respublika.lt

Jau galima atsisveikinti su mirusia profesore, violančelininke Silvija Sondeckiene

(1)
Publikuota: 2023 sausio 25 10:57:40, Justina GAFUROVA
×
nuotr. 1 nuotr.
Silvija Sondeckienė. Irmanto Sidarevičiaus nuotr.

Eidama 81-erius metus, sausio 21 d. mirė žinoma Lietuvos violančelininkė, profesorė, dirigento Sauliaus Sondeckio žmona Silvija Sondeckienė. Atsisveikinimas su žinoma muzike vyks šiandien, o laidotuvės - rytoj.

 

Apie tai, kad S.Sondeckienė iškeliavo anapilin, socialiniame tinkle pranešė sūnus Vytautas Sondeckis. „Netekome mylimos Mamytės, Silvijos Sondeckienės. Ilsėkis ramybėje", - rašė jis. Lietuvos muzikų sąjunga praneša, kad atsisveikinimas su profesore S.Sondeckiene vyks šiandien, sausio 25 d., nuo 16 iki 21 val. Ji bus pašarvota Vilniaus laidojimo rūmuose (Olandų g. 22) 1 salėje. Sausio 26 d. (ketvirtadienį) nuo 9 iki 13 val. bus galima atsisveikinimas su urna. Laidotuvės vyks sausio 26 d. 13.30 val. Antakalnio kapinėse, šeimos kapavietėje.

Silvija Narūnaitė Sondeckienė gimė 1942 m. Kaune. 1960 m. baigė Nacionalinę M.K.Čiurlionio menų mokyklą 1966 m. - Maskvos P.Čaikovskio konservatoriją 1972 m. - Maskvos P.Čaikovskio konservatorijos asistentūrą-stažuotę. S.Sondeckienė 1966-2000 m. dėstė Lietuvos muzikos akademijoje, profesorės vardas suteiktas 1991 m. 2005 m. menininkei suteiktas Meno kūrėjo statusas.

Gyrė mokytojai ir kolegos

Leonidas Melnikas prisimena S.Sondeckienę kaip išskirtinio talento muzikę. „Retai kam likimas duoda tiek daug, bet Silvija buvo to verta - ją gyrė mokytojai, ja žavėjosi kolegos ir klausytojai. Jai dar besimokant mokykloje, Amerikos smuikininkas Isaakas Sternas, viena ryškiausių XX a. žvaigždžių, 1960 m. apsilankęs Vilniuje ir ištaikęs progą susipažinti su tuometės Meno mokyklos auklėtinių pasiekimais, susižavėjo Silvijos atliekamu Saint-Saënso Koncertu violončelei ir padovanojo jai savo nuotrauką su užrašu: „Silvijai Narūnaitei - nuostabiam talentui. Aš tikiu, kad kaip muzikė Jūs turėsite daug laimingų dienų.", - rašoma L.Melniko tekste, kuriuo dalijasi Lietuvos muzikų sąjunga.

1967 m. muzikė S.Sondeckienė ištekėjo už Sauliaus Sondeckio, su kuriuo nugyveno visą gyvenimą. Net ir po vyro mirties S.Sondeckienė stojo už jį mūrų. 2018 m. sausio 5 d. kilo didžiulis viešas rezonansas, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro interneto svetainėje kgbveikla.lt paviešinus dokumentus, kuriuose sakoma, neva trys anapilin jau iškeliavę Lietuvos šviesuoliai - kardinolas Vincentas Sladkevičius, režisierius Donatas Banionis ir dirigentas S.Sondeckis - buvo KGB agentai. Prireikė beveik trejų metų, kol nauja centro vadovybė atsiprašė už pirmtakų klaidas ir žurnalą 2020 m. pabaigoje panaikino.

