respublika.lt

K.Jarvi globojamas Baltijos šalių akademijų orkestras pasirodys Lietuvoje

(0)
Publikuota: 2018 sausio 08 17:36:54, Laima Žemulienė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
K. Jarvi globojamas Baltijos šalių akademijų orkestras pasirodys Lietuvoje. LMTA nuotr.

Švęsdami trijų kaimyninių Baltijos valstybių 100-metį, talentingi Lietuvos muzikos ir teatro akademijos, Estijos muzikos ir teatro akademijos bei Latvijos Jazepo Vytuolo muzikos akademijos studentai drauge su jaunaisiais talentais iš viso pasaulio susibūrė į Baltijos šalių akademijų orkestrą (Baltic Academies Orchestra, BAO).

 

Atkurtosios Lietuvos 100-ojo gimtadienio išvakarėse, vasario 13 ir 14 dienomis, Baltijos šalių akademijų orkestras, globojamas estų dirigento Kristjano Jarvi, pasirodys Vilniuje ir Kaune. Koncertus diriguos pats K. Jarvi bei vienas ryškiausių jaunesniosios kartos lietuvių dirigentų Modestas Barkauskas.

Pasirodymas Lietuvoje yra BAO tarptautinio turo dalis: jaunimo „šimtmečio orkestras“ vasario 9-18 dienomis taip pat koncertuos Tartu (Estija), Cėsyje ir Rėzeknėje (Latvija), Gdanske (Lenkija) ir Berlyne (Vokietija).

Koncertuose skambės trijų Baltijos kraštų muzikos klasikų Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Peterio Vasko ir Arvo Parto kūriniai. Jie bus atliekami greta Edwardo Elgaro, Modesto Musorgskio bei Piotro Čaikovskio šedevrų.

Baltijos šalių akademijų orkestras yra bendras Lietuvos, Latvijos ir Estijos muzikos akademijų, jau dešimtmetį gyvuojančio Baltijos jūros filharmonijos orkestro bei Estijos muzikos organizacijos „GMF La Nota“ projektas. Orkestro pagrindą sudaro Baltijos šalių akademijų studentai, bet dalyvių laukiama iš visų pasaulio kraštų.

Prieš prasidedant BAO turui, vasario 2-9 dienomis Tartu rengiami meistriškumo kursai, į kuriuos jau užsiregistravo per 100 dalyvių iš viso pasaulio. Kursuose dėstys ryškūs jaunesniosios kartos Baltijos kraštų atlikėjai: Eva Bindere (smuikas), Janas Bjurangeris (smuikas), Erikas Kirsfeldas (violončelė), Robertas Beinaris (obojus), Martinas Kuuskmannas (mediniai pučiamieji), Laimonas Masevičius (tūba), Heigo Rosinas (perkusija), Gediminas Gelgotas (kompozicija), taip pat dirigentai Lukas Groenas ir Kristjanas Jarvi.

Pasak BAO meno vadovo K. Jarvi, Baltijos šalių akademijų orkestras yra nuostabių muzikantų bendruomenė, o Baltijos regionas - magiškas ir savo žmonėmis, ir muzika.

Koncerte Vilniuje vasario 13 d. Lietuvos nacionaliniame dramos teatre Baltijos šalių akademijų orkestras atliks A. Parto Simfoniją Nr. 1, M. K. Čiurlionio „Miške“, P. Čaikovskio uvertiūrą-fantaziją „Romeo ir Džuljeta“ bei nuostabiąsias E. Elgaro „Enigma“ variacijas. Diriguos K. Jarvi.

Kauno valstybinėje filharmonijoje vasario 14 d. M. Barkausko diriguojamas BAO pagros M. K. Čiurlionio „Miške“, P. Vasko „Laudą“, M. Musorgskio „Naktį Raganų kalne“ ir E. Elgaro „Enigma“ variacijas.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar bijote klimato kaitos keliamų kataklizmų?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kaip praleidžiate savo atostogas?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+12 +21 C

+18 +22 C

+13 +19 C

+23 +27 C

+13 +20 C

+16 +19 C

0-4 m/s

0-8 m/s

0-12 m/s