respublika.lt

Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vadovas Jonas Sakalauskas: „Esu šeimoje tas trečias brolis“

(0)
Publikuota: 2020 birželio 22 07:00:29, Irena BABKAUSKIENĖ
×
nuotr. 6 nuotr.
Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vadovas Jonas Sakalauskas sako, jog norėtų būti matomas ne tik kaip administratorius - širdis veržiasi dainuoti. Stasio Žumbio nuotr.

Pokalbio su Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vadovu, talentingu baritonu Jonu Sakalausku tema Joninių išvakarėse, žinoma, buvo šios šventės. Nors neišvengta ir teatro reikalų. O pašmaikštavimas apie tris brolius, kurių du - protingi, o trečias - Jonas, nustebino atvirumu. „Ši pasaka mano gyvenime yra labai reali, ji tiesiog atitinka mano gyvenimą“, - sakė J.Sakalauskas.



- Kažkada esate sakęs - Joninių neįmanoma nešvęsti. Kasmet ir švenčiate
? - „Respublika“ paklausė Jono Sakalausko.

- Švenčiu kiekvienais metais. Man tai labai svarbi metų šventė. Kadangi esu ir atlikėjas, ir kūrėjas, dažnai Jonines tenka švęsti ten, kur koncertuoju. Tačiau neretai ir pats švenčiu: kartais kur nors išvykęs į gamtą su draugais, o dažniausiai stengiuosi būti artimiausių žmonių - brolių, sesės - apsuptyje. Ir visada, ar būčiau gamtoje, ar namuose, nes gyvenu name, būtinai kuriame laužą, taip sutikdami tą naktį.

- Ar gerai, kad Joninėms skirta laisva diena? Ar ir jūsų šventė būna iki paryčių?

- Anksčiau, kol neturėjau vaikų, dažnai be keturių ar penkių valandų ryto šventė nesibaigdavo. Dabar ją koreguoja vaikų režimas - dvylikta valanda ar pirma nakties būna vėliausias laikas.

- Operos ir baleto teatre - apie 600 darbuotojų. Ar daug tarp jų Jonų? Ar kolektyve šis vardadienis ar Rasų šventė kaip nors paminima?

- Joninės būna teatro sezono pabaigoje arba jau ir pasibaigus sezonui bei daliai kolektyvo išėjus atostogų. Prieš tai atšvenčiame sezono pabaigą, tad vėliau jokių atskirų iniciatyvų nėra. Kartais mane tiesiog pasveikina kolegos. Jonų pas mus nėra daug.Tikslaus skaičiaus nepasakyčiau - statistikos tokios nedariau. Artimiausioje vadovų aplinkoje Jonų nėra, tarp dirigentų, choreografų - nėra, tarp darbuotojų yra keletas Jonų, vienas iš jų - baleto solistas Jonas Laucius.

- Ar šventę jums labai gadins rūpesčiai dėl Operos ir baleto teatro? Per karantiną neparodėte 45 spektaklių, 2 premjerų, tai didelis finansinis sunkmetis visiems - ar tai labai slegia?

- Esu optimistas net šioje sudėtingoje situacijoje, kuri yra neeilinė ir Lietuvai, ir pasauliui, tai visiems didelis iššūkis, turbūt vienas didžiausių per pastaruosius 50 metų. Aišku, ir mus slegia tos bėdos, žinoma, ieškome išeičių, bet šiandien mano optimizmo yra gerokai daugiau ir nuotaika yra gerokai geresnė, nei, tarkime, prieš mėnesį. Manau, kad iki Joninių ateis geros žinios dėl pačio COVID-19 viruso plitimo - kiekvieną kartą su džiaugsmu sutinku tas dienas, kai pranešama mažiau užsikrėtimo atvejų ir kai matyti mažėjimo tendencijos. Tada toks teigiamas signalas siunčiamas, leidžiantis optimistiškiau žiūrėti į ateitį. Šiandien, jeigu nenutiks kažkokių kitų krizių, tikrai matau galimybę veikti toliau ir įgyvendinti kitų metų sezoną, gana ambicingą sezoną, taip pat tinkamai paminėti Operos šimtmetį.

- Jau suplanuoti spektakliai, ar tik repeticijos dar vyksta?


