respublika.lt

Lietuvos kinematografininkų sąjungos pirmininku perrinktas kino režisierius A. Matelis

(0)
Publikuota: 2021 rugsėjo 27 14:35:00, Eleonora Budzinauskienė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Režisierius Arūnas Matelis. Eltos nuotr.

Lietuvos kinematografininkų sąjungos narių visuotiniame susirinkime sąjungos pirmininku perrinktas Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, JAV režisierių gildijos už indėlį į kino meną prizininkas Arūnas Matelis. Šis vienas garsiausių „lūžio“ kartos režisierius, prodiuseris Lietuvos kinematografininkų sąjungai išrinktas vadovauti dar vieną kadenciją – 4-iems metams.

 

Per pastaruosius metus ypač suaktyvėjo Lietuvos kinematografininkų sąjungos veikla ginant kino žmonių profesinius interesus. A. Matelis įsitikinęs, kad jokiai kitai organizacijai tai nėra ypač svarbus tikslas, kurio siekiama nuosekliai, dalyvaujant įvairių valstybinių institucijų ir visuomeninių organizacijų veikloje.

Pasak A. Matelio, kultūros lauke šiandien atstovaujant kinui yra labai daug darbo – tai ir autorių teisių priežiūros direktyvų įgyvendinimas, ir žingsniai, kad būtų didinamas finansavimas išaugusiai kino gamybai, ir dalyvavimas teisės aktų kūrime su Lietuvos kino centru, kitomis kino organizacijomis, asociacijomis, bendrų projektų su įvairiomis kūrybinėmis sąjungomis įgyvendinimas. Lietuvos kinematografininkų sąjunga inicijuoja ir įgyvendina kino sklaidos projektus  - teikia geriausių Lietuvos kinematografininkų sąjungos narių kūrybinių darbų apdovanojimus „LuKaS“, rengia kasmetinį tarptautinį festivalį „Baltijos banga“, Kino klubo vakarus ir kt.  

2017 m. A. Matelis perėmė vadovavimą Kinematografininkų sąjungai iš režisieriaus, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato režisieriaus Gyčio Lukšo, ėjusio šias pareigas nuo 1991 m. Kinematografininkų sąjunga buvo įkurta 1931 m., ir yra ilgiausiai veikianti, didžiausia kino organizacija Lietuvoje.  

Kino sąjungoje veikia 9 gildijos - režisierių, dokumentininkų, animatorių, kino operatorių, dailininkų, garso operatorių, kino kritikų, kino darbuotojų, aktorių. Gildijos vienija 239 kino kūrėjus. Dešimčių LKS narių kūrybiniai pasiekimai įvertinti Nacionalinėmis kultūros ir meno premijomis, Vyriausybės kultūros ir meno premijomis, jų kūrybiniai darbai pelnė daugybę profesinių apdovanojimų savoje šalyje ir už jos ribų.

A.Matelis ne kartą pabrėžė, kad jo, kaip pirmininko misija yra užtikrinti sąjungos darną, aktyvią veiklą kultūros lauke, puoselėti jungtis tarp įvairių kartų kino žmonių – Lietuvos kinematografininkų sąjungos pirmininkas ne kartą viešojoje erdvėje pasisakė už tai, kad institucijose nebūtų toleruojama diskriminacija pagal amžių, lytį, rasę.

„Didelė pagalba šiame darbe yra sąjungos narių pasitikėjimas, esu dėkingas už nuolatinį palaikymą, nuoširdžiai džiaugiuosi, kad esu šios kūrybingos bendruomenės dalis“, - sako A. Matelis.

Lietuvos kinematografininkų sąjunga yra Lietuvos Meno kūrėjų asociacijos ir Europos kino režisierių federacijos (FERA) narė.

Organizacijos veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s