.Griniaus muziejų, konsultavosi su ministerija?

„Pagal Vietos savivaldos įstatymą kultūra yra savarankiškoji savivaldybės funkcija, todėl savivaldybė neturi teisės aktais nustatytos pareigos informuoti ministeriją, kad apjungia ar kaip kitaip pertvarko savo įstaigas“, - informavo Kultūros ministerijos atstovė Jana Mikulevič. Apie planus pertvarkyti K.Griniaus muziejų Kultūros ministerijai buvo žinoma tik iš viešosios erdvės.

Bet savivaldybėms niekas nedraudžia svarstyti, koks statusas kultūros įstaigoms yra palankesnis ir pačioms ieškoti kelių, kaip jas pakylėti aukščiau, kad jos pristatytų miestą, o ne trauktų jį į provincialumą. Regis, tam pirmiausia reikia patiems peržengti šią ribą.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar pritariate sprendimui įteisinti naktinius taikiklius medžioklėje?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar galvojate emigruoti iš Lietuvos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-2 +2 C

-1 +4 C

-2 +4 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+5 +9 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-5 m/s