respublika.lt

Jurgos Ivanauskaitės premija – rašytojai Jurgai Tumasonytei

(0)
Publikuota: 2020 vasario 13 11:53:43
×
nuotr. 1 nuotr.
Jurga Tumasonytė. Eltos nuotr.

Dvyliktąja Jurgos Ivanauskaitės premijos laureate tapo rašytoja Jurga Tumasonytė už apsakymų knygą „Undinės“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla). Premija bus įteikta vasario 23-ąją Vilniaus knygų mugės metu. J. Ivanauskaitės premija kasmet skiriama ne vyresniam kaip 45 metų autoriui už geriausią lietuvių literatūros kūrinį, atitinkantį formuluotę „Už laisvą, atvirą ir drąsią kūrybinę raišką“, išleistą per dvejus kalendorinius metus. 45-erių amžiaus riba pasirinkta norint susieti ją su šviesaus atminimo rašytojos gyvenimo ir kūrybos trukme.

 

Šiemet premijai taip pat buvo pasiūlyti: Simonas Bernotas (eilėraščių knyga „Reivas“), Narius Kairys (romanas „Toliau nei vandenynas“), Virginija Kulvinskaitė (Cibarauskė) (knyga „kai aš buvau malalietka“), Marius Povilas Elijus Martynenko (knygos „Be penkių minučių pasaulio pradžia“, „Praeis“ ir „Mirtingumo įrodymai“), Kotryna Zylė (romanas „Sukeistas“) ir Aistis Žekevičius (eilėraščių knyga „Maratonas“). Vertinimo komisijoje dalyvavo Lietuvos rašytojų sąjungos deleguoti atstovai Laimantas Jonušys ir Renata Šerelytė, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto nariai Solveiga Daugirdaitė ir Donata Mitaitė bei J. Ivanauskaitės mama Ingrida Korsakaitė. Premijos mecenatė – leidykla „Tyto alba“.

Jurga Tumasonytė (g. 1988 m. ) – trijų knygų – „Dirbtinė muselė“ (2011), „Knygyno istorijos“ (2018), „Undinės“ (2019) – autorė. Už debiutinę knygą „Dirbtinė muselė“ 2012 m. jai paskirta Kazimiero Barėno premija.

Novelių knyga „Undinės“ – trečioji J. Tumasonytės knyga, 2019 m. patekusi į Metų knygos rinkimų penketuką.
Anot poeto, vertėjo Mariaus Buroko, „skaitant šiuos apsakymus, ieškant bendro jiems įvaizdžio, mintyse iškyla iš pirmo žvilgsnio painios, bet darnios sistemos: tankus kapiliarų tinklas, sudėtingi audinio raštai, žmonių gyvenimų šokis. Visa, kas atrodo kaip stebuklas, kasdienybės stebuklas – smulkūs, bet svarbūs įvykiai, tarpusavio santykiai, gyvybės knibždėjimas. Pagautas taikliai ir jautriai. Turbūt tai šioje knygoje svarbiausia“.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s