respublika.lt

Žagarėje vėl dūks kaliausės

(0)
Publikuota: 2019 liepos 19 12:25:00, Dalia Byčienė
×
nuotr. 8 nuotr.
Raimondo Ginkaus nuotr.

Šiandien Žagarėje prasideda tris dienas truksiantis 15-asis Žagarės vyšnių festivalis neįprastu pavadinimu - „Trys kadencijos“.

 

Taip išradingai prie politinių aktualijų šiųmetinio festivalio temą pritraukė organizatoriai. „Net aukščiausio rango politikams nelemta būti tris kadencijas, o mes ją jau baigiame“, - juokais sako festivalio organizatorius, Žagarės regioninio parko direktorius Mindaugas Balčiūnas.

Trečią kadenciją baigiantys vyšnių festivaliai ne tik neišsikvepia, o populiarėja. Nes čia linksma, įdomu ir visada kas nors kitaip net ir kalbant apie tą patį. Tarkime, ką nauja galima sugalvoti apie vyšnią arba kaliausę. Žagariečiai sugeba. Tokios vyšnienės (zaptės), kvepiančios laužo dūmeliu, niekur kitur neparagausi. O kaliausės vieta, sakytumei, aiški - vyšnyne. Tik ne, Žagarėje. Per festivalį kaliausės čia vaikšto gatvėmis, šoka, kvailioja, varžosi. Kiekvienas, vietinis ar svečias, gali tapti kaliause ir įsilieti į šventinį šurmulį.

Šiemet antrąją festivalio dieną gyvosios kaliausės išbandys kojų eiklumą trasoje nuo Žvelgaičių ežero iki Žagarės dvaro rūmų. Pagrindinis reikalavimas - tapti panašiam į kaliausę. O fantaziją kaliausės į laisvę galės paleisti po rungtynių - šėliojimai būsią neprasti.

Prie dvaro rūmų vyks ir Lietuvos kariuomenės pristatymas „Nuo istorijos iki šių dienų“. Karinės oro pajėgos kvies susipažinti su oro gynybos sistemomis, Karo policija - tarnybinėmis transporto priemonėmis, Gedimino štabo bataliono kariai demonstruos XIV a. elitinio Lietuvos kario šarvuotę ir ginkluotę, Vytauto Didžiojo karo muziejus surengs kilnojamąją parodą bei pristatys karybą virtualiosios realybės priemonėmis.

Visas festivalio dienas daug sporto - futbolo, žirgų konkūrų varžybos, dviračių maratonas. Šeštadienį Žagarės miesto aikštėje rinksis stipriausi Lietuvos ir Baltijos šalių galiūnai, tarp kurių net ir stipriausiu pasaulio žmogumi tituluojamas Žydrūnas Savickas. Čia vyks Galiūnų varžybų Baltijos komandinis čempionatas, organizuojamas Lietuvos galiūnų federacijos.

Trečiąją Vyšnių festivalio dieną Žagarės regioniniame parke vyks Jeep MTB dviračių maratonų taurės 2019 III etapas, kuriame startuos maži ir suaugusieji. Dviratininkai pabirs Žagarės miesto gatvėmis ir Žagarės miško keliais ir keliukais. Į Žagarę užsuks ir istoriniai automobiliai. Festivalio svečiai turės progą pabendrauti su senosios technikos mylėtojais, restauratoriais.

O kokia šventė be muzikos, be geriausių Lietuvos grupių ir atlikėjų pasirodymų. Muzikos visas tris festivalio dienas bus visiems skoniams ir įvairiu laiku. Šeštadienio naktis priklausys populiariajam „Radistai DJ’s“ duetui Jiems šeštus metus iš eilės patikėta Žagarės vyšnių festivalyje šėlti su minia per naktį.

Šeštadienį, kur kas ramesnėje aplinkoje, žagariečių ir festivalio svečių laukia ypatingas susitikimas su kraštiečiu, miestelio legenda operos grandu Vaclovu Daunoru, knygos „Karalių kuria aplinka. Operos artistas Vaclovas Daunoras“ sudarytoja, muzikologe Jūrate Katinaite, solistais Arūnu Dingeliu (tenoras), Egidijumi Dauskurdžiu (bosas), Aleksandru Vizbaru (fortepijonas).

Visas tris Vyšnių festivalio dienas Žagarės dvaro rūmuose vyks žolininkės Adelės Karaliūnaitės edukacija „Laimės eliksyras iš vyšnių“.

Tai tik dalis to, ką skelbia festivalio programa. Bet bus ir to Žagarėje, ko į programas neįrašysi - ypatingosios šio kažkada klestėjusio seno miestelio auros. Viskas čia turi istoriją. Taip pat ir žagarvyšnės. Kalbama, kad šių pietietiškos prigimties uogų į Žagarę atsivežti galėjo čia gyvenę dvarininkai. Vienas kitas kauliukas nukrito į kalkingą dirvožemį, suleido šaknis ir prigijo. Iš čia ir tas skonis, pripažintas ne tik pas mus. XX a. pradžioje Peterburgo turguje buvęs net žagarvyšnių skyrius, o vienas Rygos fabrikas iš žagarvyšnių gamino likerį.

Tiems, kas rengiasi vykti į Žagarės vyšnių festivalį, reikėtų žinoti, kad čia nieko valgomo bei geriamo negausite plastikiniuose induose. Žagarė skelbia karą didžiausiam gamtos priešui - plastikui. Nepabūgo to pasakyti net per šventę. Festivalio lankytojai kviečiami atsinešti savo puodelius, dubenėlius, į kuriuos prekybininkai pilstys gėrimus ir dės maistą. Daugkartinius indus bus galima įsigyti čia pat už užstatą, o panaudojus, užstatą susigrąžinti. Žinoma, jei aplinkai draugiško indo nenorėsite pasiimti kaip suvenyro iš Žagarės vyšnių festivalio.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s