respublika.lt

Ilgas kelias į niekur

visas tekstas

(0)
Publikuota: 2020 rugpjūčio 03 09:00:00, Danutė ŠEPETYTĖ
×
nuotr. 8 nuotr.
Arūno Bernacko koliažas.

Prieš kelias dienas STT paviešino atlikusi kratas Druskininkų savivaldybėje, kurios vadovas Ričardas MALINAUSKAS yra tapęs įtariamuoju prieš pusantrų metų pradėtame tyrime dėl galimos korupcijos teismuose. Užtat jis nė kiek nesistebi, kad vadinamųjų Palangos „dušinių“ atžvilgiu taikomas kitoks scenarijus, negu Druskininkams - kaip žinoma, pernai vadinamasis „Vijūnėlės dvaras“ buvo sulygintas su žeme. Meras sako, kad teisėsauga Lietuvoje vienus naikina, kitiems leidžia tarpti, užmerkdama akis prieš nusikalstamas aplinkybes. Ir sako, laukia nesulaukia, kada bus apklaustas, norėdamas pats pagarsinti aferistų pavardes.

 

- Kad jūs vėl laimingai vedęs, paskelbė visi laikraščiai. Gal yra viena kita priežastis pasijusti laimingam ir už namų sienų?

- Kalbant plačiąja prasme, ir apie darbus, ir apie rezultatus, ir apie gyvenimą „teisinėje valstybėje“, sunku pasakyti. Asmeniškai viskas gerai, bet darbą smarkiai pakoregavo pandemija. Kai apie 70 proc. viso miesto gyvenimo yra susieta su paslaugomis, svečiais, kuriems tris mėnesius buvom uždraudę atvykti, kurortinio miesto gyvenimas buvo visiškai sustojęs. Dabar bandome vytis, bet kol kas rezultatai su 2019 metų rezultatais negali būti lyginami. Kita vertus, jau diskutuojama apie naujų ribojimų įvedimus, tad ir ateitis labai neaiški. Tikėsimės, kad išvengsime kitų bangų ir gyvenimas bus gražus bei saulėtas.

- Tenka veržtis diržus?

- Tikrai taip! Ir stabdyti tiek nepradėtus, tiek pradėtus darbus, mažinti finansavimą įvairioms sritims, nes šiemet savivaldybės biudžetas gali netekti 2,5 mln. Kalbame su kiekviena įstaiga, kas ir kaip galėtų sutaupyti iki 30 proc. skirtų lėšų.

- Nukentės ir dviračių takų į Švendubrę ir Grūtą tvarkymas?

- Dviračių takai į Švendubrę jau renovuojami, nes jie finansuojami ne iš savivaldybės biudžeto. O kiti dviračių takai, tarp jų ir Grūto link, kol kas yra arba projektuojami, arba planuojami projektuoti, nes lėšų stygius šitame sektoriuje labai stipriai jaučiamas.

- Pernai nugriautą gyvenamąjį namą prie Vijūnėlės tvenkinio mena asfalto keliukas, staiga nutrūkstantis pievoje. Toks jis ir liks?

- Savivaldybėje nutarėme, kad toje vietoje, kur Lietuvos teisėsaugos rankomis įvykdyta afera prieš Druskininkus ir konkretų žmogų, būtų gerai pastatyti menų mokyklos filialą. To tikslo siekiame, nors, be abejo, tos pačios jėgos daro viską, kad ten nieko nebūtų. Jiems geriau kelias į niekur, negu tai, ko reikia miestui ir miesto vaikams.

- Ar nugriovus pastatą, vadinamojo „Vijūnėlės dvaro“ istorija pasibaigė?

- Nemanau. Pastato savininkas yra pateikęs dokumentus Europos Žmogaus Teisių Teismui ir žala, patirta dėl kai kurių liberalų užsakytos ir prezidentės bei kai kurių teisėsaugos asmenų remiamos aferos, jam dar nėra atlyginta. Visi leidimai buvo išduoti teisėtai ir afera buvo įgyvendinta pačiu brutaliausiu būdu, klastojant ir interpretuojant dokumentus. Kol to nebuvo padaryta, pirmos instancijos teismas nerado jokio pažeidimo ir netgi priteisė bylą pralošusiai prokuratūrai padengti teismo išlaidas, tačiau paskui, kai procesas buvo įsiūbuotas ir priimti, mano galva, nusikalstami sprendimai, kai kurie prokurorai gavo ordinus iš prezidentės rankų, kai kurie buvo apdovanoti postais. Tokia ta Lietuvos tiesa.

- Kokio dydžio žalos atlyginimo tikisi savininkas?

- Negaliu pasakyti, nes vieni vertinimai buvo daromi pagal rinkos vertes, kiti pagal išlaidas, bet, be abejo, nuostolis siekia šimtus tūkstančių, o iš savinininko buvome girdėję, kad gerokai per milijoną. Na, o kokie bus pateikti ieškiniai, man kol kas nėra žinoma.

