respublika.lt

Išskirtinė dovana, kurios vertę žino tik išrinktieji

(0)
Publikuota: 2021 liepos 26 07:00:00, Danutė ŠEPETYTĖ
×
nuotr. 4 nuotr.
Mecenatas Pranas Kiznis. Irmanto Sidarevičiaus nuotr.

Taip jau yra, kad žmogus aptarinėja lūžusį nagą, o nepastebi reikšmingo įvykio, nutikusio jo akyse ar net jam dalyvaujant. Taip nutinka kartą per šimtmetį, mums sakė Valdovų rūmų muziejaus direktorius Vydas Dolinskas, pristatydamas verslininko Prano Kiznio dovaną Lietuvai - į Jogailaičių ir Vazų dinastijos laikus grąžinančią 23 paveikslų galeriją, kurią apžiūrėti jau gali kiekvienas lankytojas. Kad esame liudininkai išskirtinio mecenatystės epizodo, liudijo ir dėmesys, kurį šiam įvykiui parodė prezidentas Gitanas Nausėda, pasveikinęs gražią iniciatyvą ir padėkojęs jos autoriui, kuriam įvardinti buvo radęs ir gražių lietuviškų žodžių „labdarys" ir „geradaris". Vis dėlto šis įvykis, regis, nesulaukė adekvataus visuomenės dėmesio. Kodėl?

 

Dovana

P.Kiznio galeriją sudaro dvidešimt trys XIV-XVII a. italų tapybos kūriniai; jie neatlygintinai bus eksponuojami Valdovų rūmuose sutartyje nustatytą laiką. Kelis šios kolekcijos paveikslus P.Kiznis dovanojo muziejui - tokia esminė žinia buvo išplatinta informacijos kanalais. Iš jos aiškėja, kad muziejus praturtino savo ekspozicines erdves unikalia istorine galerija, kurios analogų ir šiandien galima surasti Italijos aristokratų rūmuose. Nedetalizuojama, kiek paveikslų dovanos teise tapo muziejaus nuosavybe (keli lietuvių kalboje reiškia mažiausiai tris), neatskleidžiama ir kokie tai kūriniai. „Ilgalaikis" eksponavimas mums dvelkia dar didesne mįsle - vienam ir dešimtmetis yra ilgas periodas, o kitam ir dvidešimtmetis nedaug. Nutylėta ir piniginė dovanos vertė. Galima spėti, jog ji galėjo išsiskleisti ir į septynženklę sumą, apie kurią, matyt, sužinosime vėliau, jeigu šalia kol kas vienintelio nacionalinio mecenato Arvydo Paukščio bus ir P.Kiznio pavardė. (Nacionalinio mecenato ženklą pelno asmuo, paaukojęs ne mažiau kaip 1 mln. eurų kultūros, švietimo ar mokslo sumanymams remti.)

Geradarys

Verslininkas, technikos mokslų daktaras P.Kiznis (1946 02 03), apie kurį kalbant visuomet pabrėžiamas jo kuklumas, Valstybės dieną iš prezidento rankų gavo aukštą apdovanojimą: „Už nuopelnus Lietuvai" Komandoro kryžių. Nuo 1991 m. jis yra bendrovės „Lietpak" Čekoniškių kaime (Vilniaus r. ), gaminančios pakavimo medžiagas iš polimerinių plėvelių, įkūrėjas, pagrindinis akcininkas ir generalinis direktorius. Teigiama, kad už savo veiklą ir išradimus jis yra pelnęs bronzos, sidabro ir aukso medalių.

