1722 m. balandžio 5 d., per Velykas, Nyderlandų keliautojas Jakobas Rogevenas (Jakob Roggeveen), trimis laivais plaukęs iš Pietų Amerikos, pasiekė nedidukę salą pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje. Jos pakrantėje stūksojo didžiulės akmeninės statulos. Maždaug 22×11 km žemės lopinėlyje taikiai gyveno juodaodžiai, raudonodžiai bei baltaodžiai - apie 2000 žmonių nenatūraliai ištemptais ausų speneliais.
Ypatinga virtuvė
Šiandien vieninteliame Velykų salos meistelyje Hanga Roa galima rasti daugybę kavinukių ir restoranėlių, kuriuose siūloma paragauti gardžių patiekalų iš žuvų bei daržovių. Firminis delikatesas čia yra sevičė (seviche): žalių žuvų gabalėliai arba krevetės, marinuoti žaliosios citrinos sultyse. Patiekalas patiekiamas su pomidorais ir smulkiai supjaustytu svogūnu.
Čilės virtuvė yra tipiškiausia visos Pietų Amerikos virtuvės dalis. Ji skirstoma į tris dalis: šiaurinės šalies teritorijos, centrinės pakrantės ir Pietų. Kulinarija šiose dalyse dar labai skiriasi pagal regionus, kurių Čilėje penkiolika. Velykų salos teritorijai būdingas išskirtinis polinezietiškosios ir pietų Čilės virtuvių mišinys. Vyrauja žuvų patiekalai, jūros gėrybės, omarai.
Apskritai Čilės virtuvei labiausiai būdingi ispaniški patiekalai su tradiciniais čilietiškais ingredientais. Tam tikrą įtaką padarė ir islamiška bei Europos šalių virtuvės (vokiečių, italų, prancūzų). Humbolto srovės dėka čia veisiasi gausybė žuvų, dėl to Čilė su Peru sugauna apie 18-20 proc. pasaulio žuvų produkcijos. Šalies pakrantėse atsiduria daugybė vandenyno gėrybių: kalmarai, dešiniaakiai jūrų liežuviai, albakorai, menkės, lašišos, rajos ir tunai...
Žuvų nesūdo
Čiliečiai žuvų visai nesūdo ir stebisi, jei kas nors ją gadina druska. Populiariausi prieskoniai - kalendra, petražolės, raudonėlis, bazilikas, česnakai, kalendra, aitrieji pipirai. Populiaru žuvų gabalėlius marinuoti citrinos sultyse. Valgoma su raudonaisiais svogūnais, kalendra, rokoto pipirais ('Capsicum pubescens' porūšis iš Pietų Amerikos), perujietiškais kukurūzais.
Vis dėlto čiliečiai - mėsėdžių tauta. Kone kiekvienoje terasoje pamatysi mėsos kepsninę. Mėsos patiekalai iš jautienos, vištienos gaminami per visas šventes. Ypač mėgstama vytinta jautiena, kuri valgoma su kiaušiniais.
Varškės nėra matę
Vietiniai mėgsta tirštas sriubas, valgo daug duonos, daugiausiai baltos. Ypač populiaros bandeles primenančios maraketos (marraquetas). Visose parduotuvėse rasite meksikietiškų tortilijų, buritų ir pitų. Iš mums įprastų produktų čia visai nevartojami grikiai, kefyras, grietinė, varškė...
Populiariausia užkanda bet kuriame Čilės regione - trikampis pyragėlis empanadas, sulenktas tešlos blynas, užpildytas įdaru, dažniausiai jautienos faršu, svogūnais, alyvuogėmis ir kiaušiniu. Arba su kiauliena, krevetėmis ir sūriu, moliuskais arba krabų mėsa.
Kasdienės daržovės - kukurūzai, avokadai. Pastarųjų esama įvairių rūšių. Čiliečiai juos vadina "palta" ir deda į daržovių salotas, užkandžius, kepa su citrinos sultimis ir prieskoniais "alino completo" arba valgo kaip vaisių: perpjovę per pusę, pašalinę kauliuką, apšlakstę citrinos sultimis ir užbarstę cukraus.
Nevalia nepaminėti, jog Čilės vynai - viena pagrindinių šalies eksporto prekių. Čia taip pat gaminama "pisco" - degtinė iš vynuogių.
