respublika.lt

M.K.Oginskio metai pradedami renginiu Vilniaus rotušėje

(0)
Publikuota: 2015 sausio 18 12:36:39, Respublika.lt, Eltos inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
M. K. Oginskio metai pradėti renginiu Vilniaus rotušėje. Martyno Ambrazo (ELTA) nuotr.

Sekmadienį Vilniaus rotušėje rengiama popietė, skirta Mykolo Kleopo Oginskio metams.

 

Vilnius ir Rietavas - du miestai, kuriuose gyveno ir dirbo M. K. Oginskis. Tad pirmąjį M. K. Oginskio metų renginį ruošia Lietuvos muzikų sąjunga ir Rietavo Oginskių kultūros istorijos muziejus.

Renginio programoje - M. K. Oginskio laiškai, memuarų knygos "Atsiminimai" fragmentai, romansai ir kūriniai fortepijonui.

Dalyvaus aktorė Virginija Kochanskytė, dainininkai Giedrė Zeicaitė ir Liudas Mikalauskas, pianistė Šviesė Čepliauskaitė, Rietavo M. K. Oginskio meno mokyklos moksleiviai.

Seimui 2015-uosius paskelbus M. K. Oginskio metais, Vyriausybė yra patvirtinusi jų minėjimo planą. 2015-aisiais planuojama surengti festivalius, parodas ir koncertus, Rietave pastatyti M. K. Oginskio paminklą, Plungėje atidaryti restauruotus kunigaikščio rūmus.

Numatyta ieškoti Lietuvos ir kitų šalių archyvuose saugomų dokumentų, susijusių su M. K. Oginskio ir kitų kunigaikščių Oginskių veikla ir gyvenimu, sukurti Oginskių dokumentinio paveldo interaktyvią svetainę.

Restauruoti M. K. Oginskio rūmai Plungėje duris atverti turėtų balandį. Šia proga čia vyks mokslinė konferencija, bus atidaryta ekspozicija.

Rietave vyks tarptautinis jaunųjų atlikėjų konkursas-festivalis "Mykolo Kleopo Oginskio kūrybos perlai", Plungėje - X tarptautinis M. K. Oginskio festivalis. M. K. Oginskiui skirti koncertai skambės Vilniuje, Paryžiuje ir Florencijoje.

2015-aisiais taip pat bus išleista proginė moneta, pašto ženklas, ketinama išleisti ir į užsienio kalbas išversti su M. K. Oginskiu ir jo veikla susijusius leidinius.

Kitąmet taip pat bus restauruota Rietavo šv. Arkangelo Mykolo bažnyčia.

M. K. Oginskis (1765-1833) buvo politikas, diplomatas, Abiejų Tautų Respublikos Seimo narys, vienas iš 1794 m. sukilimo vadų, Vilniaus universiteto mokslo tarybos garbės narys, socialinių reformų idėjų puoselėtojas, rašytojas, kompozitorius, populiarių polonezų, mazurkų autorius.

250-ąsias M. K. Oginskio gimimo metines UNESCO įtraukė į pasaulio kultūrai, švietimui, mokslui, istorinei atminčiai svarbių sukakčių sąrašą.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar bijote klimato kaitos keliamų kataklizmų?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kaip praleidžiate savo atostogas?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+12 +21 C

+18 +22 C

+13 +19 C

+23 +27 C

+13 +20 C

+16 +19 C

0-4 m/s

0-8 m/s

0-12 m/s