respublika.lt

Su kuo laužys kalėdaičius senoliai?

(0)
Publikuota: 2020 gruodžio 24 14:41:25, Dalia BYČIENĖ
×
nuotr. 2 nuotr.
Vyskupas Jonas Kauneckas teigia gerai suprantąs vienatvės jausmą, nes jis šiemet paliečia ir dvasininkus. Stasio Žumbio nuotr.

Atėjo gražiausios ir labiausiai laukiamos metų šventės - Kūčios ir Kalėdos. Bet šiemet šeimos užstalė bus labai erdvi arba visai tuščia. Labiausiai nuskriausti bus vieniši senoliai, kurių net ir labai norėdami šiemet negalės aplankyti vaikai, anūkai. Su kokia nuotaika žmonės pasitinka Kalėdas, kaip jiems apskritai išgyventi šį vienišą metą? Kiek dar likę vilties pas žmones, klausėme vyskupo Jono KAUNECKO ir Skaistgirio Šv.Jurgio parapijos klebono kunigo Andriaus TRAKŠELIO.

 


Išbandymas

Vyskupas J.Kauneckas teigia gerai suprantąs tą vienatvės jausmą, nes jis šiemet paliečia ir dvasininkus. Ir dvasininkų Kalėdos bus vienišesnės. Negalės susitikti bažnyčiose žmonių. Bažnyčia melsis be žmonių. Esąs vienas iš tų, kuriems teks pergyventi nelinksmas Kalėdas.

Per Velykas uždarytus žmones valdžia guodė. Iškęskime vienišas Velykas, kad Kalėdas galėtume švęsti kartu. Žmonės kentė, iškentė, bet niekas nepasikeitė. Kalėdos atėjo, o jie ir vėl visi uždaryti? Ar žmonės supranta, kad šiuo metu šeimoms susitikti neleidžiama dėl jų pačių saugumo? - teiraujuosi vyskupo. „Vieni supranta, kiti ne. Kodėl reikėtų budėti ant kelių, stabdyti, jei suprastų? Patys turėtų nevažiuoti. Yra tokių, kurie vis dar netiki, kaip tai pavojinga. Ypač blogai su migrantais. Jie parvažiuoja ne tik susitikti su tėvais. Parvažiuoja praleisti laiko. Kas būtų, jei jų nestabdytų... Bet mes apie juos nekalbėkime, nes jie apie mus negalvoja", - apgailestauja vyskupas J.Kauneckas.

Sako, visiems patariantis nelankyti tų, su kuriais kiekvieną dieną kartu nevalgo. Net per Kūčias nelankyti. Kad ir kaip sunku būtų. Vyskupas J.Kauneckas tai primena kalėdiniuose savo sveikinimuose.

Ką daryti senam žmogui, kaip jam jaustis, su kuo dalytis kalėdaičiu? Vyskupo manymu, jei laikas toks, nėra ko graužtis, kad kalėdaičio prie stalo nebus su kuo dalintis. Ne pirmas kartas. Buvo lageriai, partizaninis laikotarpis, buvo tremtys. Nebuvo ką dalintis ir su kuo dalintis, reikėjo išgyventi. Ir sovietmečiu tą patį daugeliui teko iškęsti.

„Jaunystėje dirbau melioracijos inžinieriumi. Darbo diena dažnai pasitaikydavo ir Kūčios, ir Kalėdos. Negalėdavai parvažiuoti namo ir ką padarysi", - ramina dvasininkas. Anot vyskupo, netikintiems žmonėms Kalėdos visada buvo tik eilinė žiemos šventė, o tikintieji turi paguodą, Dievą. Šiam sunkiam laikui vyskupas J.Kauneckas randa apibūdinimą - išbandymas visiems. Tikintiems, kurie pratę pakentėti už save ir kitus. Ir netikintiems, kurie klysta, bet nepaiso nieko.

Kaimo žmonėms bent kartą lengviau

Skaistgirio Šv.Jurgio parapijos klebonas kunigas Andrius Trakšelis pataria šias Kalėdas iškęsti. Ir kito pasirinkimo nėra.

O kaip jaučiasi žmonės? Ar skundžiasi, kaip jiems be pačių artimiausių vaikų didžiąsias šeimos šventes labai sunku sutikti. Kad nėra kuo užpildyti tuštumą. Pasak kunigo Andriaus, tokių, kurie nesuprastų, Skaistgiryje neteko sutikti. Ateina pasiimti kalėdaitį žmogus, prašo, ar kunigas negalėtų jį išnešti. „Kieme palaukia, išnešu už durų ir paduodu. Manau, žmonės teisingai elgiasi. Kaimo žmonės supratingesni, nuoširdesni. Malonu bendrauti su tokiais žmonėmis. Skeptikų balsų nebegirdėti. Sunku būti skeptiku, kai beveik neliko giminės, kurios ta liga nebūtų palietusi", - sako Skaistgirio klebonas.

Anot kunigo A.Trakšelio, vyresnio amžiaus parapijiečiai dabar pergyvena, kad negalės dalyvauti mišiose. Guodžias, kad galima melstis namuose, televizija mišias transliuoja. O kai nėra su kuo kalėdaičiu dalytis? „Tai vienas plotkelės atsilauši. Aš taip pat šiemet negaliu pas tėvus nuvažiuoti. Vienas Kūčių vakarienę valgysiu. Atsilaušiu plotkelę, sukalbėsiu maldą ir pabūsiu. Toks laikotarpis. Mes nieko nepakeisime, turime melstis, kad greičiau ta neganda pasibaigtų", - sako kunigas.

Kunigą Andrių ramina žmonių ramybė. Skambinęs pažįstamam kunigui, o jis bepuošiąs bažnyčią. Gal ir niekas nematys, bet pačiam širdy būsią linksmiau. Ir jis teisus, negalima pulti į neviltį. Kunigams šis laikotarpis taip pat esąs sunkus. Su žmonėmis mažiau susitinka, lanko tik labai sunkius ligonius.

„Mano parapijoje yra Jurdaičių socialinės globos namai. Prieš kiekvienas Kalėdas juos lankydavau. Ir šiemet jie laukia, bet nesusitiksime. Ten yra ligos židinys, meldžiausi mišiose, kad greičiau jie suvaldytų ligą. Ir už bendruomenę, kad turėtų stiprybės, meldžiuosi", - sakė kun. A.Trakšelis.

Kaip kaimo žmonės vienatvę supranta, kaip priima griežtus draudimus? Anot kunigo Andriaus, kaimo žmogui yra paprasčiau. Kaime žmogus gali išeiti į lauką, malkų parsinešti, kieme randa ką nuveikti. Jo manymu, sunkiau ištverti miesto bute užsidariusiam žmogui.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar esate patenkinti naudojamo banko paslaugomis?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kur šiemet atostogausite?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-1 +4 C

-2 +4 C

+1 +5 C

+1 +8 C

+5 +12 C

+2 +8 C

0-6 m/s

0-6 m/s

0-8 m/s