respublika.lt

Pranas Dauguvietis - garsus teisininkas

(0)
Publikuota: 2015 spalio 19 08:39:25, Elena Markuckytė, Donatas Pilkauskas
×
nuotr. 1 nuotr.
Pranas Dauguvietis. Nuotraukos iš Panevėžio muziejaus rinkinių

Lietuvą, Biržų ir Panevėžio kraštą išgarsino Dauguviečių giminė. Pirmasis garsus iš šios giminės buvo Pranas Dauguvietis.

 

Jis gimė 1854 metais gruodžio 2 dieną Dauguviečių vienkiemyje netoli Nemunėlio Radviliškio. Tėvai vertėsi žemės ūkiu. Ūkis buvo gana didelis. Vėliau, jau Pranui valdant ūkį ir jį nuomojant, buvo nurodoma, kad ūkis sudarė apie 77 ha.

Teisės mokslus Pranas baigė Peterburgo universitete. Pagal kai kuriuos atsiminimus, baigdamas mokslus Peterburge buvo perėjęs iš evangelikų reformatų į stačiatikių tikėjimą, bet vėliau grįžo prie evangelikų reformatų tikybos. Tikybą jis bandė keisti norėdamas gauti tarnybą Lietuvoje.

Gyvendamas Peterburge vedė. Jo pirmoji žmona - olandė Van der Flas, kurios tėvas buvo Napoleono armijos kareivis. Po Napoleono žygio į Rusiją jis pasiliko Rusijoje ir tuo metu Peterburge vertėsi gydytojo okulisto praktika.

Su pirmąja žmona Pranas Dauguvietis susilaukė penkių vaikų. Tai buvo keturios dukros ir vienas sūnus. Visi jie tapo garsiais žmonėmis. Tai Jekaterina Dauguvietytė (1882-1942) - Peterburgo konservatorijos profesorė, Lidija Malko (1883-1955) - dirbo Kaune ir Vilniuje muzikos mokytoja, vėliau Vilniaus konservatorijos profesorė, Nadežda Jemeljanenko (1886-1972), agronomė ir mokytoja Zinaida Fomina (1888-1967) emigravo ir mirė Australijoje.

Dėl sūnaus Boriso (1885-1949) tėvas turėjo daugiausiai problemų. P.Dauguviečiui jau dirbant taikos teisėju Panevėžyje sūnus krėsdavo įvairias eibes ir nuomotojai neapsikentę prašydavo šeimos išsikelti, todėl teisėjui dažnokai tekdavo keisti nuomojamus namus. Vėliau Borisas irgi išgarsino giminę ir tapo garsiu režisieriumi. 1908 metais jis baigė Peterburge imperatoriškąją teatro mokyklą ir gyvenimą susiejo su scena. Baigęs mokslus vaidino Petrapilio mažajame teatre, o nuo 1924 metų - Kauno teatre. Jo sukurtas spektaklis „Žaldokynė“ buvo žinomas vos ne kiekvienam tos kartos žmogui.

Žmona, pagimdžiusi paskutinę dukrą, netrukus mirė ir P.Dauguvietis vedė antrą kartą. Jo antroji žmona buvo pirmosios netikra sesuo. Tai buvo prancūzė Nadin Žiko. P.Dauguvietis atvyko su Nadin į Panevėžį ir ji užaugino visus penkis vaikus.

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, 1919 metais balandį P.Dauguvietis buvo paskirtas Panevėžio ir Joniškėlio apskričių taikos teisėju. Kartu jam pavesta eiti ir teismo tardytojo pareigas. Neilgą laiką jis dirbo ir Panevėžio apskrities viršininku. Tuo metu tai buvo sudėtingas apskričiai etapas. Reikėjo formuoti naują valdžios aparatą. P.Dauguvietis Panevėžio miesto apylinkės teismo taikos teisėju išdirbo iki pensijos - 1926 metų gegužės 1 dienos. Apie jo atleidimą pranešė miesto laikraštis „Kraštas“. Jis rašė, kad atleidžiamas Panevėžio 1-osios nuovados taikos teisėjas P.Dauguvietis, išdirbęs teisės sistemoje 40 metų.

Išėjęs į pensiją P.Dauguvietis daug laiko praleisdavo Dauguvietynėje. Ten buvo jo ūkis. Žemės pats nedirbdavo, bet ją nuomodavo. Nuomininkai ir gyvendavo šeimininko name, tik palikdavo kelis kambarius šeimininkui.

P.Dauguvietis buvo išsilavinęs žmogus. Mokėjo rusų, lenkų, žydų, vokiečių kalbas, gražiai griežė smuiku ir turėjo gražų balsą. Savo gimtinėje labai mėgo grybauti. Amžininkai jį atsimena einantį grybauti visada su lazda. Naudodamas lazdą jis ir rinkdavo grybus.

Savo gimtinėje labai tausojo mišką. Kas jam pasiūlydavo parduoti miško medžius, tapdavo priešu, o kas sakydavo, kad neverta parduoti medžių ir miško, tapdavo draugu.

Paskutiniais metais gyveno Panevėžyje, Topolių gatvėje. Mirė 1943 metais gruodžio 28 dieną. Palaidotas Panevėžyje. Jo žmona mirė 1951 metų birželį. Palaidota greta vyro.

Parengta pagal savaitraštį „Respublika“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s