respublika.lt

„Huculų knyga“ - jau Lietuvos nacionalinėje bibliotekoje

(0)
Publikuota: 2015 sausio 26 15:59:11, Respublika.lt, Eltos inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
"Huculų knyga" - jau Lietuvos nacionalinėje bibliotekoje. M. Mažvydo bibliotekos nuotr.

Nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką pasiekė Estijos ir Ukrainos menininkų sukurta rankų darbo "Huculų knyga".

 

Jis bus saugoma Retų knygų ir rankraščių skyriuje.

Šią Lietuvos nacionalinei bibliotekai skirtą knygą - 9-ąjį egzempliorių iš 35 pagamintų - praėjusių metų spalį Estijos nacionalinėje bibliotekoje vykusiame Ukrainos Karpatų kalniečių huculų renginyje kultūros ministrė perdavė Lietuvos ambasadai Estijoje.

Knygos, kurią sudaro iliustracijos bei poemos ukrainiečių ir anglų kalbomis, tikslas - pristatyti kalniečius huculus, jų kultūrą. 30 šios knygos egzempliorių paskirta didžiausioms pasaulio bibliotekoms.

Anot M. Mažvydo bibliotekos dokumentinio paveldo saugotojų, ši unikali rankų darbo knyga yra įdomi ir turiniu, ir gamybos technika. Ją sudaro 5 dalys, skirtos amžinosioms, kiekvienai tautai svarbioms vertybėms - namams, gyvenimo ratui, tikėjimui. Visa tai iliustruoja eilėraščiai, senos nuotraukos.

"Huculų knygą" kūrė daugybė menininkų iš įvairių šalių, kurie tarsi laišką rašė savo mintis ir pastebėjimus. Knyga pagaminta iš rankų darbo popieriaus. Knygai formą suteikia mediniai kietviršiai, susegti medinėmis sąsagomis, lapai susiūti pergamento juostelėmis, o nugarėlė apgaubta odos juosta. Šios knygos vertė ne tik kultūrinė, bet ir meninė - meninės knygrišystės pavyzdys.

Huculais save laiko daugiau nei 20 tūkstančių Vakarų Ukrainos gyventojų. Dauguma jų gyvena Ivano Frankivsko ir Černivcių regionuose bei Užkarpatėje. Pagal antropologinį tipą ir materialinę kultūrą šis ukrainiečių kalba šnekantis etnosas artimas lenkams ir kitoms Karpatų tautoms, apsigyvenusioms regione dar iki slavų atėjimo.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar bijote klimato kaitos keliamų kataklizmų?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kaip praleidžiate savo atostogas?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+12 +21 C

+18 +22 C

+13 +19 C

+23 +27 C

+13 +20 C

+16 +19 C

0-4 m/s

0-8 m/s

0-12 m/s