respublika.lt

Prof. Alvydas Butkus: LRT nevadinčiau nacionaliniu transliuotoju

Mini interviu

(0)
Publikuota: 2021 rugsėjo 21 13:31:40, Irena BABKAUSKIENĖ
×
nuotr. 1 nuotr.
Alvydas Butkus. Eltos nuotr.

Rubrikoje „Mini interviu" kalbamės su baltistas, asociacijos „Lietuvos ir Latvijos forumas" pirmininku Alvydu Butkumi.

 


- Rugsėjo 22-ąją minėsime Baltų vienybės dieną. Kaip jūs, vienas žymiausių Lietuvos baltistų, apibūdintumėte mūsų santykius su latviais?

- Menininkai, rašytojai, muzikai bendrauja gal ir neblogai, bet jie bendrauja kiekvienas „savo ceche". Trūksta bendresnio visuomenės draugavimo, politikų bendravimo. Šiuo metu, kai kalbame, vyksta užsienio reikalų ministrų posėdis Rygoje, bet tokių dalykų turėtų būti daugiau. Kartu galėtume lengviau spręsti iššūkius. Buvo gražių žingsnių, kai Rokiškyje per Baltų vienybės dieną prieš keletą metų posėdžiavo abiejų šalių vyriausybės. Tokių nešventinių, bet darbinių susitikimų galėtų būti dažniau. Ir mūsų užsienio politika būtų stipresnė, jeigu būtų vienas balsas - lietuvių ir latvių. Galų gale pasaulis mus traktuoja kaip vieną regioninį vienetą - kaip Baltijos šalis.

Mūsų bendravimui trūksta tokio lygio, koks yra, tarkime, tarp Švedijos ir Norvegijos, tarp Skandinavijos šalių. Deja, tokio artumo neturime.

- Prieš keletą metų apgailestavote, jog LRT atsisakė vienintelio korespondento Rygoje, kad žiniasklaida apskritai daugiau kalba apie tai, ką veikia, pavyzdžiui, lenkai, nei domisi mūsų broliais latviais. Gal padėtis pasikeitė?

- Niekas nepasikeitė. Kai latviai mums „užmina" ant uodegos, tada apie juos šnekame daugiau. Pavyzdžiui, per ginčus dėl elektros iš Astravo atominės elektrinės apie latvius iškart prakalbome - kokie blogi. Žodžiu, reikia ko nors blogo, kad apie Latviją galėtume girdėti Lietuvoje. Bet atsiranda ir gerų dalykų, pavyzdžiui, viename portale matau nuolatinę rubriką „Pažinkime Latviją".

- Jūsų minėtas portalas yra komercinės žiniasklaidos atstovas. O kokį dėmesį latviams rodo mūsų nacionalinis transliuotojas?

- Aš LRT net nevadinčiau nacionaliniu transliuotoju - per daug geras pavadinimas šiam kanalui. Daugiau nenoriu nieko komentuoti.

- Ne vienerius metus siekėte, kad mūsų šalyje būtų galima matyti Latvijos televiziją, bent jau kai kurias jų programas. Ar reikalai nors kiek pajudėjo?

- Niekas nepajudėjo. Praktiškai Latvija yra vienintelė mūsų kaimynė, kurios mes nematome. Lyg būtų karo padėtis tarp Lietuvos ir Latvijos. Baltarusiją matome, Rusiją matome, Lenkiją matome, gal net per daug ją matome Pietryčių Lietuvoje, bet Latvijos - ne. Liūdna, nes esame dvi vienintelės likusios baltų šalys.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar pritariate sprendimui įteisinti naktinius taikiklius medžioklėje?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar galvojate emigruoti iš Lietuvos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-2 +2 C

-1 +4 C

-2 +4 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+5 +9 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-5 m/s