respublika.lt

Melomanai prognozuoja „vinilo" atgimimą

(0)
Publikuota: 2020 rugsėjo 20 17:31:02, Vidmantas MISEVIČIUS
×
nuotr. 5 nuotr.
Melomanai prognozuoja „vinilo“ atgimimą. Stasio Žumbio nuotr.

Vyresnės kartos žmonės puikiai prisimena, kad muzika jų jaunystėje „gyveno" ne telefonuose ar kompiuteriuose, o vinilinėse plokštelėse. Jos buvo kelių skirtingų greičių, dažniausiai - juodos, nors, kaip dabar reklamas, kartais spausdintuose leidiniuose buvo galima rasti ir plonų mėlynų. Atrodytų, modernėjant technologijoms, „vinilas" turėjo tapti istorija. Visgi taip nenutiko ir šiandien senosios vinilinės plokštelės džiaugiasi „antra jaunyste".

 


Šventė įvyks „bet kokiu oru"

Tai, kad susidomėjimas vinilu auga, „Vakaro žinioms" patvirtino ir jau trečiojo „Vilnius international vinyl fest" renginio organizatorius Artūras Franckevičius. Pasak jo, tokią šventę buvo nuspręsta organizuoti reaguojant į didėjantį vinilinių plokštelių populiarumą.

„Pastebėjau, kad vinilu domisi labai įvairi publika, pradedant trylikamečiais ir baigiant aštuoniasdešimtmečiais, tad ir kilo mintis visus juos suburti į vieną vietą. Šiemet planus pakoregavo karantinas, sulaukėme mažiau svečių iš kaimyninių šalių, tačiau kadangi branduolį sudaro vietos gyventojai, renginio nusprendėme neatšaukti. Juolab kad kasmet jis vis labiau plečiasi ir auga", - pozityvia nuotaika dalinosi vyras.

Pasak jo, skiriasi ne tik vinilinių plokštelių pirkėjų amžius, bet ir skoniai - jaunimas ieško naujesnės muzikos, vyresnio amžiaus žmonės - klasikos.

„Tai lemia, kad kai kurios plokštelės perleidžiamos iš naujo. Deja, Lietuvoje nėra „vinilo" plokštelių gamyklos, tad tenka jas gamintis Latvijoje, Čekijoje ar net Prancūzijoje", - potencialią laisvą verslo sritį įvardino A.Franckevičius. Ir tai matant, kad perleidžiamos ne tik senos plokštelės, bet vis daugiau albumų „vinilui" patiki ir Lietuvos atlikėjai, tikėtina, yra perspektyvi sritis.

Plokštelė apsisuko

Daugiau negu dvidešimt metų koncertuojantis atlikėjas Aleksandras Makejevas neslėpė, kad neseniai pasirodžiusi plokštelė yra pirmasis jo vinilinis albumas.

„Pirmąjį savo dainų rinkinį išleidau dar 2001-aisiais. Tuomet albumas pasirodė kompaktinėje plokštelėje ir kasetėje. Pastarųjų era netrukus baigėsi, tad iki pat šių dienų viską leidau „kompaktuose". Dabar matant, kad žmonės mieliau renkasi ne juos, o plokšteles, atėjo laikas iš naujo atrasti „vinilą", - sakė muzikantas.

Anot jo, plokšteles žmonės mieliau perka, nes jos atrodo solidžiau ir gražiau, negu ilgą laiką karaliavę „kompaktai".

„Plokštelės formatas leidžia gražiau apipavidalinti jos įmautę. Sukūrus gražų piešinį, net nebūtina plokštelės klausyti. Ji gali kaip paveikslas kabėti ant sienos. Ypač jeigu ji bus su atlikėjų autografais. Tikėtina, dalis žmonių jas todėl ir perka. Visgi tikiuosi, kad kita dalis jų dar ir klausosi, nes tam muzika ir yra kuriama", - juokavo A.Makejevas.

Kolegai pritarė ir atlikėjas Domantas Razauskas. Pasak jauno vyro, plokštelės yra geriausiai tinkančios savitam muzikos klausymosi ritualui.

„Vertinu muziką bet kuriuo formatu - skaitmeną, kasetes, plokšteles. Visgi pastarosios geriausia tinka tam, ką būtų galima įvardinti kaip „muzikos klausymosi ceremonija", - teigė nuo vaikystės tokiose „ceremonijose" dalyvaujantis muzikantas. - Mano gimimo proga tėtis garsiai pasileido „Pink Floyd" albumą. Turbūt tai ir lėmė, kad užaugęs aš seku jo pėdomis ir gana dažnai klausausi plokštelių. Pats ieškau norimų albumų, jeigu nerandu, užsisakau iš užsienio, nes ši muzika skamba kitaip. Be to, ir patys albumai atrodo gražiau, įdomiau. Net jų neklausant, tokį daiktą smagu turėti."

