respublika.lt

Antakalnio galerijoje atidaroma Godos Gudaitytės-Gujienės tapybos paroda „Rudens intuicijos”

(0)
Publikuota: 2020 spalio 15 14:37:02, Organizatorių inf.
×
nuotr. 3 nuotr.
Antakalnio galerijoje atidaroma Godos Gudaitytės-Gujienės tapybos paroda „Rudens intuicijos”. Organizatorių nuotr.

Spalio 16 d., penktadienį, 18 val. Antakalnio galerijoje (Antakalnio g. 86, Vilnius) atidaroma Godos Gudaitytės-Gujienės tapybos paroda „Rudens intuicijos".

 


Godos Gudaitytės-Gujienės kūryba išsiskiria nauju požiūriu į peizažą, ir tęsia ekspresionistinės tapybos tradiciją. Jau ankstyvame laikotarpyje dailininkė nemažai dėmesio skyrė gamtos vaizdams, tarsi tyrinėdama jų žemišką trauką ir žemiškų spalvų spektrus. Ir šioje parodoje ji išlieka ištikima peizažui ir jo ekspresyviai raiškai.

Įkvėpta plokštumos ir erdvės vaizdinio metamorfozių, dailininkė kuria motyvą, tarsi žiūrėdama į jį nuo aukštos kalvos, norėdama jį prakalbinti. Tai miesto siluetas, kelionėse atsivėręs kaimelio vaizdas, slėpininga medžių proskyna ar kelio juosta.

Šie motyvai atskleidžiami kaip poetinės minties įvaizdžiai, ekspresyvios ar lyriškos miniatiūros, perteikiami niuansuotomis ir kontrastingomis spalvomis, susiliejančiais ir skaidriais potėpiais. Tamsėjantys ar šviesėjantys medžių kamienai ir ryškiaspalviai namai, prislopintų tonų medžių lapija ir dangaus properšos, saulės apšviestos pievos. Peizažo fone išnyra ryškių linijų figūros ir jų balkšvi siluetai.

Šios tapybos kompozicijos nuolat tęsia jau pradėtus metų ir dienos ciklus. Jose galima justi ir gyvastingos gamtos pulsą, rudens lietų, šėlstantį ar tyliai dvelkiantį vasaros vėją, spragsinčią kaitrą ir saulėlydžio nutviekstas medžių viršūnes. Peizažuose tarsi paliekama erdvė kalbėti apie praėjusį ir esamą laiką. Juose galima justi ne tik už rėmų pasilikusius veikėjus, bet ir tyrinėti naujus iškilusius vaizdus.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s