respublika.lt

Netekome tapytojo Vincento Gečo

(0)
Publikuota: 2020 birželio 18 13:27:51, Eltos inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
Mirė tapytojas Vincentas Gečas. Gedimino Savickio nuotr.

Eidamas 90-uosius metus, trečiadienį mirė vienas žymiausių 20 a. antros pusės lietuvių tapytojų Vincentas Gečas, pranešė Lietuvos dailininkų sąjunga.

 

Pasak dailėtyrininkų, šiuolaikinė lietuvių tapyba būtų sunkiai įsivaizduojama be V. Gečo įtakos. Tapytojas buvo viena svarbiausių asmenybių, savo kūryba ugdžiusių šiandienos dailininkų kartą.

Savo kūryboje Gečas pirmiausia atsiskleidė kaip socialinės tikrovės stebėtojas. Vėlyvoje kūryboje daugiau vyrauja gamtos motyvai, peizažai, natiurmortai. Gečas žinomas ne tik kaip tapytojas, bet ir kaip talentingas piešėjas, sugebėdavęs išraiškingai ir detaliai perteikti formą popieriaus lape. Pasak paties tapytojo, menas turi būti išraiškingas. Tai svarbiausia jo funkcija.

Visgi tikroji Gečo tapybos jėga yra spalvos. Jis vienas talentingiausių koloristų šiuolaikinėje lietuvių tapyboje, nebijojęs eksperimentuoti ant drobės.

Dailininkas gimė 1931 m. Mažeikiuose. Studijavo dabartinėje Vilniaus dailės akademijoje. Ten 1970 m. apsigynė profesoriaus vardą. Jam, vienam iš nedaugelio Lietuvos tapytojų, buvo suteikta galimybė stažuotis už Lietuvos ribų (Italijoje – 1963-1964 m.).

1969-1982 m. dirbo Vilniaus dailės akademijos rektoriumi. 1968 m. apdovanotas Lietuvos Respublikos valstybine premija už meninę veiklą bei nuopelnus. 1974 m. V. Gečui suteiktas Lietuvos Respublikos nusipelniusio meno veikėjo garbės vardas. Nuo 1959 m. savo darbų pristatymus yra rengęs ne tik Lietuvoje, bet ir Italijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Estijoje, Rusijoje.

Menininko drobių yra įsigiję Lietuvos meno muziejai, Maskvos Tretjakovo galerija, mokslo ir meno įstaigos, privatūs kolekcininkai iš Olandijos, JAV, Kanados ir kitų šalių.

Nuoširdžią užuojautą tapytojo, buvusio Vilniaus dailės akademijos rektoriaus Vincento Gečo artimiesiems Seimo ir savo vardu reiškia Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„Vincento Gečo tapybos darbai apskriejo visą pasaulį, kartu nešdami ir Lietuvos vardą. Jo darbai liks neatsiejami nuo šiuolaikinės lietuvių tapybos istorijos. Reiškiu nuoširdžią užuojautą“, – teigia parlamento vadovas.

Šią sunkią netekties akimirką Seimo pirmininkas Vincento Gečo artimiesiems ir kolegoms linki stiprybės.

*****

Vincento Gečo pašarvojimo ceremonija vyks birželio 18 d., ketvirtadienį, 16.00 val. Olandų g. 20, pirmojoje salėje. Urna išnešama birželio 19 d., penktadienį, 15.00 val.

Prezidentas ir premjeras pareiškė užuojautą dėl tapytojo V. Gečo netekties

Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda ir premjeras Saulius Skvernelis pareiškė nuoširdžią užuojautą dėl dailininko V. Gečo mirties.

Pasak prezidento, šiandien atsisveikiname su žymiu Lietuvos tapytoju, sukūrusiu savitą ir įvairiapusiškumu stebinantį realizmo stilių, gebėjusiu jungti įvairias temas ir žanrus. Išraiškingomis kompozicijomis ir ekspresyviais spalvų potėpiais ant drobės V. Gečas paliko unikalų įspaudą šalies dailės istorijoje.

„Tapytojas buvo laikmečio novatorius, savo kūryba pralenkęs tuometines estetines pažiūras, meistras, kuriam esame dėkingi už nemarų palikimą“, – sakė šalies vadovas.

V. Gečas buvo ilgametis Vilniaus dailės akademijos rektorius, ryški asmenybė, ugdžiusi šiandienos šalies menininkų kartą, už meninę veiklą pelniusi ne vieną apdovanojimą.

Sunkią valandą šalies vadovas palinkėjo stiprybės V. Gečo šeimai, draugams, kolegoms ir visai kultūros bendruomenei.

„Dailininkų bendruomenė ir visa Lietuvos kultūra neteko iškilaus menininko, garsaus dailininko Vincento Gečo. Jo originalūs tapybos darbai vertinami mūsų šalyje, jie žinomi ir užsienio muziejams bei kolekcininkams. Reiškiu nuoširdžią užuojautą artimiesiems ir visiems, kuriems teko garbė pažinoti šią asmenybę“, – sakoma premjero užuojautoje.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s