Beje, pats D.Razauskas irgi yra išleidęs vinilinį albumą. Tik jo „gimimas" kiek užtruko, nors idėja buvo brandinta seniai, jos realizavimui reikėjo tiek geros garso įrašų studijos, tiek geros komandos.

„Įdomiausia, kad tuo pat metu išleista kompaktinė plokštelė tokio gerbėjų susidomėjimo, kaip „vinilas", nesulaukė. Renginyje, kuriame albumas buvo pristatytas, buvo išpirktos visos vinilinės plokštelės ir nupirkti tik keli „kompaktai". Kadangi tai pastebėjo ir kiti kolegos, tikėtina, Lietuvos atlikėjų ar grupių vinilinių albumų netrukus sulauksime ir daugiau", - prognozavo D.Razauskas.

Lietuvių ir kaimynų skoniai sutampa

Nepaisant politikos ir galiojančių ribojimų, Vilniuje vykusioje „vinilo" fiestoje buvo galima sutikti latvių ir baltarusių.

Iš Rygos atvykusių Andrejaus ir Zeduonio teigimu, tiek Lietuvoje, tiek Latvijoje jaučiama savotiška retro nostalgija, todėl žmonės vėl perka tiek juostinius, tiek kasetinius magnetofonus, tačiau neabejotinas seno formato muzikos lyderis yra „vinilas".

„Kiek pastebėjau, lietuvių ir latvių skonis 90 proc. sutampa, tad prisiderinti prie Lietuvos melomanų nebuvo sunku", - teigė Andrejus.

Vyras neslėpė, kad senesnių plokštelių dažniausiai ieško Suomijoje ir Švedijoje, nes šių šalių gyventojai jas labai saugo ir jomis rūpinasi.

„Kartais tik pagal albumo leidimo metus gali suprasti, kad rankose laikai seną plokštelę, nes ji - puikiai išsilaikiusi, - sakė Andrejus. - „Vinilas", jeigu juo rūpinsiesi ir saugosi, skirtingai nuo kitų laikmenų, tarnaus ne vienai kartai."

Paklausus, kodėl, jo nuomone, žmonės vėl prisiminė „vinilą", vyras kiek susimąstė.

„Turbūt todėl, kad tokio formato muzika ne tik skamba kitaip, bet ir turi sielą, kurios nebeliko dideliuose skaitmenos srautuose", - svarstė svečias iš Latvijos.

Tai, kad lietuvių ir kaimynų muzikiniai skoniai yra panašūs, pripažino ir iš Baltarusijos atvykęs Vitalijus: „Pas mus žmonės turi nemažai išsaugoję ir senos technikos, ir senų plokštelių, tad, galima sakyti, jos net nebuvo dingusios. Aišku, šiandien jie ieško ir naujesnių įrašų. Dabar, kai sienos užsidariusios, jų gauti sunkiau, kadangi poreikis yra, tai sukamės, kaip išmanome", - atviravo baltarusis.

Mada, kuri nepraeis

Renginyje pakalbintos Ugnė ir Enrika tikino, kad plokštelėmis ne tik prekiauja, bet ir klausosi jų namuose. Tik jeigu Ugnę domėtis plokštelėmis paskatino mada, Enrika teigė, kad jai plokštelės tapo gyvenimo būdo dalimi.

„Pamenu, kai buvau maža, plokštelių dažnai klausydavosi tėvai. Šiandien aš juos puikiai suprantu, kadangi iš plokštelių sklindantis garsas yra kitoks. Moderniuose įrenginiuose nebelieka to „vinilui" būdingo švelnumo", - sakė mergina. Tiesa, ji prisipažino, kad pirma prisipirko plokštelių, o tik tuomet įsigijo patefoną.

Įprotį - klausytis būtent „vinilo" - iš tėvų paveldėjo ir Dominyka. Jeigu gyvenant su tėvais merginai tekdavo klausytis jų kolekcijos, šiandien ji muziką renkasi pati ir namuose turi sukaupusį nemažą, draugus stebinančią, fonoteką.

„Bet vis tai to, tai kito atlikėjo trūksta, todėl, kai tik pasitaiko palankesnė proga, stengiuosi kolekciją papildyti, - nusijuokė Dominyka. - Plokšteles prižiūriu, nepamirštu kaskart nuvalyti, tikiuosi, kad jas išsaugosiu ir savo vaikams. Klausysis jie ar ne - kitas klausimas, bet susipažinti su tokia muzika tikrai galės.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar pritariate sprendimui įteisinti naktinius taikiklius medžioklėje?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar galvojate emigruoti iš Lietuvos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-2 +2 C

-1 +4 C

-2 +4 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+5 +9 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-5 m/s