Kovojo už apšmeižtą vyrą

Visą tą laiką S.Sondeckienė siekė, kad būtų nutrinta baisi dėmė nuo jau anapilin iškeliavusio vyro. „Neišpasakytas smūgis buvo vaikams. Vytautas, kaip ir aš, violončelininkas, groja orkestre Vokietijoje, Paulius - smuikininkas, tuo metu grojo Zalcburgo orkestre. Jų orkestruose buvo atlikėjų iš Rusijos, kurie iškart atvežė tą žinią. Nes S.Sondeckį pažinojo visa muzikos bendruomenė. Tas pranešimas iš karto pasklido labai plačiai. Po visą Europą ir net plačiau. Ir buvo toks ažiotažas, ypač Vokietija labai aštriai reaguodavo į tokius pranešimus, į ryšį su saugumu, žmonės netekdavo darbo ir turėdavo daug nemalonumų. Smūgis buvo tiesiog į paširdžius.

Mūsų gyvenimas pasidarė labai sudėtingas. Ypač sūnūs brangiai sumokėjo už tą skausmą. Sušlubavo Vytauto sveikata. Tai persekioja mus visus, nes niekas juk nepasikeitė. Norėtųsi, kad būtų nubausti tie, kurie padėjo tiems šmeižto organizatoriams įgyvendinti šią veiklą", - 2019 m. „Vakaro žinioms" sakė S.Sondeckienė.

Ji buvo įsitikinusi, kad tokia šmeižto kampanija yra užsakyta: „Man skaudu, kad niekas iki šiol nebuvo nubaustas, neišaiškinta, kas įvykdė šį užsakymą, o kad tai buvo kažkieno užsakymas, nekyla abejonių. Juk kažkas, įleistas į valstybinės institucijos pastatą, praeina per visas kontroles, prieina prie dokumentų ir pieštuku įrašo tris pavardes. Ir tos trys pavardės, manau, buvo specialiai parinktos, nes, pirmiausia, jie visi jau buvo mirę ir nebegalėjo apsiginti.

Šitaip kalbėti galima buvo apie daug ką. Dar tarybiniais laikais, važiuojant į užsienį (kas į komandiruotę, kas pas gimines - juk lietuviai po visą pasaulį buvo išsibarstę), turėdavome gauti užsienio pasą. Gaudavo jį visi tik su tos struktūros palaiminimu ir leidimu išvažiuoti į užsienį. Todėl kalbėti, kad kažkieno biografija iš viso nesusieta su ta struktūra, negalima. Visi sportininkai, menininkai, muzikantai taip išvažiuodavo. Ir į tokį registracijos žurnalą įrašyti galima buvo bet ką."

Tiesa, KGB žurnalo panaikinimas padarytas ne itin kruopščiai. Svetainėje vis dar yra skiltis, kurioje pasakojama, kaip reikėtų vertinti žurnale skelbiamą informaciją. Čia visų trijų šviesuolių pavardės vis dar yra ir tai leidžia suprasti, kad tarp agentų įrašyti jie buvo.

„Paviešintas sąrašas, kaip ir daugelis KGB dokumentų, turi būti vertinamas kritiškai. Visas agentų registracijos žurnalas parašytas ranka. Keli pabaigoje įrašyti asmenys, įrašyti kitu rašikliu, kita rašysena. Neišlaikyta chronologinio eiliškumo, todėl žurnale pateiktų duomenų patikrinimui buvo skirtas ypatingas dėmesys. Tarp pabaigoje įrašytų asmenų yra ne tik Donatas Banionis, Saulius Sondeckis, bet ir Antanas Urbonas, kuris išdavė Adolfą Ramanauską-Vanagą, ir dėl jo bendradarbiavimo su KGB abejonių nekyla. Pabaigoje įrašytas ir V.Sladkevičius, tačiau jo įrašymo aplinkybės pabaigoje lieka neaiškios - kiti dokumentai rodo, kad V.Sladkevičius buvo verbuotas 1958 metais, tačiau nebendradarbiavo (agento darbo byla neužvesta) ir po metų iš agentūrinio tinklo išbrauktas bei ištremtas į Nemunėlio Radviliškį", - iki šiol rašoma svetainėje.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
25
F

Dienos klausimas

Ar pritariate sprendimui įteisinti naktinius taikiklius medžioklėje?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar galvojate emigruoti iš Lietuvos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-2 +2 C

-1 +4 C

-2 +4 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+5 +9 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-5 m/s