respublika.lt

Istorijų namų kieme – pirmasis gyvo garso koncertas

(0)
Publikuota: 2021 liepos 27 13:15:27
×
nuotr. 1 nuotr.
Koncerte pasirodysianti atlikėja Jausmė, skambinanti kanklėmis, netrukus ketina išleisti albumą „Namolio". Andriaus Šešelgio nuotr.

Prieš keletą mėnesių duris atvėręs Lietuvos nacionalinio muziejaus padalinys Istorijų namai įveiklino ilgą laiką buvusią uždarą visuomenei istorinę erdvę pačioje miesto širdyje ir liepos 30 dieną kviečia į koncertą „Istorijos garse". Muziejaus kieme, T. Kosciuškos g. 3, koncerto klausytojų lauks scena su įspūdingu apšvietimu ir net trys muzikiniai pasirodymai, kurie į jaukų vakarą įneš skirtingas garsines istorijas.

 

Pirmasis koncerte pasirodys Kazimieras Likša. Šis atlikėjas Lietuvos muzikos scenoje žinomas jau nuo 2009 metų: savo muzikinę karjerą pradėjęs kaip grupės „Karma" vokalistas ir dainų autorius, 2017 m. debiutavęs solo albumu „Per pusę", subūręs nemažą klausytojų ir gerbėjų ratą. Kazimiero koncertas Vilniuje laukiamas jau kurį laiką, todėl šis pasirodymas - puiki proga išgirsti jį gyvai!

Kita scenoje pasirodysianti atlikėja - Jausmė. Grodama tradiciniu folkloro instrumentu - kanklėmis - Jausmė leidžia klausytojui išgirsti naują ir šviežią šio instrumento skambesį: galingu balsu, 29 stygomis ir perkusiniais garsais ji audžia savo mėgstamų muzikos žanrų (minimalizmo, soul‘o, elektroninės muzikos, džiazo ir kt.) elementus, asmenines patirtis, istorijas ir vaizdinius į jaukią skraistę, siekdama išlaikyti autentišką, eksperimentinį skambesį. Koncerte Jausmė atliks savo pačios sukurtus kūrinius.

Atlikėja kurį laiką gyveno Anglijoje, o šiuo metu yra grįžusi į Lietuvą ir rengiasi išleisti naują albumą, pavadintą „Namolio". Tai metaforiškas apsinuoginimas - konceptualus pasakojimas apie jos pačios gyvenimą svetur, praradimus, atradimus, suvokimus, grįžimą prie savo šaknų, į autentiškąjį „aš". Tai taip pat dešimties metų trukusio kūrybinio ciklo užbaigimas. Lietuvių kalba parašyto ir gyvai studijoje atlikto albumo garsas - atmosferiškas, su ambient prieskoniais.

Vakaro pabaigoje publika išgirs teatro, kino, televizijos aktorių ir lėlininką Mindaugą Ancevičių, kuris visai neseniai, liepos 12 d. buvo apdovanotas Laimono Noreikos prizu kaip geriausias festivalio „Poezijos pavasaris" aktorius-skaitovas.

Kartu su savo įsteigta grupe „Apokaliptinis bardakas" pasirodysiantis Mindaugas koncertui žada įnešti mistiškos atmosferos. Šioji greičiausiai kyla iš jo pomėgio domėtis keistais dalykais. Mindaugas yra surinkęs nemaža kristalų ir per 100 eterinių aliejų kolekciją. Susidomėjimą šios grupės atliekamais kūriniais kelia neįprastai skambantys instrumentai ir, žinoma, poezija...

Koncertas „Istorijos garse" Istorijų namų kieme vyks liepos 30 dieną. Durys atsidaro 18 val. 30 min. Koncerto pradžia 19 val. 30 min. Koncerto trukmė - 3 val. Koncertas nemokamas, galimybių pasas dalyviams nėra būtinas.
Renginio partneriai: Lietuvos gretutinių teisių asociacija AGATA ir UAB „Jaga".

Apie Istorijų namus

Naujausias ir moderniausias Lietuvos nacionalinio muziejaus padalinys Istorijų namai per trumpą laiką tapo vilniečių ir miesto svečių pamėgta vieta ne tik dėl kokybiškų parodų, kviečiančių į istoriją pažvelgti iš šiandieninės perspektyvos, bet ir dėl renginių, vykstančių ir pačiame muziejuje, ir jaukiame jo kiemelyje.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar A.Anušauskui atsisakius ministro kėdės reikėtų svarstyti L.Kasčiūno kandidatūrą?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar galvojate emigruoti iš Lietuvos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-2 +2 C

-1 +4 C

-2 +4 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+5 +9 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-5 m/s