respublika.lt

Kaune - kultūros šviesulių A. ir P.Galaunių jubiliejams skirta paroda

(0)
Publikuota: 2015 sausio 30 09:10:11, Respublika.lt, Eltos inf.
×

"Lietuvos meno palikimo sargyboje" - taip pavadinta paroda penktadienio pavakarę atidaroma Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje Kaune. Kartu vyks ir renginys, skirtas ilgamečio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus direktoriaus, menotyrininko bei pedagogo Pauliaus Galaunės 125-osioms ir solistės, lietuviškos operos pradininkės Adelės Galaunienės 120-osioms gimimo metinėms paminėti.

Prieš parodos atidarymą apie P. Galaunės darbą leidžiant "Lietuvių liaudies meno" albumų seriją pranešimą "Tai, kas padaryta, - liko visiems" skaitys M. K. Čiurlionio dailės muziejaus A. ir P.Galaunių namų rinkinių saugotoja Inga Nėnienė.

Apie A. Galaunienės nuopelnus Lietuvos muzikai pasakos M. ir K. Petrauskų lietuvių muzikos muziejaus muziejininkė muzikologė Kristina Vaitkūnienė.

Parodos rengėjų teigimu, pagrindinis akcentas A. ir P. Galaunių gimimo jubiliejui skirtoje ekspozicijoje šįkart tenka liaudies menui. Prisijungiant prie Lietuvos "Muziejų kelio" programos, kuri šiais metais plėtoja liaudies meno grožio temą, žiūrovai kviečiami prisiminti "Lietuvių liaudies meno" albumų seriją. Šios serijos pradininkas buvo P. Galaunė, 1955-1968 m. parengęs 6 knygas: "Medžio dirbiniai" (dvi knygos), "Keramika", "Skulptūra" (dvi knygos), "Raižiniai. Tapyba", ir 1970 m. už tai apdovanotas LTSR valstybine premija.

Parodoje pristatoma tik nedidelė dalis Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Liaudies meno skyriaus rinkiniuose saugomo Lietuvos liaudies meno aukso fondo, kuris pakliuvo ir į minėtą leidinių seriją.

Kai kurie minimos serijos knygų puslapiuose atsidūrę liaudies meno kūriniai savo muziejinę istoriją pradėjo dar nuo 1907-aisiais įkurtos Lietuvių dailės draugijos rinkinių. Kiti iš jų 1925 metais pirmą kartą Lietuvai atstovavo Monzoje (Italija) dekoratyvinio meno parodoje bei 1931 metais lietuvių liaudies meną garsino parodose Skandinavijoje. Į leidinius pateko ir tokie liaudies meno kūriniai, kuriuos dabar galima išvysti tik albumų bei autentiškų jų maketų puslapiuose. Taip pat pristatomi eksponatai su įdomiomis, kartais šmaikščiomis savo likimo istorijomis, užfiksuotomis P. Galaunės plunksnos.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar bijote klimato kaitos keliamų kataklizmų?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kaip praleidžiate savo atostogas?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+12 +21 C

+18 +22 C

+13 +19 C

+23 +27 C

+13 +20 C

+16 +19 C

0-4 m/s

0-8 m/s

0-12 m/s