respublika.lt

Į Valdovų rūmus grįžta nemokamų sekmadienių tradicija

(0)
Publikuota: 2020 gegužės 31 12:09:53, Valentina Gudienė, Elta
×
nuotr. 2 nuotr.
Valdovų rūmai. Eltos nuotr.

Į Valdovų rūmų muziejų grįžta nemokamų sekmadienių tradicija. Jau šį sekmadienį kartu bus surengta keletas ekskursijų po nuolatines muziejaus ekspozicijas bei įspūdingą tarptautinę parodą „Nuo SACRO iki PROFANO. Giorgio Baratti dailės kolekcija iš Milano“.

 

„Džiaugiamės, kad į muziejų pamažu grįžta lankytojai. Tam tikra prasme tai įrodymas, kad gyvo bendravimo, tiesioginio santykio su paveldo objektu niekas negali pakeisti. Didžiulių lankytojų srautų, kokie buvo nemokamais sekmadieniais iki pasaulį pakeitusios pandemijos, nesitikime, bet esame pasiruošę užtikrinti žmonių saugumą, o tai leidžia padaryti ir mūsų erdvės – vienu metu visose Valdovų rūmų muziejaus ekspozicijose gali lankytis iki 1 000 žmonių“, – teigia Valdovų rūmų muziejaus Ekskursijų ir edukacijos skyriaus vedėja Lirija Steponavičienė.

Nemokamą sekmadienį bus galimybė aplankyti keturis muziejaus maršrutus, pristatančius unikalų archeologinį paveldą, atkurtus istorinius reprezentacinius interjerus, ginkluotę, dvaro kasdienybę ir muzikinę kultūrą, taip pat – net tris išskirtines parodas, sakoma Valdovų rūmų pranešime. Tarptautinėje parodoje „Nuo SACRO iki PROFANO. Giorgio Barrati dailės kolekcija iš Milano“ bus galima pamatyti lituanistiniu požiūriu svarbius europinio meno lobius iš Italijos – beveik 100 Gotikos, Renesanso ir Baroko epochų tapybos bei skulptūros kūrinių, sukurtų tokių garsių dailininkų kaip Donatello, Filarete, Bronzino, Guido Reni, Carracci šeimos atstovai ir kt. Vieno šedevro tarptautinė paroda „Šlovingas, didis ir neregėtas įvykis: 1611 m. Maskvos caro priesaika“ primins įsimintiną jungtinių Lietuvos ir Lenkijos pajėgų pergalę prieš Maskvą XVII a. pradžioje, o parodoje „Archeologijos atodangos: nauji tyrimai Valdovų rūmuose“ pristatomi per naujausius archeologinius tyrimus Valdovų rūmuose aptikti unikalūs radiniai nuo IX tūkst. pr. Kr. iki Lietuvos valstybės pradžios XIII-XIV amžiuje.

Norintieji pagilinti žinias galės dalyvauti muziejaus gidų vedamose ekskursijose. Jos bus su mokama gido paslauga bei išankstine registracija: 12.00 ir 14.00 val. vyksiančios apžvalginės ekskursijos metu bus galima aplankyti atnaujinto archeologinį ir architektūrinį paveldą pristatančio pirmojo maršruto ekspozicijas bei antrojo maršruto, supažindinančio su atkurtais istoriniais interjerais, valdovų lobynu ir iždine, erdves. 13.00 val. numatoma ekskursija po tarptautinę parodą „Nuo SACRO iki PROFANO. Giorgio Barrati dailės kolekcija iš Milano“.

Pirmas nemokamas sekmadienis Valdovų rūmų muziejuje buvo surengtas praėjusių metų sausio mėnesį, bet tradicija nutrūko šių metų kovą, prasidėjus koronaviruso pandemijai. Iš viso nemokamais sekmadieniais iki šiol Valdovų rūmuose apsilankė daugiau kaip 143 tūkst. lankytojų.

Nemokamas sekmadienis šį mėnesį Valdovų rūmų muziejuje pradės ir vasaros sezoną, kurio metu muziejus įprastai prailgina savo darbo laiką ir būna atviras lankytojams visomis savaitės dienomis. Nuo birželio 1 iki rugpjūčio 31 d. pirmadieniais, antradieniais, trečiadieniais ir sekmadieniais muziejus atidarytas nuo 10.00 iki 18.00 val., o ketvirtadieniais, penktadieniais ir šeštadieniais - nuo 10.00 iki 20.00 val. Paskutiniai lankytojai įleidžiami likus valandai iki muziejaus uždarymo.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar A.Anušauskui atsisakius ministro kėdės reikėtų svarstyti L.Kasčiūno kandidatūrą?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar galvojate emigruoti iš Lietuvos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-2 +2 C

-1 +4 C

-2 +4 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+5 +9 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-5 m/s