1722 m. balandžio 5 d., per Velykas, Nyderlandų keliautojas Jakobas Rogevenas (Jakob Roggeveen), trimis laivais plaukęs iš Pietų Amerikos, pasiekė nedidukę salą pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje. Jos pakrantėje stūksojo didžiulės akmeninės statulos. Maždaug 22×11 km žemės lopinėlyje taikiai gyveno juodaodžiai, raudonodžiai bei baltaodžiai - apie 2000 žmonių nenatūraliai ištemptais ausų speneliais.
Ypatinga virtuvė
Šiandien vieninteliame Velykų salos meistelyje Hanga Roa galima rasti daugybę kavinukių ir restoranėlių, kuriuose siūloma paragauti gardžių patiekalų iš žuvų bei daržovių. Firminis delikatesas čia yra sevičė (seviche): žalių žuvų gabalėliai arba krevetės, marinuoti žaliosios citrinos sultyse. Patiekalas patiekiamas su pomidorais ir smulkiai supjaustytu svogūnu.
Čilės virtuvė yra tipiškiausia visos Pietų Amerikos virtuvės dalis. Ji skirstoma į tris dalis: šiaurinės šalies teritorijos, centrinės pakrantės ir Pietų. Kulinarija šiose dalyse dar labai skiriasi pagal regionus, kurių Čilėje penkiolika. Velykų salos teritorijai būdingas išskirtinis polinezietiškosios ir pietų Čilės virtuvių mišinys. Vyrauja žuvų patiekalai, jūros gėrybės, omarai.
Apskritai Čilės virtuvei labiausiai būdingi ispaniški patiekalai su tradiciniais čilietiškais ingredientais. Tam tikrą įtaką padarė ir islamiška bei Europos šalių virtuvės (vokiečių, italų, prancūzų). Humbolto srovės dėka čia veisiasi gausybė žuvų, dėl to Čilė su Peru sugauna apie 18-20 proc. pasaulio žuvų produkcijos. Šalies pakrantėse atsiduria daugybė vandenyno gėrybių: kalmarai, dešiniaakiai jūrų liežuviai, albakorai, menkės, lašišos, rajos ir tunai...
Žuvų nesūdo
Čiliečiai žuvų visai nesūdo ir stebisi, jei kas nors ją gadina druska. Populiariausi prieskoniai - kalendra, petražolės, raudonėlis, bazilikas, česnakai, kalendra, aitrieji pipirai. Populiaru žuvų gabalėlius marinuoti citrinos sultyse. Valgoma su raudonaisiais svogūnais, kalendra, rokoto pipirais ('Capsicum pubescens' porūšis iš Pietų Amerikos), perujietiškais kukurūzais.
Vis dėlto čiliečiai - mėsėdžių tauta. Kone kiekvienoje terasoje pamatysi mėsos kepsninę. Mėsos patiekalai iš jautienos, vištienos gaminami per visas šventes. Ypač mėgstama vytinta jautiena, kuri valgoma su kiaušiniais.
Varškės nėra matę
Vietiniai mėgsta tirštas sriubas, valgo daug duonos, daugiausiai baltos. Ypač populiaros bandeles primenančios maraketos (marraquetas). Visose parduotuvėse rasite meksikietiškų tortilijų, buritų ir pitų. Iš mums įprastų produktų čia visai nevartojami grikiai, kefyras, grietinė, varškė...
Populiariausia užkanda bet kuriame Čilės regione - trikampis pyragėlis empanadas, sulenktas tešlos blynas, užpildytas įdaru, dažniausiai jautienos faršu, svogūnais, alyvuogėmis ir kiaušiniu. Arba su kiauliena, krevetėmis ir sūriu, moliuskais arba krabų mėsa.
Kasdienės daržovės - kukurūzai, avokadai. Pastarųjų esama įvairių rūšių. Čiliečiai juos vadina "palta" ir deda į daržovių salotas, užkandžius, kepa su citrinos sultimis ir prieskoniais "alino completo" arba valgo kaip vaisių: perpjovę per pusę, pašalinę kauliuką, apšlakstę citrinos sultimis ir užbarstę cukraus.
Nevalia nepaminėti, jog Čilės vynai - viena pagrindinių šalies eksporto prekių. Čia taip pat gaminama "pisco" - degtinė iš vynuogių.
Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.