respublika.lt

Archeologai Egipte aptiko seniausią pasaulyje alaus daryklą

(0)
Publikuota: 2021 vasario 14 16:48:00, Stasys Gimbutis, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Archeologai Egipte aptiko seniausią pasaulyje alaus daryklą. EPA-Eltos nuotr.

JAV ir Egipto archeologai aptiko, kaip manoma, seniausią pasaulyje alaus daryklą, praneša naujienų agentūra „The Associated Press“.

 

Ji buvo rasta per kasinėjimus Abidose – Senovės Egipto mieste, o dabar – archeologinėje zonoje. Abidosas yra dykumoje Nilo vakariniame krante, už 450 kilometrų į pietus nuo Kairo.

Kaip sakė žurnalistams Egipto aukščiausiosios senybių tarybos vadovas Mostafa Waziri, alaus daryklą greičiausiai reikėtų priskirti faraono Marmero – Ankstyvosios karalystės I dinastijos pradininko - laikams (3100-3000 m. pr. m. e.).

Specialistai atkasė aštuonias dideles patalpas, kurių matmenys – 20 m x 2,5 m. Kiekvienoje iš jų rasta maždaug po 40 molinių indų, kuriuose gaminant alų buvo šildomas vanduo su grūdais. Vienu metu čia galėjo būti pagaminama iki 22 tūkst. litrų alaus.

Pasak amerikiečių mokslininko Matthew Adamso iš Niujorko universiteto, alus greičiausiai buvo naudojamas per įvairias apeigas.

Abidosas nuo IV tūkstantmečio pr. m. e. vidurio buvo svarbus religinis Senovės Egipto centras ir viena iš pagrindinių dievo Ozirio garbinimo vietų.

Senovės egiptiečiams alus buvo gerai žinomas. Jo daug suvartodavo piramidžių statytojai. Kaip byloja iki mūsų dienų išlikę receptai, alus Senovės Egipte buvo gaminamas iš miežių, kviečių ir datulių, o su šiuo gėrimu egiptiečius supažindino babiloniečiai.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s