respublika.lt

Dvi restauruotos Valdovų rūmų vertybės vėl džiugins lankytojus

(0)
Publikuota: 2015 sausio 28 08:17:57, Respublika.lt, Eltos inf.
×
nuotr. 2 nuotr.
XVII a. nežinomo dailininko nutapytas Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Jono Kazimiero Vazos portretas. Valdovų rūmų nuotr.

Į Valdovų rūmų muziejaus atkurtų istorinių reprezentacinių interjerų ekspoziciją grįžta dvi praėjusiais metais konservuotos ir restauruotos kelis šimtmečius skaičiuojančios vertybės.

 

Lankytojai netrukus vėl turės galimybę grožėtis XVII a. nežinomo dailininko nutapytu Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Jono Kazimiero Vazos portretu ir XVI a. pradžioje Prancūzijoje vilnos ir šilko siūlais austu gobelenu "Aleksandras Didysis ir Kleito nužudymas".

"Konservuoti ir restauruoti Valdovų rūmų muziejui priklausančias vertybes nuspręsta, pastebėjus, kad jų būklė yra patenkinama, ir šiam tikslui pagal muziejaus pateiktą paraišką gavus Lietuvos kultūros tarybos paramą", - teigia Valdovų rūmų muziejaus Rinkinių apskaitos ir saugojimo skyriaus vedėjas Dalius Avižinis.

Istorinių vertybių atnaujinimo procesas Dailės muziejaus Prano Gudyno restauravimo centre truko apie metus. XVII a. paveikslą restauravo tapybos restauravimo ekspertas Algimantas Vaineikis, o XVI a. gobeleną - tekstilės restauravimo ekspertė Elena Mazūraitė, restauravimo technologės Laima Grabauskaitė ir Rūta Butkevičiūtė bei restauravimo technologijų ekspertė Janina Lukšėnienė.

Bendra atliktų darbų vertė - 7385,31 euro (25 500 litų), daugiau kaip trečdalį šios sumos - 2896,20 euro (10 000 litų) - skyrė Lietuvos kultūros taryba.

Viena iš minėtų vertybių - XVII a. nežinomo autoriaus nutapytas Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus J. K. Vazos portretas - į Valdovų rūmų muziejaus rinkinius pateko dar 2009 metais. Jį dovanojo šviesios atminties kanauninkas doc. teol. dr. Algimantas Vincas Kajackas, suradęs paveikslą Balbieriškyje, Prienų rajone - juo buvo uždengtas kubilas su grūdais. Anot dailėtyrininkės Marijos Matušakaitės šis paveikslas galėjo priklausyti grafui Gotardui Vilhelmui Butleriui (Gotthard Wilhelm von Buttlar, 1600-1660).

Kol kas dar nėra tiksliai aišku, koks tapytojas sukūrė J. K. Vazos portretą. Menotyrininkės Laimos Šinkūnaitės nuomone, portreto autorius galėjo būti olandų kilmės dailininkas Peteris Dankersas. Tačiau neatmestina galimybė, kad portretas sukurtas kito žymaus Gdansko dailininko Danielio Šulco aplinkoje.

Rastas paveikslas buvo prastos būklės, vėliau konservuotas ir rodytas vienoje iš Valdovų rūmų muziejaus nuolatinių ekspozicijų. Praėjusiais metais įvertinę jo būklę restauratoriai konstatavo, kad paveikslas buvo dubliuotas nauja drobe, tačiau tai padaryta naudojant netinkamas medžiagas ir neprofesionaliai - portretas daugelyje vietų buvo naujai užtapytas, paviršiuje buvo matoma įskilimų. Nuspręsta atlikti būtinus jo konservavimo ir restauravimo darbus.

Atliekant juos paaiškėjo naujų įdomių detalių. Tyrimai parodė, kad jame trūksta nemažai autentiškų dalių, tačiau nuėmus originalią drobę aptiktas lotyniškas įrašas, rodantis, kad portrete vaizduojamas būtent šis valdovas.

Pasak 30 metų patirtį restauravimo srityje turinčio A. Vaineikio, šis Lietuvos ir Lenkijos valdovo portretas galėjo būti didesnės portretų galerijos dalis. Mat XVII a. didikai mėgo savo dvaruose turėti to meto valdovų portretus.

Kitas konservuotas ir restauruotas eksponatas - gobelenas "Aleksandras Didysis ir Kleito nužudymas" - įsigytas 2013 m. antikvariate Londone. Ši vertybė taip pat buvo įvertinta restauratorių bei laukė eilės, kol bus konservuota ir restauruota.

Prano Gudyno restauravimo centro specialistai atliko gobeleno siūlų ir pamušalo audinio morfologinius ir mikrocheminius tyrimus, patikrino siūlų bei pamušalo audinio tvarumą, išvalė dulkes ir specialiu tirpalu išplovė audinį, taip pat papildomai apretavo natūralaus vaško lanolino emulsija, kuri audinį saugo nuo išsausėjimo. Vėliau buvo sutvirtinti nedideli audinio įplyšimai, ištaisytos per ankstesnius restauravimus padarytos klaidos.

Atnaujintas Valdovų rūmų muziejaus vertybes lankytojai netrukus vėl pamatys atkurtų istorinių reprezentacinių interjerų ekspozicijoje - XVI a. gobelenas "Aleksandras Didysis ir Kleito nužudymas", kaip ir anksčiau, puoš Gotikinę antikamerą, o J. K. Vazos portretas - Barokinį prancūziškąjį kabinetą.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar bijote klimato kaitos keliamų kataklizmų?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kaip praleidžiate savo atostogas?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+12 +21 C

+18 +22 C

+13 +19 C

+23 +27 C

+13 +20 C

+16 +19 C

0-4 m/s

0-8 m/s

0-12 m/s