respublika.lt

Kauno miesto simfoninis orkestras kviečia gerbėjus į muzikos šventę

(0)
Publikuota: 2015 vasario 05 10:40:01, Respublika.lt, Eltos inf.
×

Dešimtasis Kauno miesto simfoninio orkestro gimtadienis minimas visą koncertinį sezoną. Tačiau šį ketvirtadienį Kauno valstybinėje filharmonijoje rengiama didžioji dešimtmečio šventė, kurioje bus prisimintos orkestro ištakos, jo įkūrimą nulėmęs Kauno miesto tarybos sprendimas ir, be abejo, solidus muzikinių pasiekimų kraitis. Vyks koncertas, kuriame skambės gera muzika.

Būtent 2005 metų vasario pradžioje Kauno filharmonijos scenoje pirmąjį koncertą surengė ką tik suburtas Kauno miesto simfoninis orkestras. Tad pirmąją solidesnę sukaktį orkestras pasitinka su pirmuoju vyriausiuoju dirigentu, smuikininku Pavelu Bermanu, bosu baritonu Kostu Smoriginu bei nuolatiniu scenos partneriu Kauno valstybiniu choru. Deja, susiklosčius nepalankioms šeimos aplinkybėms, orkestro vyriausiasis dirigentas Konstantinas Orbelianas (Constantine Orbelian) negalės dalyvauti koncerte. Jį pakeis publikos mėgstamas dirigentas Modestas Pitrėnas.

Smuikininkas P. Bermanas visada laukiamas svečias Kaune. Ne tik kaip atlikėjas, bet ir kaip iki simfoninio orkestro Kaune veikusio kamerinio kolektyvo vadovas. Šventiniuose koncertuose (antrasis dešimtmečiui skirtas koncertas vyks penktadienį) P. Bermanas grieš vieną smuiko literatūros perlų - Felikso Mendelsono koncertą smuikui ir orkestrui e-moll. Šis kūrinys pirmą kartą nuskambėjo 1845 metų kovą Leipcige.

Kauno miesto simfoninį orkestrą nauju kūriniu dešimtmečio proga sveikina kaunietis kompozitorius Vidmantas Bartulis, sukūręs „Tortą orkestrui". O pirmajam koncertui 2005 metų kūrinį „Orkestro gimimas" dedikavo kompozitorius Giedrius Kuprevičius.

Koncerte taip pat skambės operų „Sevilijos kirpėjas" ir „Don Žuanas" uvertiūros. P. De Sarasatės fantazija operos „Carmen" tema. Koncerto svečias K. Smoriginas, pripažintas vienu daugiausiai dainuojančių pasaulio solistų, atliks arijas iš operų „Kunigaikštis Igoris", „Karmen", „Figaro vedybos".

Orkestro gyvavimo istorijoje ištakose prisimenamos miesto kultūrinę visuomenę kaitinusios diskusijos dėl naujo kolektyvo Kaune. Juolab kai buvo aišku, kad tai bus savivaldybės išlaikomas orkestras. Buvo tuomet ir teigusiųjų, kad miestas nepajėgus išlaikyti „tokį orkestrą", turėtų pakakti kamerinio kolektyvo, kuris gyvavo nuo 1988-ųjų.

Kauno miesto simfoninio orkestro įkūrimas nebuvo spontaniškas žingsnis. Idėja jį įkurti brendo daugelio muzikų mintyse, o specialiomis progomis ir festivaliuose buvo suburiamas simfoninis orkestras. Svarbiam miesto kultūrinio gyvenimo įvykiui ruošėsi ir politikai, simboliškai įtvirtinę savo pritarimą parašais Kauno miesto svečių knygoje, rotušėje, o 2004 m. rudenį, pasaulinės muzikos dienos išvakarėse, balsais - tarybos posėdyje.

„Prieš dešimtmetį išsikelta vizija - šimto atlikėjų simfoninis orkestras, šiandien jau atrodo artimesnė ir realesnė. Tai rodo orkestro veiklos tempai, kur jau atsiranda vietos stambioms Gustavo Malerio (Gustav Mahler), Antono Bruknerio (Anton Bruckner ), Piotro Čaikovskio , Klodo Ašilio Debiusi (Achille-Claude Debussy), Richardo Vagnerio (Richard Wagner) vokalinėms ir simfoninėms drobėms. Į dešimtuosius gyvavimo metus, Kauno miesto simfoninis orkestras žengia kaip lankstus, smalsus, gyvybingas ir kūrybiškas kolektyvas, nepaliaujantis ieškoti plėsti ryšius pasaulio muzikos erdvėse.

Esame surengę daugiau nei pusę tūkstančio koncertų. Pastaraisiais metais įgyvendinti ypač reikšmingi projektai, - orkestras tapo bendradarbiu plokštelėse „Vituosso Rossini Arias"" ir „Power Players", jos pelnė nominacijas prestižiniuose „Tarptautiniuose klasikinės muzikos apdovanojimuose", o debiutinė solinė Lorenco Braunlio (Lawrence Brownlee) kompaktinė plokštelė „Virtuoso Rossini Arias" nominuota „Grammy" apdovanojimui", - sakė orkestro vadovas Algimantas Treikauskas.

Prabėgus dešimtmečiui, akivaizdu, kad simfoninis orkestras tapo neatsiejama miesto gyvenimo dalimi, o Kaunas tikrai vertas gero orkestro. Šventinio koncerto išvakarėse orkestro vadovas naujienų agentūrai ELTA vardino tai, ką kolektyvas pasiekė, minėjo artimiausius koncertinius planus didžiausiose Europos klasikinės muzikos salėse, sudėliotus ne tik šiems, bet ir 2016 metams.

Pirmoji koncertinė išvyka - jau šio mėnesio pabaigoje. Kauno miesto simfoninis orkestras, drauge su garsiu operos solistu Dmitrijumi Chvorostovskiu jau ne pirmą kartą koncertuos Suomijos sostinėje Helsinkyje, „Finliandia" salėje.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar bijote klimato kaitos keliamų kataklizmų?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kaip praleidžiate savo atostogas?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+12 +21 C

+18 +22 C

+13 +19 C

+23 +27 C

+13 +20 C

+16 +19 C

0-4 m/s

0-8 m/s

0-12 m/s