- Spektakliai suplanuoti. Liepos 6-ąją Mindaugo karūnavimo šventės proga Valdovų rūmų kieme bus parodyta opera „Lietuviai“. Rugpjūčio mėnesį tikimės parodyti dvi premjeras, atkeltas nuo pavasario. Pagrindinis iššūkis yra žiūrovai. Kiek jų galės būti tuo metu, ir kaip mes įgyvendinsime savo pagrindinį sezoną, kuris buvo paskelbtas dar vasario mėnesį per Knygų mugę. Kai kurie spektakliai yra sausakimši, tad mums bus galvos skausmas sugalvoti, o kas būtų, jeigu būtų, tai yra, kas būtų, jei vis dėlto bus žiūrovų apribojimai nuo rugsėjo mėnesio, ir ką pasakyti žmonėms, kurie negalės patekti į spektaklį. Ir kaip atrinkti tuos žmones.Tai turbūt vienintelis dalykas, kuris dabar ypač jaudina. Nes teatras yra šventė, ir nesinori tos šventės niekam sugadinti. Bet vėlgi, žiūriu viltingai, kad tie apribojimai, kurie buvo paskelbti prieš dvi savaites, mažėja jau net šios vasaros metu, ir skaičiai yra pasikeitę, tad viliamės, kad rugsėjo mėnesį tos galimybės bus dar didesnės.

- Tapus vadovu, turėjote atsisakyti dainavimo popklasikos grupėje „el Fuego“. Ar soliniam dainavimui turite progų, galimybių? Ar vis rečiau tenka tai daryti?

- Mano, kaip solisto, veikla, nenutrūko. Galbūt nepavyko pasirodyti Operos ir baleto teatro spektakliuose, kuriuose buvo paruošti vaidmenys, bet aš pats jų atsisakiau dėl etinių dalykų. Manau, yra neetiška, tik atėjus vadovauti, dar imti partijas dainuoti tame pačiame teatre. Spektaklių sąmoningai atsisakiau, bet koncertinę veiklą vykdžiau, dar kurį laiką dainavau „el Fuego“, kol jie surado naują narį, o dabar rengiu koncertus. Žinoma, mano kūrybinė karjera, nes aš ir muziką kuriu, yra visiškai sustojusi. Ir nors koncertinė veikla nesustojo, prisipažinsiu, širdis šaukia dainuoti. Teatrų istorijoje daugelio teatrų vadovai neapsiribojo tik vadovavimu ir gana aktyviai vykdė savo kūrybinę veiklą, matyt, ne išimtis esu ir aš. Tikrai noriu aktyviau grįžti į sceną. Ir būti labiau matomas ne vien kaip administratorius, bet ir prisiminti savo specialybę - baigiau solinį dainavimą pas maestro V. Noreiką. Rengiu koncertines programas - gal kitą mėnesį pamatysime pirmus darbo vaisius.

- Ar turite dainą, skirtą Joninėms? Ar žinote tokių? Ar Rasoms, Joninėms apskritai mažai turime dainų?


- Joninėms skirtų dainų nėra daug. Aišku, tarp liaudies dainų yra Rasoms skirtų, yra dainų ir apie Jonus, bet nedaug. Ypač populiariajame repertuare - žmonės daugiau renkasi dainas Valentino dienai, Nepriklausomybei ar kitoms šventėms. Turiu pasakyti, kad visos šventinės dainos, ypač dainos apie meilę, priveda prie tos Joninių nakties - kažkas jomis nori paminėti Jonus, o kažkas atranda savo paparčio žiedą būtent tą naktį, tad, manau, visos meilės dainos kažkuria prasme yra labai tinkamos tai progai.

- Kokie žymūs Jonai jums imponuoja, imponavo? Ar buvo sektinų Jonų?


- Vardas Jonas yra labai ilgai esantis istorijoje, labai svarbus visai civilizacijai. O sektini Jonai? Jonas Basanavičius, mūsų patriarchas, Jono Biliūno kūriniai įsirėžę į atmintį dar vaikystėje. Jonas Keidžas (John Cage) man labai sektina figūra muzikiniame pasaulyje, avangardo vadovas ir guru, kurio mąstymas ir kūryba mane ypač paveikė. Operai labai svarbus yra muzikologas Jonas Bruveris, kuris turbūt daugiausiai žino apie operą Lietuvoje. Lietuvos meno pasauly daug iškilių Jonų ir Janinų.

