Statinių meistras pirkėjų nepritūkstanuotraukos

2013 kovo 02 16:41:37 Perskaitė 8577

Į Kaziuko mugę atskubėjo ir ilgametis jos dalyvis kubilius Arvydas Kundrotas iš Kaišiadorių rajono, Anglininkų kaimo. Kaip paprastai, mugės lankytojams vyras siūlo įsigyti įvairiausių statinaičių, duonkubilių, kurie pastaruoju metu itin paklausūs.

- Kiek statinaičių šiemet į Kaziuką atsivežėte?
- „Vakaro žinios” paklausė A.Kundroto.

- Planuoju 30, nes kasdien grįžtu namo, visų iškart juk neatsiveši. Šiuo amatu užsiimu jau 12 metų, o anksčiau gamindavau langus, duris, kėdutes, lentynas. Vis dėlto man labiausiai patinka statines gaminti. Ir apsimoka, nedaug mugėje kas statines pardavinėja.

- Ko reikia geram statinių meistrui?

- Iš pradžių reikia žinoti pagrindus, kaip gaminti, o svarbiausia - įdirbis. Reikia patirties, kad statinė būtų ir sandari, ir graži, ir tvirta. Mano senelis ir tėtis buvo staliai, nuo pat vaikystės aš būdavau jų dirbtuvėse, matydavau, kaip jie dirba. Tikriausiai jau genuose šis amatas yra užfiksuotas. Tačiau noriu pabrėžti, kad turėti meistro gyslelę nepakanka. Reikia labai daug praktikuotis, labai daug dirbti, tada ir rezultatai džiugina. O svarbiausia - džiaugiasi pirkėjai. Aš visada pirkėjams palieku savo telefono numerį, tam atvejui, jei statinė leistų. Visada pakeičiu nauja, jei tokia jau bėda. Nors, prispažinsiu, tokių atvejų beveik nepasitaiko.

Man labai svarbu, kad žmogus, sumokėjęs pinigus, džiaugtųsi įsigyta preke.

- Koks medis tinkamiausias?

- Daugiausia gaminu iš ąžuolo. Tai priklauso nuo statinės paskirties. Duonkubiliams naudoju klevą, ąžuolą; pirtyje vantoms mirkyti tinka pušis, eglė. Sviestamušius gaminu iš drebulės, liepos. Kopūstams raugti, alui, vynui ąžuolas tik tinka.

- Kokias statines sudėtingiausia gaminti?

- Ąžuolines, nes ąžuolas - labai kietas medis, reikia labai tikslumą išlaikyti, nes šis paprastai nepasiduoda. Drebulės, eglės jau minkštesnės - jeigu truputį ir nuklysti į šoną, tai suspaudžia lankai, ir gražiai susijungia viskas.

- Ąžuolinės geriausios?

- Taip, kadangi tvirčiausios, ilgaamžiškiausios, ąžuolas atsparus puvimui. Tik tiek, kad brangiau.

- Kokie pagrindiniai pirkėjai?

- Aludariai statines perka, kas vynui, kas degtinei laikyti. Duonkubiliai labai paklausūs. Kadangi Kaziuko mugėje dalyvauju jau 10 metų, ateina ir tie, kurie anksčiau iš manęs pirkę. Norinčiųjų labai daug, bet juk ne visiems kišenė leidžia. Štai 10 litrų statinaitė alui laikyti kainuoja apie 300 litų, tokios pat talpos agurkams raugti - 200 litų.

- Kiek trunkate gaminti vieną statinę?

- Duonkubiliui pagaminti užtrunku apie 15 valandų, neskaičiuojant medienos ruošimo. Statinaitę alui ar vynui gaminu daugiau kaip 20 valandų, nes reikia padaryti du dugnus. Pagaminti paprastai spėju, bet, būna, pakliūva iškart keletas užsakovų ir visi nori greitai.

- Vyrija daugiausia domisi?

- Aišku, vyrai pagrindiniai pirkėjai, žiūri statines alui, vynui, o moterys dairosi į duonkubilius, statines, skirtas raugti agurkams ar kopūstams.

- Ką jums reiškia Kaziuko mugė?

- Kaziuko mugė man ir darbas, ir šventė. Parduodi prekę, ir nuotaika geresnė, ir užsakymų beveik visiems metams gaunu. Man statinių gamyba darbas ir hobis. Visiems sakau: nepatiktų, nedirbčiau.

- Gamybos paslaptis išduotumėte smalsuoliui?

- Jokia čia paslaptis, aš konkurencijos nebijau, todėl galiu paaiškinti ir parodyti, kaip gaminamos statinės. Aš ir pats nuo medinių vazonų gėlėms pradėjau. Tiesa, vienas kitas žmogus buvo pas mane atvažiavęs, kad parodyčiau, kaip jas gaminti, tačiau dabar niekas neužklysta.

Kubiliai gal ir neišnyks, nors ir nedaug jų yra mūsų šalyje. Galiu norinčiajam už ačiū parodyti visus pagrindus, kaip medį skaldyti, apdirbti, o toliau jau paties žmogaus reikalas, ką jis darys vėliau.

Parengta pagal dienraščio "Vakaro žinios" priedą "Geras!"





"Respublikos" leidiniai", Smetonos g. 2, Vilnius, l , l , l info@respublika.net