respublika.lt

Kariljonas suskambės ir Saulės mieste

(0)
Publikuota: 2022 vasario 14 12:25:37, „Šiaulių kraštas“
×
nuotr. 1 nuotr.
Į katedros bokštą keliamas didžiausias šv.Petro varpas. Leono Nekrašo nuotr.

Šiaulių šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedros bokšte sumontuotas kol kas neįvardijamo mecenato padovanotas kariljonas - 36 varpai.

 

„Didelis, netikėtas ir be galo reikšmingas džiaugsmas visai Šiaulių vyskupijai. Manau, kai žmonėms šie varpai suskambės muzikiniais tonais, labai pradžiugins visą miestą. Šiauliai ne tik šviečia, bet ir skambės", - džiaugiasi Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis.

Idėja Šiauliuose įrengti kariljoną, tarpusavyje suderintų įvairaus dydžio varpų komplektą, gimė prieš porą metų. Po pokalbių atsirado geradarių ir projektas po truputį pajudėjo. Pasak vyskupo, procesas judėjo gana sunkokai: reikėjo kantrybės ir galiausiai viskas išsipildė.

36 varpai atkeliavo iš Nyderlandų, didysis varpas turi šv. Petro vardą. Mecenatas, dovanojęs varpus, kol kas neįvardijamas - pasak E.Bartulio, jis pats galės prisistatyti per kariljono atidarymą.

Katedros bokštas yra 75 metrų, varpai skambės iš kiek žemiau esančios aikštelės. „Varpai skambės pagal norą. Mes įjungsime ir skambės, varpininko nereikia, viskas bus užprogramuota ir kokią melodiją norėsite, ar „Ave Maria", ar kokią kitą - ir skambės", - sako E.Bartulis.

Šiaulių katedra praturtėjo ne tik kariljonu - Šiaulių gyventojams ir svečiams atsivers galimybė apžiūrėti miestą iš šventovės bokšto: įrengti laiptai su apžvalgos aikštelėmis skirtinguose bokšto aukščiuose.

Kada lankytojai bus įleidžiami pasižvalgyti į Šiaulius iš katedros bokšto, anot vyskupo, dar neaišku - tai nutiks tada, kai objektas bus baigtas, nes darbai dėl pandemijos užsitęsė. Tikimasi, kad tai įvyks prieš šv.Velykas.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s