respublika.lt

Kodėl ketvirtadienis tapo „žuvies diena“?

(0)
Publikuota: 2019 kovo 30 17:06:30, Milda KUNSKAITĖ
×
nuotr. 1 nuotr.
„Aš valgau šiuos konservus“ , - tokia reklama sovietmečiu ragino maitintis žuvimi ir jos gaminiais

Daugeliui vyresnio amžiaus žmonių šis išsireiškimas yra žinomas nuo vaikystės, bet iš kur atsirado ši tradicija ir kodėl buvo pasirinktas būtent ketvirtadienis?

 

Įsakas dėl žuvies dienos buvo išleistas 1932 m. rugsėjo 12-ąją Anastaso Mikojano, tuo metu vadovavusio Tiekimo liaudies komisariatui, iniciatyva. Pagrindinė tokio nutarimo priežastis buvo mėsos trūkumas, nežiūrint visu greičiu vykdomos kolektyvizacijos (ir kaip tik dėl jos). Be to, paklausa turėjo paskatinti vystytis žuvies pramonę. Kad būtų kompensuotas mėsos trūkumas, kartą per savaitę valgyklose buvo įvestas žuvies valgiaraštis, bet konkreti diena tuomet dar nebuvo paskirta. 1939 m. prie viso to prisidėjo žuvies pramonės liaudies komisarė Polina Žemčiužina. Ant prekystalių pasirodė sairos, lašišos konservų ir, aišku, šprotų.

Karo metais žuvies dieną visi pamiršo, bet jau 7-ojo deš. pabaigoje šalis vėl susidūrė su mėsos ir mėsos gaminių stygiumi. 1976 m. spalio 26-ąją pakartotiniu TSKP CK nutarimu ketvirtadienis oficialiai tapo žuvies diena. Tą dieną visose visuomeninio maitinimo įstaigose buvo patiekiama virta rudagalvė menkė, stintenės kotletai ir kepta menkė. Be to, buvo nutarta didinti žvejybos apimtis. Ant prekystalių pasirodė vandenyno žuvų, bet dėl neįpratimo ir nemokėjimo tinkamai apdoroti (jos buvo kartoko skonio), didelės paklausos neturėjo.

Žuvis liko antrarūšiu produktu, ją pirkdavo studentai ir turistai. Rudagalvei menkei, kuri dabar yra visai paklausi, sovietiniais metais buvo prilipinta „kačių ėdalo“ etiketė, nes parduotuves ji pasiekdavo peršaldyta ir beskonė.

Bet kodėl žuvies patiekalams buvo pasirinktas ketvirtadienis? Pagal žinomiausią versiją tai buvo padaryta, norint nepykdyti nepatenkintų žuvies patiekalais darbininkų. Ketvirtadienis - darbo savaitės pabaiga, penktadienis buvo laikomas kone laisvadieniu, ir žuvis tą dieną ne taip erzino pasiilgusius mėsos darbininkus ir tarnautojus. Beje, yra ir kita versija - konspirologinė. Ketvirtadienio pasirinkimas turėjo specialiai iškreipti religinį kalendorių ir įžeisti stačiatikius. Pagal jų kanoną, trečiadienis ir penktadienis - pasninko dienos, o kaip tik ketvirtadienį mėsos valgyti galima. Bet teko dar vieną dieną valgyti žuvies.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s