respublika.lt

J. K. Chodkevičiaus atminimą įamžins paminklas, kariuomenės dalinio pavadinimas ir dokumentinis serialas

(0)
Publikuota: 2021 balandžio 08 17:12:00, Eleonora Budzinauskienė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Jonas Karolis Chodkevičius. Wikipedia.org nuotr.

Lietuvos nacionalinio dailės galerijos Chodkevičių rūmų kiemelyje ketvirtadienį pristatyti karvedžio Jono Karolio Chodkevičiaus metų renginiai ir iniciatyvos. Minint LDK didžiojo etmono mirties 400-ąsias metines, jo atminimui įamžinti ir istorinei atminčiai prikelti vyks daugybė renginių bei iniciatyvų.

 

Jono Karolio Chodkevičiaus labdaros ir paramos fondo pirmininkas Edmundas Jakilaitis teigė, kad įamžinti iškiliausio LDK karvedžio atminimą svarbu ne vien dėl jo asmenybės bei pasiekimų.

„Jonas Karolis Chodkevičius – didis valstybės politikas ir mecentas. Tačiau budinti visuomenės pasididžiavimą juo – gerokai svarbiau nei vien įamžinti karvedžio atminimą. Jis – lyg priemonė perteikti civilizacinę LDK ir ATR didybę, priminti, kad Lietuva visuomet buvo vakarietiška, moderni valstybė“, – sakė jis.

E. Jakilaitis pabrėžė, kad jis buvo vakarietiško išsilavinimo, pasaulėžiūros politikas ir karvedys, kurio reikšmę svarbu suvokti mums, kaip paskutinei Vakarų Europos valstybei. Žurnalistui antrino ir istorikė Genovaitė Kirkienė.

„Jį reikia sugrąžinti į istorinę atmintį, kad jis taptų istoriniu pavyzdžiu. J. K. Chodkevičių savinasi ir Lenkijos, ir Baltarusijos istoriografija. Mes jį turime susigrąžinti – jis yra Lietuvos kariūnas, Lietuvos sūnus“, – sakė ji.

Svarbių iniciatyvų 2021-aisiais autoriais bei bendraautoriais taps ir Lietuvos kariuomenė. Jos vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys atskleidė, kad J. K. Chodkevičiaus figūra – itin svarbi ir šiais laikais.

„Svarbu, kad prikeliame jį iš užmaršties, atiduodame tautai ir kariuomenei, nes ji iš praeities stiprybės semiasi, mokosi ir yra motyvuojama“, – sakė jis.

„Didįjį karvedį skirsime vienu iš karinių vienetų globėjų. Vardo suteikiamas – viena iš galimybių“, – atskleidė V. Rupšys. „Neišvengiamai reikia turėti kariuomenės dalinį, pavadintą Jono Karolio Chodkevičiaus vardu“, – tvirtino Lietuvos kariuomenės vadas.

Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus direktorius dr. Arūnas Gelūnas atskleidė, kad į Chodkevičiaus metų minėjimą aktyviai įsitrauks ir pats muziejus, kurio kieme įsikurs, o paskui ir per Lietuvą keliaus tų laikų vadaviečių pavyzdžiu sukurta palapinė.

„Ji – ne tik eksterjeras. Palapinė, kurioje įkursime parodą su istorine informacija, turėtų tapti ir edukacijos centru. Beveik neabejoju, kad iki rugsėjo 24-osios spėsime pastatyti paminklą, į kurį taip pat žiūriu ne tik kaip į meninį akcentą, bet ir istorinę, pedagoginę medžiagą, padedančią įsivaizduoti to meto ginkluotę, šarvus. Tai – savotiškas vadovėlis. J. K. Chodkevičius šįsyk pakils į mūšį su savo paties užmarštimi“, – teigė jis.

Prie iniciatyvų prisijungs ir visuomeninis transliuotojas. „Šiuos metus visais formatais ir platformomis skirsime dėmesio J. K. Chodkevičiaus asmenybei ir darbams. Visų metų kulminacija taps 8 dalių dokumentinis serialas „Triumfo kelias“. Nusprendėme, kad tokiai asmenybei reikia serialo, nes jis buvo ne tik puikus karvedys, bet ir plataus išsilavinimo, visapusiška asmenybė: fundatorius, miestų statytojas… LRT.lt portale yra sukurtas atskiras J. K. Chodkevičiaus metams skirtas polapis, kur jau dabar galima rasti istorikės G. Kirkienės straipsnių ciklą, skaitytojai galėjo pareikšti nuomonę rinkdami paminklo projektą. Būtent ten ir bus galima rasti visą susijusią informaciją“, – sakė LRT generalinės direktorės pavaduotojas Gytis Oganauskas.

Visos J.K. Chodkevičiaus labdaros ir paramos fondo iniciatyvos bus įgyvendintos privačių rėmėjų lėšomis. Didžiuoju mecenatu jau tapo UAB „Linas Agro Group“, skyrę fondo veikloms 70 tūkst. eurų. „Istorija nebuvo nulemta vien susiklosčiusių aplinkybių ar procesų. Ją didžiąja dalimi lėmė asmenybės. J. K. Chodkevičius nusipelno būti tarp iškiliausių Lietuvos istorinių vardų, o dabar jis – nepelnytai pamirštas. Atgaivinti istorinę atmintį – labai svarbu. Lietuvai dabar kaip niekad svarbu turėti asmenybes, kurios vestų šalį į priekį“, – sakė UAB „Linas Agro Group“ generalinis direktorius Darius Zubas.

J. K. Chodkevičiaus labdaros ir paramos fondo iniciatyva dar 2021-aisiais Chodkevičių rūmų kieme iškils paminklas LDK etmonui. Fondo ir visuomenės balsavimu įamžinimui išrinktas skulptoriaus Martyno Gaubo kūrinys. Prie jo statymo galės prisidėti kiekvienas norintis, įsigijęs sidabrinį medalininkės Linos Kalinauskaitės kurtą J. K. Chodkevičiaus medalį.

„Medalis unikalus tuo, kad kiekvienas jį įsigijęs tampa paminklo mecenatu. Benediktas Vanagas sutiko neatlygintinai pateikti medalius internetinėje platformoje www.proud.lt. Vienas iš 99 medalių jau iškeliavo iš mūsų ekspozicijos. Prezidentas Gitanas Nausėda valstybės vizito metu jį įteikė Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui kaip valstybinę dovaną“, – sakėb E.Jakilaitis.

Skulptorius Martynas Gaubas, kurio kurto paminklo eskizo natūralaus dydžio maketą spaudos konferencijos metu buvo galima matyti dalyviams už nugaros, neslėpė, kad ir pats liko maloniai nustebintas. „Vaizdas kompiuterio ekrane – tikrai kitoks. Šis jau daro įspūdį. Man kuriant būtent šį kūrinį, daug kas yra nauja. Nemažai klausimų sprendėme su istorikais, esu dėkingas, kad jie padėjo atkreipti dėmesį į svarbiausias darbo detales. Manau, tai didelis komandinis darbas“, – džiaugėsi jis.

2021-ieji metai, kai minimos karvedžio mirties metinės, Seimo paskelbti Jono Karolio Chodkevičiaus metais. Minint sukaktį daugybė institucijų visoje Lietuvoje planuoja įamžinimo bei atminimo renginius ir iniciatyvas, skirtas Lietuvos didžiojo etmono istorinei atminčiai atkurti bei pasididžiavimui juo stiprinti.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s