respublika.lt

Atidaroma S.Eidrigevičiaus paroda „Pratęsti paveikslai“

(0)
Publikuota: 2014 kovo 20 08:30:31, Respublika.lt, Eltos inf.
×

Sostinės galerijoje "Kunstkamera" ketvirtadienį atidaroma Nacionalinės premijos laureato, dailininko Stasio Eidrigevičiaus paroda "Pratęsti paveikslai".

Įkvėpimo šaltiniu kūrėjui tapo signaliniai spaudos lankai būsimam menininko kūrybos albumui, išleistam 2011 metais. Puslapiuose atspaustos reprodukcijos buvo pieštuku pratęstos ir inkorporuotos į naujus, savarankiškais tapusius paveikslus, kuriems buvo suteikti ir nauji pavadinimai, atspindintys naują turinį. S. Eidrigevičius sujungė tarpusavyje nesusijusias reprodukcijas, atspausdintas tame pačiame puslapyje, taip gimė įdomūs nauji kūriniai.

"Galima sakyti, kad ši paroda yra konceptuali ir postmodernistinė, mat joje Stasys dekonstruoja savo darbų pirmines semantines prasmes, tuos darbus "apaugina" naujom prasmėm, žaidžia pirminiais (atspaustais) ir antriniais (pripieštais) vaizdiniais. Per savo paties citavimą ir prasmės perkūrimą išeinama į naujus prasminius klodus, kurie yra vienu metu ir nauji, ir seni", - teigiama galerijos pranešime.

2011-aisiais išleista knyga "Stasys /piešiniai / fotografijos / plakatai / paveikslai / simboliai / saitai / paslaptys / žvilgsnis", iš kurios ir gimė naujoji paroda, buvo apdovanota premija "Meno leidinių ir katalogų" kategorijoje 2011 metų Gražiausios metų knygos konkurse.

Balandžio pradžioje numatomas susitikimas su parodos autoriumi.

S. Eidrigevičius 1968 metais baigė Stepo Žuko taikomosios dailės technikumą Kaune, 1973 metais - Lietuvos dailės institutą. Nuo 1980-ųjų gyvena Varšuvoje, yra surengęs daugiau kaip 100 individualių parodų įvairiose šalyse. Menininkas tapo paveikslus, kuria grafikos kūrinius - ekslibrisus, plakatus, miniatiūrų, knygų viršelius, yra iliustravęs apie 40 knygų, daugiausiai vaikams.

Menininkas yra pelnęs apie 40 tarptautinių apdovanojimų, jis buvo įamžintas šalia Gdansko filharmonijos esančioje Lenkijos žvaigždžių alėjoje, Japonijoje veikia jo vardo muziejus, S. Eidrigevičius taip pat apdovanotas 4 laipsnio Gedimino ordinu.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar bijote klimato kaitos keliamų kataklizmų?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kaip praleidžiate savo atostogas?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+12 +21 C

+18 +22 C

+13 +19 C

+23 +27 C

+13 +20 C

+16 +19 C

0-4 m/s

0-8 m/s

0-12 m/s