respublika.lt

Vilniuje bus įtekta A.Petriko literatūrinė premija

(0)
Publikuota: 2019 birželio 19 10:53:19, Sigita Zumerytė, Elta
×
nuotr. 3 nuotr.
A. Petriko premija - rašytojui M. Marcinkevičiui ir dailininkei L. Dūdaitei. Lietuvos rašytojų sąjungos nuotr.

Trečiadienį Vilniuje, Rašytojų klube, bus įteikta Aloyzo Petriko literatūrinė premija už geriausią knygą vaikams ir jaunimui.

 

Antrąja dr. Aloyzo Petriko literatūrine premija bus apdovanoti du autoriai - rašytojas Marius Marcinkevičius ir dailininkė Lina Dūdaitė už knygą vaikams „Sivužas“ (leidykla „Tikra knyga“).

Premijos steigėjas ir mecenatas - verslininkas dr. Aloyzas Petrikas, JAV bei Lietuvos aukštųjų medicinos technologijų korporacijos „Vitta Corporation“ prezidentas. Premija skiriama už lietuvių rašytojų sukurtus kūrinius vaikams ir jaunimui. Šia premija pratęsiama Lietuvos Raudonojo Kryžiaus premijos, įsteigtos 1933 metais, tradicija. Anuomet šios premijos iniciatorius buvo tuometis Lietuvos Raudonojo Kryžiaus valdybos pirmininkas Aloyzas Petrikas (1893-1964).

Šiemet premijai buvo pasiūlyti Kristina Gudonytė (knyga „Drugeliai virš bedugnės“), Aidas Jurašius (knygos „Naktis su raktininku“, „Pypas ir jo nutikimai“), Gintaras Kaltenis (knyga „Rainiuko Pikselio kelionės“), Kazimiera Kazijevaitė-Astratovienė (knyga „Mano sesė ir aš“), Marius Marcinkevičius (knygos „Maži eilėraščiai mažiems“, „Sivužas“), Kęstutis Navakas, Marija Smirnovaitė (knyga „Žvėreliai mokosi svajoti“), Gytis Norvilas (knyga „Vėžlys Dūmas“), Monika Vaicenavičienė (knyga „Pasakojimas apie daktaro Jono Basanavičiaus keliones ir darbus“).

Vertinimo komisijoje dirbo Lietuvos rašytojų sąjungos deleguoti atstovai – Donatas Petrošius, Renata Šerelytė ir Regimantas Tamošaitis, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto nariai – Asta Skujytė-Razmienė ir Viktorija Šeina-Vasiliauskienė.

Rašytojas M. Marcinkevičius išleido septynias knygas vaikams: „Tolimoji karalystė“, „Voro koja“, „Draugystė ant straublio galo“ (IBBY išrinkta geriausia knyga mažiesiems skaitytojams 2018), „Maži eilėraščiai mažiems“, „Atvirkštukai“, „Princesė“, „Sivužas“ bei romaną „Juodoji Vilniaus saulė“.

„Visada buvau priklausoma nuo knygų. Turbūt kaip visi, kam neužtenka vieno pasaulio varianto ir reikia visų galimybių išsinerti iš realybės ribų. Kartais tai, ką randame kitų kūryboje - knygose, paveiksluose, vaidinimuose, muzikoj - veikia daug stipriau, negu tai, ką galime paliesti ar paragauti. Labai džiaugiuosi, kad mano darbas tampa knygų dalimi. Tai, ką aš nupiešiu po to, kai perskaitau istoriją, yra tik viena iš daugelio galimų versijų. Bet tuo ir nuostabus yra pasaulis, kad galime dalintis savo vizijomis su kitais, taip praplėsdami „tikrojo“ pasaulio ribas iki begalybės“, - sakė dailininkė L. Dūdaitė.

Knyga „Sivužas“ 2019 m. pripažinta geriausia metų knyga mažiausiems skaitytojams (IBBY Lietuva), pelnė „Papyrus“ knygos meno konkurso apdovanojimą „2018 metų knyga ir jos iliustratorius“.
2018 m. „Cow design festival“ L. Dūdaitė apdovanota kaip viena iš geriausių iliustratorių (už iliustracijas knygai „Sivužas”).

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s