respublika.lt

Galvojate kaip praturtinti šventinį stalą: brandintas Kalėdų pyragas nustebins daug mačiusius

2021 gruodžio 20 13:56:04
saldukas.lt

Jau pats laikas pradėti kepti Kalėdų pyragus! Nors atrodo dar labai anksti, bet šiam pyragui reikia laiko, nes jis kaip tikras stalo karalius ruošiasi bręsta ilgiau nei mėnesį, o dar geriau ir ilgiau.

×
nuotr. 1 nuotr.
Brandintas Kalėdų pyragas. saldukas.lt nuotr.

 

Šis pyragas - tai mano kalėdinė tradicija, skaičiuojanti turbūt jau dešimtmetį. Kiekvienas kąsnis pilnas skonių įvairovės - subtilaus vaisių ir riešutų saldumo, figų traškumo, o kvapas iš karto suteikia šventinio jaukumo.

Man dar labai patinka jį kepti dar ir dėl to, kad kai prasideda švenčių karštinė ir pradedu sukti galvą ką gaminsiu šventėm, jau žinau, kad desertą turiu!

O gražiai supakavus tai bus puiki dovana Kalėdų proga, pagaminta su meile.

Jums reikės (3-4 pyragams):

Gaminimo eiga:

1. Pyragą gaminsim dvi dienas. Geriausia, iš vakaro pasiruošti vaisius, o kitą dieną kepti. Taigi, pirmiausia gabalėliais supjaustome figas, abrikosus, datules. Ir suberiame visas razinas, spanguoles.

2. Pasiruošiame citrinas ir apelsinus. Gerai nuplauname karštu vandeniu, nutarkuojame žieveles (tarkuojam tik geltoną/oranžinę dalį!) ir išspaudžiame sultis. Į draugiją supilame brendį/romą ir viską užpilame ant džiovintų vaisių. Gerai sumaišome, uždengiame dangčiu. Paliekame per naktį ar net parai, vis prisiminus permaišyti reikėtų, kad visi vaisiai gautų drėgmės.

3. Išmirkę vaisiai tampa sunkūs, „išpampę", suminkštėję. Sviestas ir kiaušiniai turi būti kambario temperatūros.

4. Jau laikas ruošti tešlą. Sviestą ir cukrų išplakame iki kreminės baltos konsistencijos. Mušame po vieną kiaušinius ir vis plakame. Suplakus kiaušinius supilame medų. Jei medus kietas, reikia vos pašildyti (o vėliau dar ir atvėsinti), kad neištirptų sviestas ir nesusileistų tešla.

5. Ruošiame sausus produktus: persijojam miltus sumaišytus su kepimo milteliais, cinamonu bei kalėdiniais prieskoniais. Lėtai po šaukštą dedame į sviesto ir kiaušinių masę ir vis maišom (galim naudoti elektrinį maišytuvą). Tešla gausis sunki ir labai tiršta. Per kelis kartus, nuolat maišant sudedame džiovintus vaisius. Tešla pasileis, visi vaisiai apsivels.

6. Pasiruošiam kepimo forma. Galima kepti kekso ar apvalioje formoje. Tešlos pridėti reikia daugiau nei pusę formos. Kepti 160 l. temperatūroje apie 2 val. Mediniu pagaliuku patikrinant ar tešla jau nelimpa.

7. Viršų puošiame migdolų riešutais. Stipriai neįspaudžiame, nes kylanti tešla gali juos paslėpti.

8. Iškeptus pyragus padedame atvėsti. Kiekvieną pyragą, kaip kūdikį suvyniojame į natūralų audinį arba kepimo popierių. Ir visus sudedame į dėžę ar krepšį. Laukdami Kalėdų jie bręsta, bet mes turime jiems padėti, kas 2- 3 sav juos laistant brendžiu arba juodąja arbata. Pirmiausia mediniu pagaliuku subadyti, o tada konditeriniu teptuku pertepti gėrimu. Kai skystis susigeria, vėl suvynioti.

