respublika.lt

Fotografai per darganą suteikia optimizmo

(0)
Publikuota: 2011 gruodžio 12 16:35:32, Danutė ŠEPETYTĖ, “Respublikos” žurnalistė
×
nuotr. 5 nuotr.
PARODA. Viena iš trijų Vilniaus rotušėje atidarytų parodų - "XXI amžiaus Lietuvos fotografijos poslininkai"

Vilniaus rotušė prieš kelias dienas nušvito tautos veidrodžiu - čia nepaisydami darganos iš Žemaitijos, Aukštaitijos ir kitų kraštų buvo sulėkę Lietuvos metraštininkai fotografai, kurių darbai paprastai yra labiau matomi negu jie patys.

Rotušėje užteko ir vieno, ir kito. Net trys įdomios parodos gruodžio 9 dieną buvo pristatytos mūsų akims: „XXI amžiaus Lietuvos fotografijos poslinkiai“, „Nematyta/ nauja fotografija“ ir „Geriausios kūrybos pradžios fotografijos“, o jų autoriai, tokie fotografijos grandai kaip Antanas Macijauskas, Romualdas Rakauskas, Algimantas Kunčius vaikštinėjo čia pat, apžiūrinėjo ir aptarinėjo darbus su kolegomis. Iš Šiaulių buvo atvykęs Aleksandras Ostašenkovas, iš Kauno - Gintaras Česonis, iš Klaipėdos - Darius Vaičekauskas, Panevėžio - Saulius Saladūnas ir t.t. Buvo čia ir fotografijos filosofas Remigijus Treigys iš Klaipėdos, gebantis fiksuoti nuojautas, žmones palikdamas užu kadro, ir vilnietis dailininkas, fotografas Algis Griškevičius, jas stebuklingai perkeliantis į drobes, o nuotraukoms paliekantis istorijas, kurias žiūrėdamas gauni dozę vitaminų, - tiek jose ironijos ir subtilaus komizmo.

„Gyvūnas, kurį tamsta fotografuoji, suteikia reto optimizmo“, - išgirsti fotografą ir žurnalistą Sigitą Krivicką sakant panevėžiečiui Stasiui Povilaičiui, net du savo kūrybos albumus paskyrusiam arkliams. „Optimizmo suteikia ir karvė, - žaibiškai sureaguoja šis, - ji mums duoda pieno“...

Algimanto Aleksandravičiaus šių metų sėkmės taurė sklidina, - be pergalių namų ir užsienio konkursuose, jis apdovanotas ir Nacionaline kultūros ir meno premija. Jis kaip gyvas sidabras, ir džentelmeniškai pritars Teatro, muzikos ir kino muziejaus direktorei Reginai Lopienei, ir persimes žodeliu su vidaus reikalų ministru ir net įsijaus į gido vaidmenį prie kolegų nuotraukomis nukabintos sienos. Daugelis jį sveikins, ir net be apmaudo, jei pasirodytų, kad per mažai nuotraukų sudėta į šiųmetį metraštį, kurio sudarytojo garbė ir atsakomybė taip pat kliuvo A.Aleksandravičiui.

Kartu su šiuo albumu „Lietuvos fotografija: vakar ir šiandien’11. XXI amžiaus Lietuvos fotografijos poslinkiai“, kuriame publikuojamos 81 fotografo 182 fotografijos, forume buvo pristatytas ir pirmasis praėjusio amžiaus (1900-2000) antologijos tomas „XX a. Lietuvos fotografijos antologija“. Jos sudarytojas S.Žvirgždas pasakojo, kad idėja kilusi jau 2009 metų pabaigoje. Aišku, kai kurie fotografai, net žinomi, į jos turinį nepaklius: jis redaktorių kolegijai pateikęs net 150 šimtmečio fotografų vardyną, tačiau šis buvo filtruojamas griežtai pagal meniškumo kriterijus ir likę tik 67 fotomenininkai, kurie ir bus pristatyti per tris antologijos tomus. Jau parengtas spausdinti antrasis tomas, rengiamas trečiasis. Pirmasis tomas prasideda A.Aleksandravičiaus, baigiasi Romo Juškelio fotografijomis.

„Tai daugiau etaloninės, pripažintos, parodose ir kitur matytos nuotraukos, - sakė S.Žvirgždas, tik gal viena kita mažiau matyta ir mažiau žinomų autorių, sakysim, Balio Buračo, Petro Babicko, kurio prieškario archyvas neišliko ir nuotraukas teko reprodukuoti iš iliustracijų to meto spaudoje. Laikantis abėcėlės į kitus tomus bus įtraukti tokie Lietuvos fotografijai nusipelnę žmonės, apie kuriuos visuomenė beveik nieko nežino - Kazys Laucius ir Antanina Laucienė, prieškario fotografas Antanas Naruševičius, - pasisekė surasti net dvi originalias jo nuotraukas muziejuje...“

Tradiciniu tampančiame renginyje Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkas Jonas Staselis už nuopelnus fotomenui tradiciškai įteikė organizacijos apdovanojimus - premiją ir auksinius ženkliukus Ramūnui Danisevičiui, kuris yra dirbęs ir „Respublikoje“, bei Ugniui Gelgudai, šiemet išleidusiems po kūrybos albumą („Būti Laiku“ ir „Kriminaliniai peizažai“).

Sąjungos rėmėjų - „Procentro“ premijas susišlavė Broliai Černiauskai ir panevėžiečiai Evaldas Ivanauskas bei S.Povilaitis. Pastarasis, šįkart pagerbtas ne už arklių, bet už žmonių portretus, džiaugėsi čekiu, kuriame ryškėjo penketas - tiek kvadratinių metrų nuotraukų šioje firmoje galės atsispausdinti nemokamai.

J.Staselis „Respublikai“ pasakojo, kad paprotys rengti kasmetinius susibėgimus prasidėjo nuo Fotomenininkų sąjungos 40-mečio prieš dvejus metus: „Be abejo, kiekvienas kūrėjas yra individualus, bet mums norisi individualius kūrėjus suburti į bendruomenę. Tradiciškai juos sutraukiantis Nidos seminaras rudenį yra daugiau kūrybinės atostogos, o Rotušės susibėgimas yra daugiau metų šventė, pasimatymas su kolegomis. Tai proga surengti parodą, pabendrauti su kolegomis, pasidžiaugti vienas kito sėkme“.

Šiųmečiame Lietuvos fotografijos metraštyje yra dvi J.Staselio nuotraukos. Paklaustas, ar dėl organizacinių reikalų pavyksta prisiminti, kad jis pats yra fotomenininkas, ir gana neprastas, J.Staselis prisipažino, kad jo aparatas jau dveji metai kabo ant vinies, bet jis jo nepamiršo. Be abejo, sakė, ilgisi kasdienio šurmulio, bėgimo, tačiau ir šiame darbe randąs kūrybos, kuri susideda ir „iš finansų paieškos, iš idėjų generavimo, ieškant, kaip parodyti kolegų kūrybą kitiems, tik ta kūryba gal mažiau pastebima“. Vis dėlto jis išsidavė jau pasirinkęs temą, kuri neleis dulkėti fotokamerai ir pareikalaus ne vieno mėnesio, bet metų, gal net dvejų. Apie tai sutarėme pakalbėti kitą gruodį, kai Lietuvos fotografai su pilnais kūrybos dėklais vėl suplauks į Rotušę. Bus ką prisiminti, bus ko klausti.

 

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s