respublika.lt

Oskarą Koršunovą LNDT keičia trys režisieriai

(113)
Publikuota: 2023 sausio 31 10:56:00, Irtautė Gutauskaitė, Elta
×
nuotr. 2 nuotr.
Spaudos konferencija, kurioje pristatyta, kas eis Lietuvos nacionalinio dramos teatro meno vadovo pareigas. Eltos nuotr.

Lietuvos nacionalinis dramos teatras antradienį surengtoje spaudos konferencijoje paskelbė, kad naujaisiais meno vadovais tampa režisieriai Kamilė Gudmonaitė, Antanas Obcarskas ir Eglė Švedkauskaitė. Praėjusių metų gruodžio pradžioje iš šių pareigų buvo atleistas režisierius Oskaras Koršunovas.

 

„Bekalbėdami tarpusavyje supratome, kad mus vienija keli dalykai, vienas iš jų – jaučiame vieno pasaulio pabaigą ir kito pasaulio pradžią“, – spaudos konferencijoje sakė K. Gudmonaitė.

„Mes norime jautriai žvelgti į pasaulį, norime, kad Lietuvos nacionalinis dramos teatras taptų stiprios kokybės ženklu“, – pridūrė vokalistė.

E. Švedkauskaitės teigimu, pirmasis meno vadovų darbas – suplanuoti repertuarą. Ji pridūrė, kad teatras tęs kryptį, kuri buvo nubrėžta į LNDT atėjus dabartiniam generaliniui direktoriui Martynui Budraičiui.

„Taip pat jau pradėjome kviesti menininkus, kuriuos matome teatre“, – sakė režisierė.

E. Švedkauskaitė pridūrė, kad džiaugiasi tuo, jog teks dirbti trise: „Yra puiku, kad esame trise, nes tai leidžia visada dalyvauti teatro procesuose, pasiskirstyti darbais.“

„Teatras turi tapti nacionaline susitikimų vieta“, – išsikeltu tikslu spaudos konferencijoje pasidalino A. Obcarskas.

LNDT generalinis direktorius Martynas Budraitis džiaugiasi, kad tarp naujų meno vadovų – dvi moterys.

„Tai, kad dvi moterys tampa meno vadovėmis, yra labai svarbu“, – spaudos konferencijoje teigė jis.

Paklaustas, ar yra naujos informacijos dėl O. Koršunovo kreipimosi į Darbo ginčų komisiją, M. Budraitis patikino, kad sprendimo kol kas nėra.

„Procesai vyksta, kol kas neturiu ką naujo pasakyti. Manau, kad viskas pakankamai aktyviai transliuojama socialiniuose tinkluose“, – žurnalistams antradienį sakė M. Budraitis.

K. Gudmonaitė gimė 1992 m. spalio 9 dieną. 2012–2016 m. LMTA teatro režisūros kurso (vadovas Gintaras Varnas) absolventė, muzikinio dueto „Kamanių Šilelis“ vokalistė bei dainų autorė. Nuo 2019 m. lektorė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

A. Obcarskas 2016 metais baigė filosofijos bakalauro ir magistro studijas Vilniaus universitete. Gilindamasis į teatro filosofiją ėmėsi vadovauti nepriklausomam teatrui „Utopia“ bei asistuoti režisieriaus Gintaro Varno spektakliuose. 2015 m. studijavo Eimunto Nekrošiaus vadovaujamame režisierių kurse. 2016 m. eksperimentiniame spektaklyje „Eglė žalčių karalienė“ A. Obcarskas dirbo kartu su Oskaru Koršunovu kaip kūrybinis bendradarbis.

Tais pačiais metais pradėjo dirbti LNDT režisieriumi-asistentu. 2018 metais Lietuvos nacionaliniame dramos teatre režisavo debiutinį spektaklį „Voicekas“. 2020 metų rudenį baigė teatro režisūros magistro studijas su spektakliu „Normalumo fantomas“ pagal Saara Turunen pjesę. Spektaklis kurtas su Helsinkio teatro akademijos studentais ir pristatytas Jaunimo teatre Vilniuje. 2020 m. rudenį sukūrė spektaklius „Alisa“ Lietuvos nacionaliniame dramos teatre ir „Batsiuviai“ Nacionaliniame Kauno dramos teatre.

E. Švedkauskaitė studijavo teatro režisūrą, savo spektakliuose dažniausiai nagrinėja atminties, prisiminimų, kartų kaitos temas. Vienas pirmųjų geriausiai įvertintų režisierės darbų – spektaklis „Žmogus iš žuvies“. Už šį spektaklį režisierė nominuota ir „Auksiniam scenos kryžiui“ jaunojo menininko kategorijoje.

ELTA primena, kad režisierius O. Koršunovas buvo atleistas dėl aplaidaus tiesioginių meno vadovo pareigų vykdymo bei sistemingos pravaikštos. Šių metų sausio mėnesį režisierius kreipėsi į Darbo ginčų komisiją.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
5
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Skaityti komentarus (113)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar A.Anušauskui atsisakius ministro kėdės reikėtų svarstyti L.Kasčiūno kandidatūrą?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar galvojate emigruoti iš Lietuvos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-2 +2 C

-1 +4 C

-2 +4 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+5 +9 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-5 m/s