respublika.lt

SIKON XXVII sudrebino Kuršių Neriją

(0)
Publikuota: 2014 liepos 03 13:20:05
×
nuotr. 4 nuotr.
„Sikurortas“ - antra vieta

Ankstų birželio 26 – tosios rytą iš Vilniaus geležinkelio stoties išbildėjęs traukiniu vakarų kryptimi, jis pakeliui aplankė Klaipėdą, o ketvirtadienio pavakarę įsmeigė savo vėliavą Pervalkos pamaryje. Tuomet prasidėjo keturių dienų trukmės architektūros fiesta, kurios Neringa dar ilgai nepamirš.

 

Šiemet Studentų Idėjų Konkursas (toliau SIKON) susiruošė tolimai kelionei traukiniu iš Vilniaus į Pervalką. Galima sakyti, kad šiemet SIKON (visai kaip ir pirmasis) prasidėjo ne atvykus į veiksmo vietą, o pakeliui – traukinyje. Ilgos kelionės metu dalyviams nuobodžiauti neleido mokslinį darbą apie SIKON istoriją parašęs M. Bliujus. Jis savo pasakojimais užvedė, supažindino dalyvius su šio konkurso specifika, atsiradimo istorija ir davė naudingų patarimų siekiant originalių sprendimų.

Kelionė pralėkė nepastebimai greitai ir įdienojus sikonistai jau lipo iš traukinio vagonų Klaipėdoje. Čia juos pasitiko M. Daukšys ir V. Dapkevičius jie pravedė ekskursiją po Klaipėdos parodų rūmus ir palinkėjo gero vėjo plaukiant į Pervalką. Vėjas ir oras SIKON‘ui buvo tikrai palankus ir ketvirtadienio popietę sikonistai jau kėlė kojas iš laivų, po truputi pradėdami ręsti stovyklavietę Pervalkos pamaryje.

Šiemet veiksmo vieta architektams pasiūlė ne tik vaizdingus, įkvėpimą skatinančius ir į paveldosaugos sąrašus įtrauktus kraštovaizdžius. Stovyklavietėje veiklos netruko nei dieną, nei naktį. Dienomis sikonistai sportavo, maudėsi, klausėsi paskaitų, kurias pravedė istorikė doc. dr. N. Strakauskaitė, fotografas S. Slavinskas, skulptorius A. Šnaras, architektas V. Balsys, menininkas – filosofas R. Diržys. Naktimis dalyviai idėjų paieškas derino su poilsiu arba gyvai grojusių muzikantų koncertais. Kaip ir kiekvienais metais – šiemet SIKON‘o ašimi tapo kūrybinės dirbtuvės, tik šį kartą ne dvidešimt keturių, o trisdešimt šešių valandų trukmės.

Kalbant apie idėjų paieškas, šiais metais sikonistams teko kietas riešutas. Šiumetiniame SIKON‘e nebuvo temos, buvo tik problematika – ribotumas – pagal kurią kiekvienas dalyvis turėjo susikurti sau užduotį. Nors užduotis buvo ganėtinai paslaptinga, įvairiapusiška ir ,iš pirmo žvilgsnio, artimesnė filosofijai nei architektūrai, sekmadienio rytą dalyviai pasiūlė išties įsimintinų ir novatoriškų darbų.

Sekmadienio rytą išaušo oficialioji renginio diena ir nuo pačio ryto į sikonistų stovyklavietę plūdo svečiai. Pirmiausiai pasirodė komisijos nariai – architektai G. Natkevičius ir doc. L. Naujokaitis, jiems įkandin fotografas S. Slavinskas, tapytoja doc. L. Puipienė ir Neringos savivaldybės atstovė G. Žemaitienė. Neilgai trukus į kiemą žengė, galima sakyti, SIKON‘o krikštatėvis ir vienas iš konkurso įkūrejų prof. G. Čaikauskas bei. Vėliau išgirdęs apie sujudimą Neringoje atvyko ir pats meras D. Jasaitis. Komisija ir kiti renginio svečiai įsigilinę apžiūrėjo darbus, kurių buvo šešiolika ir atėjus sekmadienio popietei po ilgų pasitarimų paskelbė dvidešimt septintojo SIKON laureatus.

Šiemet komisija apdovanojo net aštuonis darbus. Pirmą vietą ir pagrindinis prizas atiteko „ 5 – tai komandai“ (A. Baužys, E. Janutauskas, S. Simonavičiūtė, A. Šarkauskas). Šis darbo devizas buvo „ Riba tai iliuzija“. Susmaigstę pagalius mariose dalyviai sukūrė staigaus gilėjimo optinę iliuziją, nors iš tikrųjų vandens lygis toks pat. Antroje vietoje liko komanda „Sikurortas“( M. Kazlauskaitė, O. Runovič, G. Stogis, D. Traškinaitė, I. Vilkaitytė). Jie atliko „performansą“ kurio pagrindinė mintis buvo, kad žmonės patys susikuria įvairiausias ribas arba jos yra primetamos kitų. Minėdami ribojantį dalyką, jie tėkšdavo dažų potepį ant „celofano“ ir tokiu būdu tarsi tapė ribų paveikslą, kurį vėliau suplėšė išsilaisvindami nuo jų. Trečią vietą užėmė „Transcendentai“ (V. Andriušytė, K. Buzaitytė, K. Lučinskas, T. Marcinkevičius, G. Varnelis). Jie namelyje ant kopėčių kvietė pažvelgti į „kitokį pasaulį iš gegutės lizdo“. Ketvirta ir penkta vietos atiteko dviems komandoms „Kormoranams“(M. Arlauskas, A. Janušas, H. Jurevičius, J. Laurukėnaitė, V. Narušis, M. Tautvydas, V. Vaičikonis), kurie atliko „performansą“ leidusį žiūrovams pajusti savo moralines ribas ir „Varstotui“ (L. Atas, K. Kazlauskas, K. Nenartavičius, S. Petraitytė, K. Žiliukas), kurie pasirodymo metu parodė kaip plokštuminis objektas tampa erdviniu. Komisijos paskatinimo ir dėmesio susilaukė dar trys komandos. „Archaosas“ (S. Budzinauskas, G. Gajauskaitė, R. Mitkutė, I. Saladžinskaitė, G. Vaitkevičiūtė), kurie pasiūlė sumaišyti Vilniui ir Neringai būdingus objektus ir apkeisti juos vietomis, „ 4+2 nematomi“ (E. Radėnaitė, R. Rakickaitė, B. Sakalauskaitė, K. Uosytė) pavaizdavo nematomus, bet jaučiamus ryšius tarp konteksto ir objekto pasirinkusios plūduriuojantį trikampį, o komanda „Chasing Boundaries“ (V. Bernatavičiūtė, A. Budrytė, M. Kildaitė, M. Klavs, R. Simulytė, I. Žemaitytė) atliko tikrą filosofinę analizę apie ribas ir kur jas galima aptikti tiek gamtoje, tiek gyvenime.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s