respublika.lt
 

Burokėliai išgyvena savo renesansą (2)

2019 rugpjūčio mėn. 30 d. 09:12:49
„Laisvalaikio“ inf.

Nors vizualiai burokėlis gali pasirodyti ne itin patrauklus, ši lietuviška daržovė turi daugybę vitaminų ir neretai vadinama sveikatos šaltiniu. Mitybos specialistai dėl organizmui palankių savybių ragina burokėlius kuo dažniau įtraukti į savo meniu ir tikina, kad šių dienų kulinarija siūlo kur kas įdomesnių variacijų nei mums įprasti šaltibarščiai ar mišrainės.


Skanūs ir naudingi

Kaip pasakoja restoranų šefė ir maisto ekspertė Aida Matulevičiūtė, burokėlis yra nepanašus į jokią kitą daržovę - jis sotesnis, o jį suvalgius juntamas malonus, švelnaus skonio pojūtis. Be to, burokėliai puikiai veikia kaip antioksidantas, nes stiprina kraują, valo organizmą ir aprūpina jį įvairiais mikroelementais. „Ši paprasta ir daug kam prieinama daržovė yra labai turtinga maistinių medžiagų ir skonio. Žinoma, vertingiausi yra žali burokėliai, tačiau įprastas jų apdorojimo būdas - virimas ar rauginimas - tik minimaliai sumažina jų vertingąsias savybes. Burokėliuose gausu vitamino C, taip pat jie pasižymi dideliu baltymų, magnio, jodo, kalcio, kalio, fosforo bei geležies kiekiu“, - teigia A.Matulevičiūtė.

Anot maisto ekspertės, burokėliai yra puikiai virškinami, o nemaža dalis juose esančių angliavandenių yra vienintelis kalorijų turintis elementas. Čia pat ji priduria, kad burokėlių sultys - ypač naudingos, o jų lapeliai taip pat gali būti lengvai panaudojami maisto gamyboje.

Populiariausi virti

Vieno iš prekybos tinklų komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė pasakoja, kad tautiečiai burokėlius tikrai vertina ir dažnai perka: „Burokėlių asortimente turime ištisus metus, tačiau lietuviška produkcija kiekvienais metais lentynas pasiekia maždaug tuo pačiu metu - liepos mėnesį. Šiltuoju sezonu burokėliai įgauna pagreitį, nes pirkėjai noriai juos renkasi daugumos pamėgtiems šaltibarščiams gaminti. Kita vertus, jų populiarumas neblėsta ir vėliau. Pastaraisiais metais lietuviai burokėlius renkasi vis įdomesniems patiekalams ir įvairiais pavidalais: žalius, marinuotus ar virtus.“

Tiesa, pasiteiravus, kurios rūšies burokėlių parduodama daugiausiai, B.Čaikauskaitė pažymi, jog net 65 proc. visų parduodamų burokėlių sudaro virti burokėliai.

Atsiskleidžia įvairiuose patiekaluose


A.Matulevičiūtė pasakoja, jog nors pas mus burokėliai yra populiarūs ir dažnai valgomi, kitose, tolimesnėse, šalyse ši daržovė yra kur kas rečiau sutinkama, tačiau vertinama ir pamažu atrandama iš naujo. Maža to, gastronominės mados diktuoja ir naujas tendencijas maiste - vis dažniau burokėliai integruojami į įdomesnius patiekalus.

„Burokėlių panaudojimo būdų gali būti labai daug. Tai ne tik sriuboms ir salotoms tinkantis ingredientas, iš jo šiandien daug kas gamina kokteilius, karpačą, kepa burokėlių kotletus ar keksiukus, daro užtepėles, kremus, burokėlių putėsius, išgauna ledus ar gardina šokoladinius desertus“, - tendencijas komentuoja A.Matulevičiūtė.

Šokoladinis burokėlių pyragas

Reikės:

- 1 puodelio miltų;

- ¼ puodelio kakavos miltelių;

- ¼ arbat. šaukšt. druskos;

- 200 g juodojo šokolado;

- ½ puodelio kokosų aliejaus;

- 3 kiaušinių;

- 2 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;

- ¾ puodelio rudojo nerafinuoto cukraus;

- 1 didelio virto burokėlio.

Pirmiausiai, cukrų, kiaušinius ir vanilės ekstraktą išplakite iki vientisų putų. Garų vonelėje ištirpinkite šokoladą ir kokosų aliejų. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kakavą ir druską. Galiausiai, visus ingredientus sumaišykite tarpusavyje ir ten sudėkite stambiai tarkuotą burokėlį (virtą). Į kepimo popieriumi išklotą skardą supilkite gautą masę. Pyragą pašaukite į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 45 min. Pyragą traukite ir tiekite tuomet, kai, patikrinus mediniu pagaliuku, jis bus sausas. Iškepusį pyragą galima apibarstyti cukraus pudra ir patiekti su įvairiais priedais: uogomis, ledais, medumi.

Kepintų burokėlių salotos su apelsinais


Reikės:


- 3 vidutinio didumo burokėlių;

- 4 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;

- druskos, maltų juodųjų pipirų (pagal skonį);

- 1 valg. šaukšt. spaustų apelsinų sulčių;

- 2 valg. šaukšt. balzaminio acto;

- 3 raudonųjų apelsinų;

- 1 raudonojo svogūno,

- 100 g fetos sūrio;

- kalendros, bazilikų ar kitų mėgstamų žolelių.

Burokėlius nuplaukite, nusausinkite, apšlakstyti alyvuogių aliejumi (2 valg. šaukšt.), apibarstykite pipirais, dėkite į kepimo indą, uždenkite kepimo folija ir kepkite apie 1,5 val. įkaitintoje iki 200 °C orkaitėje. Palikite burokėlius atvėsti. Per tą laiką pasigaminkite padažą: į mažą dubenėlį supilkite apelsinų sultis, balzaminį actą, alyvuogių aliejų (2 valg. šaukšt.) ir gerai sumaišykite. Atvėsusius burokėlius nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Į dubenį dėkite supjaustytus burokėlius, griežinėliais supjaustą svogūną, apelsinų skilteles (pasilikti apelsino skiltelių papuošimui), susmulkintas prieskonines žoles ir užpilkite paruoštu padažu bei atsargiai sumaišykite. Prieš patiekiant ant salotų viršaus užberkite smulkinto fetos sūrio ir likusias apelsino skilteles.

×
Pasidalink: Pasidalink: Facebook
Parašykite savo komentarą:
  Skaityti komentarus (2)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
  • BLOKAVO: Ispanijos Katalonijos regiono nepriklausomybės šalininkai pirmadienį, toliau protestuodami prieš devynių Katalonijos separatistų lyderių nuteisimą ilgomis kalėjimo bausmėmis, blokavo eismą greitkelyje, jungiančiame Ispaniją su Prancūzija.
  • GRIKIAI: Lietuvoje spalio pabaigoje-lapkričio pradžioje didėjo daugumos grūdų kainos, labiausiai – grikių, nurodo Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras.
Daugiau

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi
(per 72 val.)

Daugiausiai komentuoti
(per 72 val.)
VZ LOGO 4

Dienos klausimas

Kaip manote, ar Lietuvoje buvo CŽV kalėjimas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kaip manote, ar Lietuvoje ne per anksti pradedamas kalėdinis laikotarpis?

balsuoti rezultatai
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

+5 +6 C

+1 +3 C

 

+6 +7 C

+6 +8 C

+6 +8 C

 

 +10 +12 C

0-3 m/s

1-6 m/s

 

0-4 m/s