respublika.lt

Valdovų rūmai Užgavėnes pasitiks komiškomis Europos valdovų istorijomis

(0)
Publikuota: 2014 vasario 25 11:31:20, Respublika.lt, Eltos inf.
×

Valdovų rūmai artėjančių Užgavėnių proga vasario 26-27 dienomis kviečia į italų profesoriaus Džovanio Ričio (Giovanni Ricci) paskaitų ciklą "Puikybė ir pokštai Europos valdovų dvaruose".

Pirmoji ciklo paskaita trečiadienį pavadinta "Švenčių menas Renesanso laikais", jos metu Dž. Ričis aptars Renesanso epochoje surengtas prašmatniausias šventes, kurios baigėsi įvairiausiais liūdnais nutikimais ir paskatino kai kuriuos istorinius įvykius, analizuos jų priežastis ir pasekmes. Profesorius pasakos apie liūdnai pagarsėjusį 1559 m. Prancūzijos karaliaus Henriko II (Henri II) dukters vestuvių proga surengtą prašmatnų riterių turnyrą, kurio metu sargybos vadas ietimi pervėrė karaliui akį, apie Feraros kunigaikštystės likimą nulėmusį žirgo spyrį kunigaikščiui Alfonsui (Alfonso), apie Abiejų Tautų Respublikos valdovės Cecilijos Renatos Habsburgaitės žūtį žvėrių pjautynėse, apie nesėkmingą Lenkijos karalienės ir Lietuvos didžiosios kunigaikštienės Bonos Sforcos (Bona Sforza) medžioklę ir daugelį kitų istorijų.

Ketvirtadienį Valdovų rūmuose rengiama antroji ciklo paskaita "Karališkos šunybės". Čia išgirsime apie Renesanso epochos valdovų humoro jausmo subtilybes. Profesorius parodys, kad tarp Europos valdovų dvarų egzistavo ne tik kultūriniai ir diplomatiniai ryšiai, bet ir didelė konkurencija, priešiškumas bei pseudodraugystė.

Paskaitos vyks italų kalba ir bus sinchroniškai verčiamos į lietuvių kalbą, jos klausytis nemokamai galės iki 300 klausytojų.

Valdovų rūmų muziejaus Užsienio ryšių ir parodų skyriaus vedėjos Daivos Mitrulevičiūtės teigimu, paskaitų ciklas bus puiki įžanga vienai linksmiausių metų švenčių.

"Ilgamečio Feraros universiteto profesoriaus pasirinkta tematika - įvairių nutikimų "sugadintos" valdovų šventės bei vienas kitam krečiamos šunybės - ir jų tyrinėjimai parodo aukščiausius asmenis visai kitokioje šviesoje, taip pat suteikia daug naujos informacijos apie jų žemiškąsias ydas, nuodėmes ir nuotykius, kurie kartais netgi nulemdavo istorinius įvykius ir įvairių teritorijų likimą", - pasakoja D. Mitrulevičienė.

Pasak D. Mitrulevičiūtės, šie tyrinėjimai bei įžvalgos turi vienokių arba kitokių sąsajų ir su Lietuvos valdovais, o platesnis žvilgsnis į visos Europos istorijos faktus padės dar geriau pajusti to meto dvasią ir suprasti netikėtus įvykių posūkius.

Profesorius Dž. Ričis savo karjerą pradėjo Bolonijos universitete, yra ilgametis Feraros universiteto profesorius. Jo tyrinėjimų sritys labai įvairios, tačiau istoriją jis analizuoja atsižvelgdamas į socialinius ypatumus ir žmonių mentalitetą, susikoncentruodamas į valstybinės reikšmės laidotuvių ceremonialus, miestų istoriją, žemuosius visuomenės sluoksnius, socialinį mobilumą. Profesorius yra nuolat kviečiamas skaityti paskaitų universitetuose bei kultūros institucijose Belgijoje, Čekijoje, Graikijoje, Ispanijoje, Turkijoje bei daugelyje kitų valstybių.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s