- Dėl galimos aferos esat linkęs kaltinti liberalus. Kodėl ne socialdemokratus, kuriems, būdamas toje partijoje, galėjot būti rimtas konkurentas, - ne vienas matė jus premjero poste?


- Gal ir esat teisi tam tikrais aspektais, bet žinau, kad sumanytojai ir iniciatoriai yra vietiniai liberalai, kurie Seime vaikščiojo po visus kabinetus, brukdami melagingą informaciją ir jau matavosi mero kėdę, na, bet jiems nepavyko. O dėl Socialdemokratų partijos, kuri galėjo bent pabandyti savo narį apginti, pasakysiu tik tiek: buvęs partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius niekada stuburo neturėjo ir, matyt, neturės. Jis nesugebėjo išlaikyti komandos ir partija suskilo. Buvusiems aktyviems partijos žmonėms buvo prikenkta, nesakau, kad paties Butkevičiaus, bet pagal mano turimą informaciją, liberalų ir galimai konservatorių buvo sudėliota, kada ką pulti, - eilėje, nekalbant apie Malinauską, stovėjo ir Kauno rajono meras Makūnas, ir Utenos meras Katinas, turint tikslą juos sumenkinti, sužlugdyti kaip politikus...

- Prezidentės Dalios Grybauskaitės viešpatavimo laikas bent kol kas baigėsi. Pajutote kokį nors skirtumą?

- Tikiuosi, kad prezidentui Gitanui Nausėdai neįtinkančių asmenų sąrašo nėra, toks nėra sudaromas, bet nematau nei susidomėjimo, nei iniciatyvos, kad būtų imtasi spręsti įsisenėjusias problemas teisėsaugos srityje. Šiandien mūsų valstybėje vyrauja labai įdomus požiūris, kad kone visa, kas kelia neaiškumų, yra teisėsaugos darbas. Jūs man pasakykite, kas, kur ir kada nusprendė, kad teisėsaugoje dirba tiktai sąžiningi ir atsakingi žmonės. Jūs man pasakykite, kada koks prokuroras arba kokių tarnybų žmogus atsakė už savo veiksmus ir už savo padarytą žalą konkretiems žmonėms, konkrečioms įstaigoms, konkrečioms institucijoms?

- Paieškokime Palangos kurorto juostoje išdygusios prabangios vilos ir „Vijūnėlės dvaro“ statybos panašumų.


- Panašumas yra tas, kad šie statiniai atsirado kurortuose, bet tuo visi panašumai baigiasi. Gyvenamasis namas Druskininkuose, vieno ar dviejų žurnalistų pramintas „Vijūnėlės dvaru“, pastatytas nei saugomoje, nei parko, nei kokių nors apribojimų turinčioje teritorijoje. Tokių pačių leidimų su tokiais pačiais dokumentais Druskininkų savivaldybė yra išdavusi per penkis šimtus. Visiškai pagrįstai to namo sunaikinimą vadinu nuo „A“ iki „Z“ tam tikrų veikėjų afera, nes jį statant nėra padarytas nė vienas pažeidimas. Taip, ten buvo rekreacinis 28 hektarų, šalia tvenkinio, sklypas, bet tuo metu galiojo tvarka, kad iki 20 proc. to sklypo teritorijos gali būti kitos paskirties ir būtent gavus pritarimą iš Aplinkos ministerijos ir kitų institucijų buvo išduotas statybos leidimas gyvenamajam namui tame plote. O Palangoje, kuri vienintelė iš visų kurortų turi nustatytas kurortines juostas, viskas yra priešingai. Statinys iškilo antroje kurorto juostoje, kur jie apskritai draudžiami, maža to, Botanikos parko teritorijoje, turint leidimą pastato, kurio net pamatų nebuvo, rekonstrukcijai. Mūsų atveju toje vietoje nuo 1988 metų stovėjo trijų aukštų pastatas, kurio vietoje buvo pastatytas vienaaukštis. Maža to, Palangos atveju prokurorai sako, kad teritorijų planavimas yra savivaldos reikalas, o Druskininkų atžvilgiu siekiama savivaldybei uždrausti bet kokį teritorijų planavimą, bet kokius sprendimus, kalbant apie sklypų paskirtis ir jų keitimus…

- Kitaip tariant, dvigubi standartai?

- Čia pats švelniausias išsireiškimas, kurį galima pritaikyti šiuo atveju. Laikas parodys kas yra užsakovas, ir kas įtariamasis…

- Yra lygūs ir lygesni?

