Belfasto Kvinso universiteto mokslininkai nustatė, kad kavos polifenoliai mažina kepenų uždegimą ir neleidžia vystytis vėžiui. Tyrimo rezultatai publikuojami „The Lancet Oncology".
Tyrime, kuriame dalyvavo 472 000 dalyvių, buvo tiriamas ryšys tarp mitybos įpročių ir vėžio rizikos. 75 proc. tiriamųjų reguliariai gėrė kavą.
Per visą sveikatos stebėjimo laikotarpį buvo užregistruota 3500 vėžio atvejų, iš kurių 88 proc. buvo hepatoceliulinė karcinoma. Tai yra labiausiai paplitęs pirminis piktybinis kepenų navikas.
Statistinė analizė parodė, kad tarp tų, kurie reguliariai vartojo kavą, rizika susirgti kepenų vėžiu buvo 50 proc. mažesnė. Šis apsauginis poveikis išliko net ir esant tokiems rizikos veiksniams kaip rūkymas ir alkoholio vartojimas.
Pasak mokslininkų, biocheminė analizė parodė, kad kofeinas kepenų audiniuose veikia kaip antioksidantas. Kavos polifenoliai sumažina uždegiminių procesų intensyvumą 45 proc. ir pasižymi hepatoprotekciniu poveikiu.
Mokslininkai toliau tiria galimą kavos poveikį kitų tipų navikų išsivystymo rizikai. Tačiau, remiantis preliminariais duomenimis, šis gėrimas negali apsaugoti nuo skrandžio ar žarnyno vėžio.