respublika.lt

Uzbekistano prezidentas Š. Mirzijajevas antrajai kadencijai perrinktas 80,1 proc. balsų dauguma

(0)
Publikuota: 2021 spalio 25 15:06:00, Rasa Strimaitytė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Uzbekistano prezidentas Š. Mirzijajevas antrajai kadencijai perrinktas 80,1 proc. balsų dauguma. EPA-ELTA nuotr.

Sekmadienį vykusiuose Uzbekistano prezidento rinkimuose ligšiolinis šalies vadovas Šavkatas Mirzijajevas patvirtintas antrajai kadencijai  80,1 proc. balsų dauguma. Tai pirmadienį sostinėje Taškente pranešė Rinkimų komisijos vadovas.

 

64-erių Š. Mirzijajevas, kuris po diktatoriaus Islamo Karimovo mirties atvėrė izoliuotą šalį, žadėjo ateinančius penkerius metus tęsti savo reformų kursą. Remiantis konstitucija, tai bus paskutinioji jo kadencija. Kad galėtų ilgiau likti valdžioje, jis turėtų keisti pagrindinį šalies įstatymą.

Š. Mirzijajevas šį kartą gavo mažiau balsų nei 2016-aisiais, kai už jį balsavo 88,6 proc. rinkėjų. Jo konkurentai rinkimuose buvo mažai žinomi, tarp jų buvo viena moteris. Visi jie priklauso vyriausybei artimoms partijoms. Opozicijos kandidatams dalyvauti rinkimuose nebuvo leidžiama.

Tarptautinė saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) kritikavo šį draudimą bei „reikšmingus pažeidimus“ rinkimų dieną. Daliai rinkėjų esą buvo leista balsuoti be dokumentų;  balsadėžes buvo prikimštos biuletenių.

Ir galutiniai protokolai buvo tiesiog pakeisti. Uzbekistanui trūksta „visiškos pagarbos politinėms laisvėms“, sakė Reinholdas Lopatka, specialusis įgaliotinis Centrinei Azijai ir ESBO Parlamentinės Asamblėjos vicepirmininkas. „Demokratija yra ilgas ir sunkius kelias“, - pridūrė jis.

Dar nepaskelbus rezultatų, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasveikino Š. Mirzijajevą su „įtikinama pergale“.

Rinkimų komisijos duomenimis, rinkėjų aktyvumas siekė 80,8 proc.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s