- Neabejotinai. Jūs pažiūrėkit, vieni Lietuvoje yra persekiojami net už nuomonę, kiti ne tik reikštis, bet ir elgtis gali, kaip nori. Ar daug kas Lietuvoje gali sklypus už vieną eurą ar dolerį pirkinėti, ar tokius pelnus semtis iš mokyklų, kurios tam tikra dalimi finansuojamos valstybės? Turbūt nedaug rastume valstybių, kur tokie dalykai vyksta. Ir kas įdomiausia (pastarieji dešimt metų mane tuo visiškai įtikino), kad žmogus, kuris garsiausiai rėkia apie sąžinę, žmogus, kuris garsiausiai skelbia kovojantis su korupcija, toks pats ir yra - dažniausiai korumpuotas ir sutepta sąžine. Tas, kuris rėkia, kad trūksta demokratijos, pats niekada tos demokratijos nepripažino ir elgėsi būtent priešingai; šimtu procentų esu įsitikinęs.

- Turite bendraminčių kitų miestų savivaldose?

- Galbūt buvau pirmasis Savivaldybių asociacijos prezidentas, išbuvęs tris kadencijas, galbūt taip nutiko dėl to, kad vadovavausi nuostata, kad joje neturi būti nei kairės, nei dešinės. Kai kalbama apie savivaldos reikalus, yra viena - savivaldybių „partija“.

- Vilniaus meras Remigijus Šimašius priklauso bendraminčių grupei?

- Tikrai ne, į Savivaldybių asociaciją jis buvo atėjęs gal vieną ar du kartus ir tiktai todėl, kad jam rūpėjo Vilniaus biudžeto klausimai. Apsvarsčius klausimą, jis nesiteikdavo pabendrauti su kolegomis.

- Vieną jus artinantį dalyką, norint, galima surasti. Sostinės meras pašalino Jono Noreikos- Generolo Vėtros atminimo lentą, jūs prieš aštuonerius metus - menininko Antano Balkės skulptūrą.


- Čia yra visiška nesąmonė. Toji skulptūra buvo fontano dekoracija. Fontanas buvo įrengtas tarybiniais laikais, jis naudojo geriamąjį vandentiekio vandenį, kuris druskininkiečiams kainuoja pinigus. Jį rekonstruoti reikėjo didelių lėšų, tad dėl jų stygiaus buvo nutarta fontano neeksploatuoti. Skulptūros niekas nenugriovė, nesunaikino, ji tebestovi sandėlyje, bet kai nori rėkti ir ką nors apkaltinti, būtinai rasi. Ir šį mūsų pokalbį norint galima pavadinti priekabiavimu.

- Vadinasi, jūs smėliuko už 50 tūkst. eurų miestiečiams į centrą nepamėtėtumėt?


- Jeigu Vilnius neturėtų Neries pakrančių su žaidimo aikštelėmis, jeigu neturėtų pievų, kur galima įrengti paplūdimį, tada galvočiau, ką daryti. Bet kada nuo tos aikštės už trejeto šimtų metrų yra gražiausia Neries pakrantė, kur jį įrengti galima gražiau ir tvarkingiau, tokio projekto nepalaiminčiau niekada. Jau nekalbant apie istorinius aspektus.

- Galite save įsivaizduoti Seime?

- Nelabai. Matot, Seimas gal ir turėtų būti ta institucija, kuri pareikalautų tiek prokurorų, tiek Specialiųjų tarnybų atsakomybės už jų veiksmus, bet aš tiesiog nematau tokios galimybės. O mano natūros, karšto charakterio žmogui sėdėti vienam „suole“ su kai kuriais priešiškais mano atžvilgiu (tik nežinau dėl ko) ir ginčytis politiniais klausimais, nematau prasmės. Tiesiog nesuvokiamas Seime žodžio nesilaikymas, atsakomybės neturėjimas, kalbėjimas dėl kalbėjimo. Žmogiškųjų vertybių požiūriu tai sunkiai paaiškinami dalykai.

- Padorumo versle daugiau?

- Neabejotinai. Versle buvau prieš 20 metų, ir nors laikai keičiasi, bet verslo siekis yra pelnas, ir jis jo siekia, kiek valstybė jam leidžia to apetito turėti. Verslu pasitikiu dešimtkart daugiau, negu Lietuvos politikais. Esu sau ir Druskininkų žmonėms pasakęs: kol jie pasitikės manim, suteiks igaliojimus dirbti, tol dirbsiu miesto ir jų labui, o jeigu pasitikėjimas sumenks arba jo neteksiu, vis tiek kažką gyvenime veikt reikės. Tada, manau, vienas iš pasirinkimo variantų ir būtų verslas.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar A.Anušauskui atsisakius ministro kėdės reikėtų svarstyti L.Kasčiūno kandidatūrą?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar galvojate emigruoti iš Lietuvos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-2 +2 C

-1 +4 C

-2 +4 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+5 +9 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-5 m/s