respublika.lt

Kario skulptūra pakeliui į Karo muziejaus kariliono bokštą

(0)
Publikuota: 2015 vasario 04 13:47:00, Respublika.lt, Eltos inf.
×

Vasario 16-ąją į Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje esantį kariliono bokštą sugrįš prieš 70 metų vokiečių okupantų sunaikinta Kario skulptūra. Tiksliau, - jos antrininkė.

Kad bokšto nišoje buvusią skulptūrą reikėtų atkurti, pirmasis apie tai viešai prabilo kompozitorius, publicistas, Valstybinės meno ir kultūros premijos laureatas Giedrius Kuprevičius. Jis drauge su Kauno miesto meru Andriumi Kupčinsku bei savivaldybės tarnautoju, Kaunas Jazz festivalio įkūrėju ir organizatoriumi Jonu Juču inicijavo idėjos įgyvendinimą. Visi trys jie tapo ir pirmaisiais aukotojais lėšų naujai Kario skulptūrai sukurti bei įkurdinti ten, kur kažkada stovėjo vokiečių suniokota, kaip spėjama, išlydyta ir panaudota ginkluotei metalinė stovyla. Prie Kario skulptūros atstatymo darbų savo aukomis iki šiol ženkliai prisidėjo ir Tarptautinis Šv.Adalberto riterių ordinas, ir bendrovė „Autokausta", ir nemažai pavienių kauniečių.

Skulptūros atkūrimas bei įstatymas į kol kas tuščią bokšto nišą, kaip paskaičiuota, kainuoja netoli 100 tūkst. Lt. Iki šiol, pasak savivaldybės atstovo Arnoldo Bukelio, prie Kario skulptūros atstatymo darbų finansavimo įvairaus dydžio aukomis prisidėjo 180 žmonių, įstaigų ir įmonių, bendrai paaukojusių beveik 28,5 tūkst. Lt (8,2 tūkst. eurų).

Neabejojama, jog lėšų bus surinkta ir daugiau. Paaukoti lėšų Kario skulptūros atstatymo darbams galima iki Vasario 16-osios.

200 kilogramų sverianti 2,7 m. aukščio varinė skulptūra, kurią iš metalo lakštų sukūrė kalvis Jonas Malinauskas, bus chemiškai apdorota, - padengta patina, taip kūriniui suteikiant sendinto vario spalvą. Manoma, kad anuometinė skulptūra buvo nulieta, tačiau šiandien atgimstančiam Kariui pasirinkta kaldinimo technika, kuri yra kur kas pigesnė. Varis - garantuoja skulptūros ilgaamžiškumą.

Kario skulptūros atidengimo ceremonija numatyta Lietuvos valstybės atkūrimo dieną - Vasario 16-ąją. Atidengus skulptūrą, Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje vyks koncertas „Valstybę pašaukti branginti", kuriame dalyvaus grupė „Thundertale".

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar bijote klimato kaitos keliamų kataklizmų?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kaip praleidžiate savo atostogas?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+12 +21 C

+18 +22 C

+13 +19 C

+23 +27 C

+13 +20 C

+16 +19 C

0-4 m/s

0-8 m/s

0-12 m/s