respublika.lt

Kaip vaišintis, kad didžiosios šventės nesibaigtų ligoninėje

(0)
Publikuota: 2019 gruodžio 23 17:00:42, Justina GUSTĖ
×
nuotr. 8 nuotr.
Pankreatitas nėra užkietėjusių alkoholikų liga, gali užtekti ir vieno karto. Pexels nuotr.

Didžiųjų metų švenčių periodas - tikras darbymetis gydytojams gastroenterologams. Apie tai, kaip tinkamai mėgautis šventinėmis vaišėmis, pasakoja Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytoja gastroenterologė Agnė Šiatkienė.

 

Tik paragauti

Paprastai per pietus ar vakarienę valgome vieną, du patiekalus. O štai per Kūčias mūsų laukia gausiai nukrautas stalas, kiekviena šeimininkė siūlo paragauti jos paruošto patiekalo. Būtent ragauti, pasak gydytojos, turėtų būti raktinis Kūčių vakarienės žodis. Po truputį ragaudami kiekvieno iš 12 patiekalų tikrai neliksime alkani, o štai jei mišrainės prisikrausime pilną lėkštę, jau po trečio patiekalo pasijusime apsunkę.

Pradėti nuo daržovių

Tradiciniai Kūčių valgiai yra gana sunkūs - sūri silkė, mišrainės su majonezo padažais, grybai, riešutai, kisielius, mieliniai pyragėliai. Dabar ant Kūčių stalo dažnai galima rasti ir jūrų gėrybių, o mandarinai jau seniai yra tapę pagrindiniu žiemos švenčių vaisiumi.

Anot gydytojos, pirmiausia reikėtų valgyti vaisius ir daržoves, nes jie lengviausiai virškinami, kai yra vieni skrandyje. Po gausios vakarienės suvalgytas mandarinas skrandyje ima pūti ir rūgti, todėl atsiranda nemalonus pilvo pūtimo jausmas. Po vaisių ir daržovių geriausia valgyti baltyminius produktus - žuvį ir kitas jūrų gėrybes. Po valandos ar kelių galima pasimėgauti ir desertu. Svarbiausia, gydytojos teigimu, - viską valgyti saikingai ir kiekvieną kąsnį gerai sukramtyti.

Nevalgyti - blogai

Gydytoja atkreipė dėmesį ir į dar vieną lietuvių įprotį. Kūčių dieną tradiciškai valgome mažai arba netgi nevalgome iki pat vakarienės.

„Taip elgtis tikrai nerekomenduočiau. Žmogus turi valgyti mažiausiai penkis kartus per dieną. Išsibalansavus alkio ir sotumo pojūčiui, į maistą pradedame žiūrėti kaip į grobį, stengiamės jo prisiryti ir natūraliai persivalgome. Be to, ilgai nevalgius kaupiasi skrandžio sultys, tulžies rūgštys, todėl po ilgesnio nei 6 val. laikotarpio suvalgytas maistas nėra pakankamai apvirškinamas“, - sako gydytoja gastroenterologė.

Padaryti pertrauką

Kadangi šventinis vakaras tęsiasi ilgai, per vakarienę būtinai reikėtų pakilti nuo stalo ir pajudėti. Geriausia būtų pasivaikščioti lauke.

Riebaus maisto ir alkoholio derinys - viena dažniausių ūmaus pankreatito priežasčių

Šventės - šeimos, giminių susitikimo metas, kur, deja, retai apsieinama be alkoholio. Nors simbolinė taurė didelės žalos organizmui nepridarys, kartu su riebiu maistu gausiai vartojami stiprieji gėrimai gali turėti rimtų pasekmių sveikatai.

„Klaidinga manyti, kad alkoholis pagerins virškinimą. Kaip tik atvirkščiai, dėl jo organizmas netenka skysčių, o jeigu dar valgysime riebų maistą, pavyzdžiui, lašišos kepsnį, ir kartu vartosime stiprų alkoholį, gali išsivystyti ūmus kasos uždegimas - pankreatitas.

Noriu atkreipti dėmesį, kad pankreatitas nėra užkietėjusių alkoholikų liga, gali užtekti ir vieno karto“, - sako gydytoja gastroenterologė A.Šiatkienė.

Ūmus pankreatitas prasideda stipriu skausmu duobutės, kitaip vadinamo epigastriumo, šonkaulių srityje arba po kairiuoju šonkaulių lanku. Jam taip pat būdingas juosiantis skausmas, kuris plinta į nugarą. Prasideda pykinimas, vėmimas, žmogus gali karščiuoti, prakaituoti. Tokiu atveju būtina kuo skubiau kviesti greitąją pagalbą, nes namų sąlygomis pankreatito išgydyti neįmanoma, kartais to nepavyksta padaryti ir ligoninės reanimacijoje.

„Kasa gamina fermentus, kurie padeda virškinti ir įsisavinti maistingąsias medžiagas. Paprastai fermentai aktyvuojasi tik tuomet, kai patenka į dvylikapirštę žarną, tačiau, suvalgius riebaus maisto ir užgėrus jį stipriu alkoholiu, šis procesas sutrinka. Fermentai aktyvuojasi jau kasoje ir pradeda negrįžtamai naikinti jos audinį. Tuomet sutrinka ir kita kasos funkcija - cukraus kiekio reguliavimas. Visa tai gali įvykti labai staiga net ir sveikam žmogui“, - sakė Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gastroenterologė A.Šiatkienė.

Lėtiniai pankreatitai pasireiškia ne taip audringai. Šia liga sergantis žmogus neturi apetito, jį pykina, gali varginti viduriavimas. Jei jis nesikreipia į gydytojus, dėl lėtinio pankreatito ilgainiui sunyksta didžioji kasos audinio dalis, organizme sutrinka cukraus kiekio reguliavimas, prasideda diabetas.

Pusė litro

Idealu, kai skrandyje yra ne daugiau kaip pusė litro susmulkinto maisto. Kad būtų paprasčiau įsivaizduoti, vieno valgymo metu skrandį reikėtų pripildyti tiek maisto, kiek telpa žmogaus kumštyje. Tiesa, per šventes į skrandžius patenka litras, o kartais net 3 litrai maisto.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s