Patarimai:

  • Jei norite kepti tik 1-2 pyragus, ingridientų kiekį dalinkite iš 3.
  • Jei pyragus kepsite Kalėdų dovanoms, naudokite vienkartines kepimo formas. Tai atrodys labai estetiškai ir nereikės vėliau galvoti apie įpakavimo dėžutę.

  • Gana ilgai kepant, nepalikite pyragų be priežiūros. Jei matysite, kad nuo viršaus svyla, pridenkite folija ar kepimo popieriumi. Vidus turi būti iškepęs, o tešla nelipti prie pagaliuko.
  • Galima laistyti ir arbata, bet šlakelis stipresnio gėrimo labai paryškina visą skonių gamą bei yra puikus konservantas. Todėl pyragu galėsite mėgautis net ir po visų žiemos švenčių.

 

Saldukas

Laikraščių prenumerata internetu

  • ŽUVYS: Šilutės rajono vandens telkiniuose žuvys gaišta dėl deguonies trūkumo, teigia Aplinkos apsaugos departamentas.
  • SNAIGĖ: Finansinių sunkumų turinti ir restruktūrizuotis siekianti Rusijos grupės „Polair“ netiesiogiai valdoma vienintelė Baltijos šalyse šaldytuvų gamybos bendrovė „Snaigė“ bando ieškoti išeičių, kad nebankrutuotų, sako Alytaus meras Nerijus Cesiulis.
  • VERSLAS: Seimo narys, ekspremjeras Algirdas Butkevičius siūlo smulkiesiems verslininkams, įsivežantiems iš kitų ES valstybių narių prekių, nuo 14 000 iki 30 000 eurų per metus padidinti ribą, kai jie tampa PVM mokėtoju.
  • PROJEKTAI: 700-ąjį Vilniaus jubiliejų sostinės gyventojai ir svečiai pasitiks meno iniciatyvų pilname mieste: kultūros rėmimo programų projektų konkurso antrajame etape patvirtinta dar 160 paraiškų iš 272, kurioms skiriama daugiau kaip 460 tūkst. eurų, skelbia Vilniaus savivaldybė.
  • KAITRA: Birželio kaitra Lietuvoje išaugino kondicionierių ir ventiliatorių paklausą – prekybininkai skaičiuoja dešimtimis kartų augusius pardavimus, nepaisant kai kurių prekių brangimo.
  • AUTOBUSAS: Klaipėdos savivaldybės įmonė „Klaipėdos keleivinis transportas“ ieško, kas tris sezonus teiks vandens autobuso paslaugas Danės upėje - jis reguliariai turėtų pradėti kursuoti jau kitą vasarą.
  • SULAIKYMAS: Seimas apribojo galimybes pareigūnams taikyti dviejų parų sulaikymą asmenims, kurie nebuvo užklupti nusikaltimo vietoje.
  • AUKCIONAS: Penktadienį pasibaigęs Lietuvos pašto organizuotas pastatų Šiaulių Aušros alėjoje aukcionas neįvyko, nes turtu nesusidomėjo nė vienas pirkėjas.
  • ŽEMĖ: Vilniuje sklypų neprižiūrintys savininkai nebegaus žemės mokesčio lengvatos – nuo šiol jiems bus taikomas maksimalus 4% dydžio mokesčio tarifas.
  • DONORYSTĖ: Seimo narės Agnė Širinskienė ir Asta Kubilienė registravo pataisas, kad gaunant arba keičiant asmens dokumentus žmonėms būtų pasiūloma pasirašyti sutikimą dėl organų donorystės.
Daugiau

Dienos klausimas

Ar skiepijotės nuo erkinio encefalito?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar gerai atidirbo Seimas šią pavasario sesiją?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

+13 +21 C

+11 +19 C

 

+12 +18 C

+20 +27 C

+17 +22 C

 

+17 +20 C

0-6 m/s

0-6 m/s

 

0-5 m/s