respublika.lt

Kaunas pavasarį palydės skandinaviškais akcentais: paskaitos, parodos ir filmų maratonas

(1)
Publikuota: 2022 gegužės 19 16:00:00, Respublika.lt info
×
nuotr. 1 nuotr.
Vikingai. Asociatyvi pixabay nuotr.

Gegužės 23–29 dienomis kauniečiai ir miesto svečiai kviečiami mėgautis turininga Skandinavijos dienų programa. Po kelerių metų virtualių renginių šįkart visa savaitė skirta gyviems šiaurietiškos kultūros potyriams. Skandinaviška dvasia dvelks piešinių ir fotografijų parodos, filmai, riedlenčių sporto pamokos bei išskirtinis žinomų švedų muzikos grupių dainų vakaras.

 

„Šiemet Skandinavijos dienos prisitaiko prie pačių išrankiausių šiaurietiškos kultūros mėgėjų. Paskutinė pavasario savaitė prasidės parodų atidarymais, taip pat laukia naudingų paskaitų ir įdomių filmų maratonas bei išskirtinis dėmesys skandinaviškos muzikos ir gatvės kultūros fanams“, – anonsavo Kauno miesto mero pavaduotojas Mantas Jurgutis.

Nuo istorijos iki gatvės sporto

Skandinavijos dienų programa prasidės paskaitomis. Gegužės 24 d. galerijoje „Balta“ Danijos ambasadorius Hansas Braskas kvies į seminarą bei apskritojo stalo diskusiją su trijų Baltijos šalių atstovais ir Vilniaus dailės akademijos profesoriumi Henriku B. Andersenu. Dalyviai aptars moderniąją meno istoriją, dabartinę avangardo svarbą mene ir kultūroje. 18 val. Kino namuose „Romuva“ vyks mados ikonos Lotta Ahlvar paskaita apie švedišką ir vietinį dizainą.

Vienas ryškiausių Skandinavijos savaitės akcentų – Tarptautinis forumas „Švietimas Skandinavijos šalyse – dalijimasis vertingąja patirtimi“ gegužės 25-ąją. Pranešėjai pristatys įžvalgas apie tinkamos mokymosi aplinkos kūrimą ir įtraukiantį ugdymo procesą.

Muzikos mėgėjai kviečiami kalendoriuose pasižymėti gegužės 25 d. ir atvykti į Kauno miesto muziejuje organizuojamą norvegų baritono Steino Skjervoldp koncertą. Atlikėjui fortepijonu akomponuos Giedrė Muralytė. Skambės užburiančios Edvardo Griego, Jeano Sibelius, Wilhelmo Stenhammar ir Per Nørgård dainos.

Gegužės 26 d. 18 val. popmuzikai neabejingi kauniečiai drauge su atlikėju Bjornu Elmgrenu iš Švedijos prisimins visiems gerai pažįstamus grupių ABBA ir „Roxette“ šlagerius. Jie skambės restorane „Miesto sodas“.

Norintieji Skandinavijos dvasią pajausti kiek kitaip kviečiami nepraleisti gegužės 27 d. organizuojamų riedlenčių sporto pamokų. Profesionalai iš Suomijos ir Lietuvos riedlentininkų bendruomenė kviečia vaikus ir jaunuolius į aktyvią popietę Vienybės aikštėje. Programoje numatomos pamokos su instruktoriais, įgytų įgūdžių patikrinimas, sportininkų pasirodymai, varžybos bei diskusija riedlentininkų bendruomenei aktualiomis temomis.

Parodose – Skandinavijos kultūra ir istorija

Jau gegužės 23 dieną startuos 5 parodos, ištisą savaitę veiksiančios visame mieste. Pirmadienį Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Parko padalinyje pristatoma Švedijoje kurta ekspozicija „Remember ReAct“, pasakojanti apie holokaustą ir kovą su antisemitizmu. Šilainių padalinyje atidaroma Lietuvos ir Norvegijos diplomatinių santykių šimtmečiui skirta paroda. Glaudi šalių draugystė iliustruojama istorinėmis nuotraukomis ir dokumentais.

Vilniaus dailės akademijos Kauno Fakultete lauks suomių menininkės Sallamari Rantalos šiuolaikinio meno ekspozicija apie gamtos ryšį su materialiąja šiuolaikinio žmogaus tikrove.

Kauno „Akropolyje“ – tarpukario diplomatui Jurgiui Savickiui skirta paroda. Ekspozicijoje stengiamasi perteikti ryškiausius rašytojo gyvenimo įvykius, persipinančius su Kauno, Švedijos, Norvegijos, Olandijos ir Suomijos miestų kultūromis.

Čia pat bus galima aplankyti ir vaikų piešinių parodą „Undinėlė“, sukurtą H. K. Anderseno pasakos motyvais. Nemokamai keliauti po gražiausias Skandinavijos vietas kvies prekybos ir pramogų centre įrengtos virtualios realybės stotelės. 

Turiningas filmų maratonas

Skandinavijos savaitės renginių programa pristato tris nemokamus kino seansus. Gegužės 23 d. 18.30 val. „Romuvoje“ – drama „Nežinomas meistras“ – suomių filmas apie meno galerijos savininką Olavi Launio, planuojantį išeiti į pensiją ir jo sprendimą pakeitusį paveikslą. 

Gegužės 24 d. 18 val. Kauno Vinco Kudirkos viešoji biblioteka rodys danų filmą „Rediscovery“ – savęs pažinimo istorija vaikams ir jaunimui.

Gegužės 25 d. 18 val. bibliotekoje abejingų nepaliks norvegų filmas „Viltis“. Jautrios istorijos autorė Maria Sødahl su vyru, kino režisieriumi Hansu Petteriu Molandu, dalijasi savo patirtais išgyvenimais jai susirgus onkologine liga.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Skaityti komentarus (1)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar pritariate sprendimui įteisinti naktinius taikiklius medžioklėje?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar galvojate emigruoti iš Lietuvos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-2 +2 C

-1 +4 C

-2 +4 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+5 +9 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-5 m/s