respublika.lt

Gegužę pražystantis Kordobos paveldas

(0)
Publikuota: 2021 gegužės 10 13:50:00, Jurga DRUNGILAITĖ
×
nuotr. 1 nuotr.
Vidiniai Kordobos senamiesčio kiemai lankytojams atsiveria tik keletui savaičių festivalio „Cordoban Patios“ metu. EPA-Eltos nuotr.

Kordoboje (Andalūzija, Ispanija) gegužės viduryje tradiciškai vyksta vidinių kiemų („patio") festivalis „Cordoban Patios". Įspūdingą vidinių kiemelių puošybą UNESCO pripažino nematerialiuoju kultūros paveldu. Šiemet Kordoba švenčia šio tradicija tapusio festivalio šimtmetį.

 

Festivalio dienomis Ispanijos pietuose esančio Kordobos senamiesčio namai atveria savo vidinių kiemų vartus turistams. Nes tik šio festivalio metu turistai gali pamatyti ne tik garsiausius visuomeninius architektūrinius Kordobos paminklus, bet ir privačius kiemus, sodus, kurie įprastai būna uždaryti ir atsiveria kelioms savaitėms tik per festivalį. Be to, patys įspūdingiausi kiemai dalyvauja konkurse.

Kordobos festivalis 2012 m. pripažintas UNESCO nematerialiuoju kultūros paveldu. Kiemelių, balkonų ir vitrinų konkursą Kordoba pirmą kartą organizavo 1921 metais, o nuo 1952 metų šis konkursas tapo kasmetiniu.

Kordobos kiemeliai pasižymi puošnumu, nes skęsta vaismedžių, žolynų bei gėlių, susodintų į spalvotus vazonėlius, lovelius ir puodynes gausybėje. Visa tai kabinama ant namo sienų arba statoma ant grindinio, laiptų. Dažnai kiemelio erdvę puošia šulinys ar fontanas, kai kurie namų savininkai kiemelio puošybos kompoziciją papildo įvairiais antikvariniais reliktais. Žinios apie tai, kaip išdėstyti gėles, kokias jų parinkti saulėtai vietai, o kokias pastatyti šešėlio zonoje, kaip laistyti, prižiūrėti augalus, perduodamos iš kartos į kartą. Dauguma kiemų šeimininkų ir patys sunkiai suskaičiuoja, kiek kieme veši augalų, nes jie skaičiuojami šimtais.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar perkate maisto produktus tiesiai iš ūkininkų?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kaip vertinate savo ekonominę padėtį?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

0 +8 C

+3 +8 C

+6 +9 C

+10 +15 C

+11 +17 C

+10 +15 C

0-5 m/s

0-5 m/s

0-7 m/s