respublika.lt

Muzikuojantys kūdikiai D.Labučio parodoje

(0)
Publikuota: 2014 sausio 09 11:40:06, Agnė VAITASIŪTĖ-KEIZIKIENĖ, „Respublikos“ žurnalistė
×
nuotr. 3 nuotr.
Fotografui Dainiui Labučiui sunkiausia buvo fotografuoti kūdikius

Vakar Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejuje Vilniuje atidaryta „Respublikos“ leidinių grupei priklausančios Eltos fotografo Dainiaus Labučio paroda „Garsų vaizdai“, skirta muzikos mokyklos „Yamaha“ dvidešimtmečiui Lietuvoje. Pats muzikai neabejingas menininkas nuotraukose perteikė vaikų santykį su muzika ir pirmuosius jų žingsnius garsų pažinimo link.

Muzikuoja ir kūdikiai

Parodoje pristatoma daugiau nei 20 didelio formato fotografijų. Jose muzikuojantys įvairiausio amžiaus vaikai - nuo kūdikių iki 17 metų jaunuolių.

„Įdomiausia buvo fotografuoti kūdikius. Jiems mokykla organizuoja muzikinius žaidimus. Kiekvienas žaislas barška ar leidžia kitus garsus. Tokie meniniai projektai man visada kur kas įdomesni nei paprasti reportažai“, - sakė D.Labutis. Nors fotografuoti muzikantus menininkui nėra naujiena, muzikuojantys vaikai - kas kita. „Skirtumas yra didžiulis, ar fotografuoti profesionalus, ar tik groti pradedančius vaikus. Juos apskritai sunku įamžinti nuotraukose, jie nuolat juda, nepaliepsi ramiai sėdėti“, - pasakojo fotografas.

Paprašytas žodžiais perteikti nuotraukų nuotaiką, D.Labutis tikino, kad geriausiai nuotaiką galima pajusti tik pamačius fotografijas. „Tai nebuvo reportažas. Bandžiau daugiau užfiksuoti tam tikrus žvilgsnius, rankas. Džiaugiuosi, kad man buvo duota visiška laisvė. Parodai atrinkau tas nuotraukas, kurios, mano galva, geriausiai atspindi temą, kompoziciškai ir meniškai yra tvarkingos“, - apie kūrimo procesą pasakojo fotografas.

Jau daugybę metų fotografija užsiimančiam D.Labučiui sunku pasakyti, ką fotografuoti patinka labiausiai. „Man patinka kurti nuotraukas, artimas paveikslams, tam tikras vizijas, kai sunku suprasti, ar tai fotografija, ar ne. Ypač tai padeda pasiekti šiuolaikinės technologijos, bet nereikia perlenkti lazdos“, - sakė fotografas.

Muziką išstūmė fotografija

D.Labutis yra Lietuvos spaudos fotografų klubo narys. Didelę jo kūrybinių darbų dalį sudaro fotografijos džiazo tema. Jos buvo eksponuojamos Birštono, Kauno ir Vilniaus džiazo festivaliuose, taip pat Suomijoje, Lenkijoje, Ispanijoje. Pats fotografas iki 21-erių grojo mušamaisiais, paskui muziką išstūmė fotografija, kaip pats sako, atėjo „į protą“. Tačiau ir dabar pakviestas dalyvauti džiazo projekte neatsisako. „Be abejo, įgūdžiai jau ne tie, bet padaužyti malonu“, - šypsojosi fotomenininkas.

D.Labutis pažįstamas iš daugybės autorinių projektų: 2006 metais su dailininku Artūru Šlipavičiumi galerijoje „ARTima“ pristatė meninį projektą „Duetas“, 2007 metais drauge su broliu džiazo muzikantu Vytautu Labučiu ir dailininku A.Šlipavičiumi Šv.Kotrynos bažnyčioje surengė eksperimentinį dailės, vizualinių projekcijų ir muzikos performansą „Haruspikų ritualas non finito“.

2012 metais D.Labutis pristatė dvidešimties metų senumo autoriniais sidabro bromido atspaudais ir šiuolaikinėmis technologijomis perteiktas fotovizijas, Umiastovskių rūmuose Vilniuje dalyvavo grupinėje portreto parodoje „Genius loci. Laiko dvasia“, joje įamžino garsius ir daug kultūrai nusipelniusius žmones jų mėgstamiausiuose senojo Vilniaus kampeliuose.

D.Labučio paroda „Garsų vaizdai“ Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejuje bus eksponuojama iki sausio 31 d.

 

Parengta pagal dienraščio „Respublika“ priedą „Gyvenimas“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar Jums atrodo reikalinga sukti laikrodį?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kuris JAV prezidentas būtų geresnis variantas Lietuvai?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+7 +11 C

+5 +12 C

+5 +11 C

+9 +13 C

+7 +11 C

+8 +12 C

0-4 m/s

0-7 m/s

0-3 m/s