respublika.lt

Baltijos šalių orkestrų festivalio koncerte – trys geriausios Baltijos šalių smuikininkės

(0)
Publikuota: 2020 birželio 22 15:06:59, Ieva Bačiulytė
×
nuotr. 7 nuotr.
Nuo kairės: Katariina Maria Kits, Dalia Kuznecovaitė, Paula Šūmanė. „Facebook“ nuotr.

Birželio 27 d. Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras pakvies į Baltijos šalių orkestrų festivalio koncertą „Trys smuikai“. Vilniaus universiteto Didžiajame kieme susitiks trys garsiausios Baltijos šalių smuikininkės – Paula Šūmanė (Latvija), Katariina Maria Kits (Estija), Dalia Kuznecovaitė (Lietuva) ir Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, diriguojamas meno vadovo ir vyr. dirigento Gintaro Rinkevičiaus.

 

Smuikininkės grieš italų baroko genijaus Antonio Vivaldi kompoziciją „Metų laikai“. Koncerte taip pat skambės nacionalinių Baltijos šalių kompozitorių kūriniai – Broniaus Kutavičiaus „Pavasario linksmybės“, Arvo Pärto „Fratres“ ir Arturo Maskato „Tango“.

Latvijos Didžiojo muzikos prizo laureatė, Latvijos smuiko Karmen vadinama Paula Šūmanė kritikų vertinama ne tik už virtuoziškumą, bet ir už itin jausmingas, nuoširdumo kupinas interpretacijas. Smuikininkė dažnai koncertuoja kaip kamerinės muzikos atlikėja, taip pat – kaip kviestinė koncertmeisterė. P. Šūmanė yra Paryžiaus konservatorijos ir Graco (Austrija) Muzikos ir scenos menų universiteto absolventė, smuikininkė dažnai kviečiama vesti meistriškumo kursus, būti muzikinių konkursų žiuri nare.

Jos kolegė scenoje šiame koncerte – estų smuikininkė Katariina Maria Kits. K. M. Kits studijavo Lozanos (Šveicarija) muzikos universitete, Trosingeno (Vokietija) muzikos universitete ir Estijos muzikos ir teatro akademijoje. Kaip solistė smuikininkė koncertavo su Estijos nacionaliniu simfoniniu orkestru, Rusijos, Novosibirsko, Jeruzalės ir kitais kameriniais orkestrais. K. M. Kits yra tarptautinių konkursų laureatė, 2014 m. laimėjo Estijos nacionalinės televizijos rengiamą konkursą „Klasikos žvaigždės“, dirbo kartu su vienu žymiausių gyvų šiuolaikinių kompozitorių Arvo Pärtu.

Lietuvai šį vakarą atstovaus Dalia Kuznecovaitė – ryškiausia šių dienų lietuvių smuikininkė, Valstybinio Vilniaus kvarteto pirmasis smuikas, prestižinio H. Szeryng konkurso Meksikoje aukso medalio laimėtoja. D. Kuznecovaitė yra kviečiama koncertuoti su žymiais orkestrais, tarp kurių – „Deutsche Radio“, „Norddeutsche Philharmonie“, Kijevo filharmonijos, Dohos, Kalgario, Pekino, Mechiko, Bretanės, Languedoc-Roussilon simfoniniai orkestrai. Nuo 2016 m. smuikininkė dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijos styginių instrumentų katedroje.

„Baltijos šalių orkestrų festivalis: trys smuikai“ įvyks birželio 27 d. 19 val. VU Didžiajame kieme, Universiteto g. 3, Vilnius (įėjimas iš šv. Jono g. pusės). Dirigentas Gintaras Rinkevičius. Bilietų galite įsigyti Vilniaus kongresų rūmų, „Tiketos“ ir „Teatrai.lt“ kasose.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s