respublika.lt

Festivalis „Atspindys“ vėl dovanoja teatro šventę

(0)
Publikuota: 2013 spalio 07 14:58:15, Ieva MIŠKINYTĖ
×
nuotr. 2 nuotr.
Olga Kosterina

Spalio 8-12 d. Vilniuje ir Visagine 8-ą kartą vyks tarptautinis monospektaklių festivalis „Atspindys“. Festivalio programoje - vienuolika spektaklių, kuriuos rodys Latvijos, Baltarusijos, Rusijos, Lenkijos, Moldovos, JAV ir Lietuvos scenos meistrai.

Vilniuje - keturi spektakliai

Graži festivalio tradicija šventę pradėti sostinėje, čia pristatant įdomiausius renginio monospektaklius. Valstybiniame Vilniaus mažajame teatre (Gedimino pr.22) spalio 8 d. matysime išskirtinio talento ir garso menininkus. Tai Olga Kosterina, pastaruoju metu gyvenanti Vokietijoje; ten ir kitose Europos valstybėse pristatanti savo garsiuosius šokio spektaklius, pelniusius tarptautinių festivalių prizus. Į Vilnių O.Kosterina atveža „Dilemą“ - šių metų Edinburgo festivalio sensaciją. Tą patį vakarą Mažajame teatre vaidins ir lietuvių teatro publikai gerai pažįstamas, labai mėgstamas Vsevolodas Žubenka iš Vologdos (Rusija). Aktorius vaidins smagų Slavos Se internetinės kūrybos inspiruotą spektaklį „Nuo ko miršta žiurkėnai?“ (santechniko išpažintis).

Spalio 9-ąją Lietuvos rusų dramos teatre (J.Basanavičiaus g.13) - susitikimas su Jelena Simonova ir Valerija Žilina iš Valstybinio Oriolo teatro vaikams ir jaunimui „Svobodnoe prostranstvo“ (Rusija). Aktorės pristatys šiuo metu itin populiarią jaunos dramaturgės Jaroslavos Pulinovič pjesę išpažintį „Natašos svajonė“ apie dviejų merginų, kilusių ir augusių skirtingų socialinių sluoksnių aplinkoje, siekius ir amžinąjį meilės troškimą. Tą patį vakarą 18.30 val. Lietuvos teatro sąjungoje (Teatro g.8) Stivenas Oksneras iš JAV vaidins spektaklį pagal garsaus rusų dramaturgo Ivano Vyrypajevo prozos kūrinį „Pantelejaus Karmanovo sentencijos“. Vaidins rusų kalba, nes tai - V.Mejercholdo teatro centro, kuris yra Maskvoje, projektas. Spektaklį režisavo jauna ir talentinga armėnų režisierė Zara Antonian (žinoma ir kaip dainininkės Jurgos Šeduikytės bendramintė kuriant spektaklį „MetroNomes“).

Susitikimai Visagine

Net devyni spektakliai bus parodyti Visagine. Spalio 10-ąją visaginiečiai vėl turės progą susitikti su mėgstamu aktoriumi V.Žubenka, nuolat į „Atspindžio“ festivalį atvežančiu savo naują spektaklį. Šįkart - premjera. Tai autorinis V.Žubenkos darbas „Slaptajai kanceliarijai“, sukurtas remiantis tikrais pranešimais, rašytais Jo imperatoriškosios didenybės Slaptajai kanceliarijai apie didį rusų poetą Aleksandrą Puškiną. Tą dieną vaidins ir amerikietis S.Oksneras, pristatysiantis „Pantelejaus Karmanovo sentencijas“. Vakare žiūrovų lauks dainų programa „Motinos dainos“, kurią parengė Respublikinio baltarusių dramaturgijos teatro (Minskas, Baltarusija) aktorė Tatjana Marchel. Žinoma menininkė dainuoja baltarusiškai, įdomiai ir nepakartojamai interpretuoja apeigų ciklo dainas.

Spalio 11-ąją galima pavadinti „Natašos svajonės“ diena. Tądien savo spektaklį vaidins ir aktorės iš Oriolo, ir Deimantė Šipalytė, atstovaujanti Klaipėdos „Laisvajam teatrui“, kur teatro meno vadovas ir vienas teatro įkūrėjų režisierius Nerijus Gedminas pastatė populiariąją J.Pulinovič pjesę. Beje, tai jau trečiasis kolektyvas, rodysiantis „Natašos svajonę“ Visagine. Klaipėdiečiams spektaklis bus ypatingas, premjerinis. Kaip, beje, ir prieš kelerius metus Lino Zaikausko Čeliabinske režisuoto spektaklio pristatymas Visagino publikai.

Žiūrovai turėtų nepraleisti progos susipažinti ir su vienu įdomiausių šių dienų Lenkijos aktorių Mateušu Olševskiu. Aktorius rodys spektaklį „Novecento“ pagal Alesandro Bariko (Alessandro Baricco) romaną. Jį 2011-aisiais sukūrė su režisieriumi Marcinu Bržozovskiu dar studijuodamas Lodzės Leono Šilerio (Schiller) aukštojoje kino, televizijos ir teatro mokykloje. Spektaklis sulaukė stulbinamos sėkmės - iškart pakviestas rodyti teatro scenoje. Kita kaimynės valstybės kūrėja - latvė Kristina Kletniecė iš Rygos. Ji rodys monospektaklį „Tylūs meilės žodžiai“ pagal rusų rašytojo Aleksandro Kuprino apsakymą „Granatų apyrankė“. Pastatymas suteiks žiūrovams labai gražaus, emocionalaus išgyvenimo akimirkų.

Paskutinę festivalio dieną, spalio 12-ąją, laukia ne mažiau įspūdinga programa. Lietuvių aktorė Birutė Marcinkevičiūtė-Mar, gerai žinoma ir mėgstama Visagine, ne kartą vaidinusi „Atspindžio“ festivalyje ir pelniusi aukščiausius jo apdovanojimus, atveža čia dar nerodytą spektaklį „Žodžiai smėlyje“ - pjesę balsui ir fortepijonui Samuelio Beketo (Samuel Beckett) pjesės „Laimingos dienos“ motyvais. Tai pirmasis aktorės monospektaklis (premjera 1998 m.), pelnęs jai tarptautinį pripažinimą ir per dešimtmetį pristatytas bene trisdešimtyje teatro festivalių įvairiose šalyse. Festivalio programą baigs Olgos Gavriliuk 2 dalių muzikinė poetinė išpažintis „Aleksandras Vertinskis. Viešpaties puota“. Monospektaklyje vaidina ir gyvai dainuoja Jurijus Andriuščenka, atvykstantis iš Kišiniovo (Moldova). Spektaklis užburia nuo pirmų garsų ir mizanscenų.

Tarptautinis monospektaklių festivalis „Atspindys“, parengęs įdomią ir įvairią programą, sudomins įvairaus skonio ir amžiaus žiūrovus.

 

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s