respublika.lt

M.K.Čiurlionio namai eksponuos M.Dobužinskio darbus

(0)
Publikuota: 2015 vasario 06 14:09:08, Respublika.lt, Eltos inf.
×

M. K. Čiurlionio namuose Vilniuje vasario 11-ąją atidaroma paroda "Tarp Vilniaus ir Peterburgo". Parodoje bus eksponuojami Mstislavo Dobužinskio sukurti Vilniaus ir Peterburgo vaizdai, operos "Pikų dama" kostiumų ir scenografijos eskizai, leidiniai apie M. Dobužinskį ir jo kūrybą.

Šiais metais minimos dviejų bendražygių, draugų ir didžiųjų Lietuvos šviesuolių, M. Dobužinskio ir M. K. Čiurlionio 140-osios gimimo metinės. Ta proga paroda parengta M. K. Čiurlionio namams bendradarbiaujant su Teatro, muzikos ir kino muziejumi, Nacionaliniu M. K. Čiurlionio dailės muziejumi ir Nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka

XX a. pradžioje Sankt Peterburge susitiko du menininkai - grafikas, tapytojas, scenografas M. Dobužinskis (1875-1957) ir kompozitorius, dailininkas Mikalojus Konstantinas Čiurlionis (1875-1911). Menininkai netrukus tapo gerais draugais. M. Dobužinskis vienas pirmųjų įvertino M. K. Čiurlionio originalumą, padėjo jam užmegzti ryšius su Peterburgo dailininkų ir muzikų draugijų nariais, kartu dalyvavo parodose Peterburge ir Maskvoje.

M. Dobužinskis pirmą kartą atvyko į Vilnių būdamas devynerių. 1889-1895 m. jis mokėsi Vilniaus berniukų gimnazijoje. 1902 m. Peterburge tapo menininkų draugijos "Meno pasaulis" nariu. Baigęs meno studijas, M. Dobužinskis dažnai lankėsi Vilniuje. Lietuvos sostinę dailininkas įamžino apie septyniasdešimtyje darbų. Žymiausi jų sutelkti "Vilniaus vaizdų" cikle.

Tarpininkaujant Jurgiui Baltrušaičiui, 1925 metais M. Dobužinskiui buvo suteikta Lietuvos pilietybė. Nuo 1929-ųjų ilgesniam laikui įsikūręs Kaune, jis iki 1930 metų vadovavo Kauno meno mokyklos grafikos ir dekoratyvinės tapybos studijoms. 1930-1933 metais Kaune veikė privati M. Dobužinskio studija. Iki Antrojo pasaulinio karo menininkas surengė penkiolika personalinių kūrybos parodų, dalyvavo keliose lietuvių dailės parodose, kūrė architektūrinius peizažus, iliustravo leidinius, dirbo taikomosios grafikos ir ekslibriso srityje, domėjosi heraldika.

Tačiau svarbiausias M. Dobužinskio indėlis į Lietuvos kultūrą - tai Valstybės teatre sukurtos scenografijos ir kostiumai 38-iems spektakliams. 1925 ir 1934 m. Valstybės teatre Kaune rodyta Piotro Čaikovskio operos "Pikų dama" premjera tapo neeiliniu kultūrinio gyvenimo įvykiu ir M. Dobužinskio talento pripažinimu.

M. K. Čiurlionio namuose parodoje bus eksponuojami tuometinio Peterburgo grožį aukštinančios scenografijos eskizai: Vasaros sodas, Nevos krantinė, Žiemos kanalas ir pro tilto arką matomi Petropavlovsko tvirtovės bokštų siluetai, taip pat tiksliai perteikti interjerai, charakteringi kostiumų siluetai. Parodą papildys leidinių apie M. Dobužinskį ir jo kūrybą lietuvių, rusų, anglų kalbomis ekspozicija.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar bijote klimato kaitos keliamų kataklizmų?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kaip praleidžiate savo atostogas?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+12 +21 C

+18 +22 C

+13 +19 C

+23 +27 C

+13 +20 C

+16 +19 C

0-4 m/s

0-8 m/s

0-12 m/s