Štrichuodamas nueitą kelią galerijos pristatyme, geradarys minėjo Sibirą, kur tremtyje žiauriomis sąlygomis badmiriaujant praėjo jo vaikystė ir paauglystė, minėjo atšiaurią gamtą ir Sibiro upių rūstybę, prisidėjusias formuojantis jo kovingam charakteriui. Minėjo du baigtus aukštuosius mokslus (istorijos ir ekonomikos), kur sukauptos žinios liko sovietiniame laike, kai jis atsidėjo pramonės šakos kūrimui. „Tai, ką man pavyko uždirbti, - ne nupirkti, pavogti ar privatizuoti, - o uždirbti, žiūriu kaip į gyvenimo tėkmės dėmenį, kuris, tau išėjus, sunyks, ištirps kaip pavasarinis sniegas, - ką uždirbai, bus išdalinta. Tik kultūros vertybėms, kurios kelia žmogaus kultūrinį lygį ir padeda atsiminti, kas jis yra, kas jis buvo ir kuo jis turi būti, būdingas nemarumas."

Tai ne pirmas atvejis, kai Pasvalio krašto garbės pilietis P.Kiznis dalijasi savo uždirbtu geru su visuomene; jo dėka atsirado atminimo lentos 1918 metų savanoriams prie Daujėnų ir Pasvalio bažnyčių, paminklai Lietuvos Didžiajam kunigaikščiui ir Lenkijos karaliui Žygimantui Augustui bei poetui Bernardui Brazdžioniui Pasvalyje, kapitališkai suremontuota Daujėnų bažnyčia ir kt. Pernai, minint Žygimanto Augusto 500-ąsias gimimo metines, bronzinį valdovo biustą dovanojo Valdovų rūmų muziejui.

Galerija

Nacionalinis muziejus LDK Valdovų rūmai ir VšĮ PK fondas, vadovaujamas pramonininko
dr. P.Kiznio, dėl galerijos sutarė po beveik dvejų metų tyrimų, atrankos ir derybų. Teigiama, kad kūriniai atrinkti konsultuojantis su Lietuvos ir užsienio dailės istorikais, restauratoriais ir kitais specialistais, atlikus išsamius infraraudonųjų ir ultravioletinių spindulių tyrimus.

Seniausias dr. Prano Kiznio paveikslų galerijos Valdovų rūmų muziejuje kūrinys, menantis Gotikos epochą, Lietuvos valdovų Kęstučio ir Vytauto gyvenimo metus, - buvo nutapytas XIV a. septintajame dešimtmetyje. Net šeši paveikslai datuojami XVI amžiumi, kiti penkiolika - XVII a. Jie liudija epochą, kai Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencija Vilniuje buvo europinio lygmens kultūros ir meno centras, o valdovai - Žygimantas ir Vladislovas Vazos - meno kūrinių įsigydavo Romoje, Florencijoje, Venecijoje, Neapolyje, kituose Italijos miestuose. Lietuvos istorijos puslapius atverčia ir Jakopino del Kontės (Jacopino del Conte, 1515-1598) sukurtas popiežiaus Leono X portretas; šis popiežius pradėjo karalaičio Kazimiero Jogailaičio paskelbimo šventuoju procesą.

Iki iškilmingo galerijos atidarymo, pasak muziejaus direktoriaus V.Dolinsko, galeriją jau spėjo apžiūrėti apie 15 tūkst. muziejaus lankytojų, trys premjerai ir apie 10 ministrų.

„Galime ir turime džiaugtis bei didžiuotis, kad mūsų šalyje yra kilnios dvasios žmonių, kurie, vedini meilės Lietuvai, asmeniškai prisideda prie to, jog kultūros lobiai mūsų šalyje būtų gausinami, - kalbėjo prezidentas G.Nausėda. - Ši mecenato dovana yra meninis paliudijimas, kad Lietuva buvo, yra ir bus Europos kultūrinės ir vertybinės erdvės dalimi."

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar A.Anušauskui atsisakius ministro kėdės reikėtų svarstyti L.Kasčiūno kandidatūrą?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar galvojate emigruoti iš Lietuvos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-2 +2 C

-1 +4 C

-2 +4 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+5 +9 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-5 m/s