respublika.lt

Vilniaus Stiklo kvartalo Vakarienės turas - kūrybingų studentų ir bendruomenės kūrinys

(1)
Publikuota: 2022 vasario 02 13:46:31, „Zen PR" info
×
nuotr. 1 nuotr.
Stiklo kvartalas. „Zen PR" nuotr.

Ar kada nors teko išbandyti bar crawling pramogą? Mėgėjai vieno vakaro metu paragauti skirtingų miesto barų siūlomų gėrimų - supras.

 

Vilniaus Stiklo kvartalas nebūtų senas žydiškas kvartalas, jeigu nesugalvotų kokios nors visiškai kitokios pramogos.

Lietuvoje unikali pažintinė - gastronominė kelionė po Vilniaus žydišką kvartalą nustebins. Kelionę sukūrė Stiklo kvartalo bendruomenė. Projekto audio istorijos pasakotoja - kvartalo gyventoja Adi Vilner. Adi - hebrajų kalba reiškia brangakmenį.

Vaikystėje nuolat girdėti močiutės pasakojimai apie Stiklių, Žydų, Mėsinių (dabartinė M. Antokolskio) gatves ir jų gyventojus, prieš 27 metus parviliojo Adi iš Izraelio į Vilnių. Čia ji išmoko lietuvių kalbos, ištekėjo. Nuo pat atvykimo gyvena Stiklo kvartale - savo protėvių rajone ir nenuilstamai jį tyrinėja. Ieško gyvų liudininkų, rausiasi miesto archyvuose. Ilgą laiką laikiusi savo tyrinėjimus laisvalaikio hobiu, galiausiai sutiko pasidalinti žiniomis apie Paslėptą miestą - Stiklo kvartalą.

Vakarienė su audio gidu, kurį įgarsino pati Adi išsidriekia per keturis puikius restoranus ir kavines gražiausioje Vilniaus kaimynystėje. Ragaujant skirtingų virtuvių - baltiškos, airiškos, Vilniaus karališkos ir žydiškos - patiekalus, atsiskleidžia šeimos, namų, kaimynų paslėptos istorijos ir legendos taip, kad net nepastebi kaip prabėga trys valandos!

Pasirinkę tokią pramogą paragaus istorijos, apsvaigs nuo paslapčių, sužinos keturių Stiklo kvartalo restoranų istorijas, patirs įvairią kvartalo maisto kultūrą ir paaukos šios bendruomenės kuriamiems kitiems pažintiniams patyrimams.

2018 metais įkurta Stiklių, Gaono, Žydų, M. Antokolskio gatvelių bendruomenės asociacija „Miesto kvartalas" tapo šios Vilniaus senamiesčio dalies gyvo, kaimynystės puoselėjamo muziejaus pradininke. Asociacija įkūrė ir kuruoja gatvių šviesos meno galeriją ARTeriją, kurioje skirtingų menininkų ekspozicija keičiasi kas pusmetį ir šiuolaikiško meno, spalvų ir šviesos kalba gilinasi į kultūros paveldo ir aktualias socialines temas. ARTerija plečiasi ir į kitas Vilniaus senamiesčio vietas, pritraukia Lietuvos ir užsienio menininkus, lankytojus.

Kiekvienais metais kvartalo bendruomenė nustebina Vilnių ir svečius savo žiemos sezono dekoracijų kūrybingumu. 2021 metais asociacija ir Stiklo kvartalo verslai užėmė visas tris pirmas Vilniaus Kalėdų puošmenų konkurso vietas!

Asociacija Miesto kvartalas tapo žymi ir geidžiama jaunimo, studijuojančio rinkodarą, komunikaciją, antropologiją, menotyrą ir norinčio susipažinti su tokiu visuomeninės organizacijos, puoselėjančios kūrybinę miesto vietovės rinkodarą ir ženklodarą, veiklos modeliu, tarpe. Studentai priimami į praktiką, noriai jai skiria tris mėnesius, dirba su projektais savo bendraamžių grupėje, išsineša bendradarbiavimo ir tinklodaros įgūdžius, išmoksta dirbti komandoje prie kūrybinės vietokūros, bendruomeninių projektų.

Šis Stiklo kvartalo vakarienės turas - vienos iš praktikų metu suformuotos studentų grupės veiklos rezultatas. Būsimi rinkodaros, verslo, komunikacijos specialistai sugebėjo sujungti kvartalo ir gyventojų istorijas su šiuolaikiniu vietovės charakteriu ir sukurti stulbinantį senojo ir dabartinio žydiško kvartalo patyrimą, kurio metu atsiskleidžia kultūrinis daugiasluoksniškumas ir užmirštama viskas, ką iki šiol žinome apie pažintines ekskursijas.

Už kelionės-vakarienės metu gautą pelną Stiklo kvartalo bendruomenė rengs naujas edukacines-pažintines istorijas.

Stiklo kvartalo Vakarienės prasideda nuo vasario 9 d. ir vyks kiekvieną trečiadienį, ketvirtadienį nuo 18 ir 19 val. Turo trukmė trys valandos.

Su savimi būtina turėti telefoną, ausines ir gerą nuotaiką.

Minimali rezervacija dviems žmonėms užpildžius anketą: https://forms.gle/CAASV36CpM2gCSiY9 el.paštu miestokvartalas@gmail.com arba Facebook Miesto kvartalo renginyje nurodytu būdu.

Dėl didesnių grupių prašome rašyti miestokvartalas@gmail.com

Rezervacija sustabdoma likus 24 val. iki Vakarienės turo.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Skaityti komentarus (1)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s