Daug svarbių man Jonų, Janinų yra ir tarp draugų, šeimoje. Galbūt man taip susiklostė, kad pažįstu tuos geruosius Jonus, tai iš tiesų labai šilti, atviri, bendruomeniški žmonės, na tiesiog... Jonai. Žinoma, visokių Jonų būna, bet mano aplinkoje Jonai yra kažko gero, paprasto ir faino sinonimas, kažko jaukaus ir norinčio apjungti, o ne konfliktuoti.

- Kaip jums atrodo, iš kur ir kodėl atsirado pasaka, posakis: gyveno trys broliai, du buvo - protingi, o trečias - Jonas?

- Toje pasakoje yra tiesos. Pradėkime nuo to, kad ta pasaka visiškai atitinka mano gyvenimą. Turiu sesę Elenytę ir esu šeimoje trečias brolis. Dar vaikystėje tėvai iš manęs nelabai ko tikėjosi, aš nelabai gerai mokiausi - iš tikrųjų buvau toks... Jonukas. Iš manęs tėvai nei reikalavo daug, leido lengvai gyventi. Ir pats galvodavau, kad esu ne pats talentingiausias, ne pats pačiausias vaikas, tiesiog kuris lengvai gyvena, turi gražią vaikystę, nieko ypatingo aš nedarydavau, kartais toks, kaip sakoma, „prie tinginio“ būdavau, bet turiu pripažinti, kad man viskas gyvenime pasisekė. Manau, man Dievas ar likimas, nežinau kaip tai pavadinti, nepašykštėjo daug dalykų ir daug dalykų man pasisekė, galima sakyti, gana lengvai pasiekti - tai buvo kaip dovanos duotos, kaip šansai, kurių dalį aš išnaudojau. Ir dalį kurių priėmiau kaip naują iššūkį.

Noriu pasakyti, kad ta pasaka mano gyvenime yra labai reali. Ji turbūt apie tai, kad tie kvaileliai, į kuriuos rimtai nežiūrima, kurie kartais vaikystėje ar paauglystėje kelia šypseną, vėliau pasirodo visai kitaip. Kartais po tuo naiviu gero žmogelio įvaizdžiu slepiasi žmonės, kurie turi ambicijų, norų ir siekių. Ir didelių. Kartais tie siekiai yra gerokai aukščiau, negu gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Aš visą laiką norėjau daryti didelius, didžius dalykus - man gyvenime ir nusišypsojo sėkmė, aš galiu prisiliesti prie istorijos ir padaryti kažką gero.

- Turite daug veiklos: viena didžiausių kultūros įstaigų ant jūsų pečių, solinė baritono karjera, bokso treniruotės, laikas vaikams - Dobilui ir Vakarei, kurie, pasak jūsų, yra jūsų alfa ir omega. Kaip visur suspėjate?

- Nėra tiek daug veiklos, kaip kartais atrodo. Mano gyvenimo pagrindas yra darbas teatre ir vaikai. Pagrindinis mano rūpestis ir pagrindinis mano laikas yra skirtas tam. Visa kita yra šalia. Kad ir bokso treniruotės, į jas einu per pietus, jei spėju. Visi papildomi užsiėmimai yra tada, kai galiu - pietų pertaukų metu, vakarais. Atgauti jėgas ir palaikyti formą padeda sportas. Kartais užsiimu bėgimu, ypač daug bėgiodavau karantino metu, buvo laikas, kai keletą savaičių, užuot važiavęs mašina į teatrą iš namų, o jie yra 8 kilometrai nuo teatro, nubėgdavau iki jo, o vakarais bėgdavau atgal namo. Tad sportą ir savo aktyvią veiklą bandau priderinti prie savo pagrindinės veiklos. Kai nori, viską padarai.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar A.Anušauskui atsisakius ministro kėdės reikėtų svarstyti L.Kasčiūno kandidatūrą?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar galvojate emigruoti iš Lietuvos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-2 +2 C

-1 +4 C

-2 +4 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+5 +9 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-5 m/s