respublika.lt

Rašytojų sąjungos premija skirta V. Juknaitei

(0)
Publikuota: 2021 gruodžio 16 15:54:00, Eleonora Budzinauskienė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
V. Juknaitė. Eltos nuotr.

31-oji Lietuvos rašytojų sąjungos premija skirta prozininkei, eseistei, dramaturgei Vandai Juknaitei už autobiografinę apysaką „Ta dūzgianti ir kvepianti liepa yra“ Apdovanojimas tradiciškai bus įteiktas sausio 6-ąją, Trijų Karalių dieną.

 

Kasmetinė Lietuvos rašytojų sąjungos premija skiriama už didelės vertės kūrinį, išleistą per pastaruosius dvejus metus. Premijos laureatais yra tapę Antanas A. Jonynas, Jurgis Kunčinas, Nijolė Miliauskaitė, Romualdas Granauskas, Sigitas Geda, Judita Vaičiūnaitė, Danutė Kalinauskaitė, Andrius Jakučiūnas, Aidas Marčėnas, Kornelijus Platelis ir kiti.

Vertinimo komisijoje dirbo pastarųjų penkerių metų šios Premijos laureatai – Giedrė Kazlauskaitė, Rimantas Kmita, Mindaugas Kvietkauskas, Mindaugas Nastaravičius ir Undinė Radzevičiūtė.

Buvo svarstytos dar aštuonios kandidatūros: Viktorija Daujotė už eiliuotų tekstų sutelktinę „Žemaitīnā = Žemaitynai“ (Regionų kultūrinių iniciatyvų centras: Šatrijos Raganos bendrija, 2021), Dainius Gintalas už eilėraščių knygą „Vienos vasaros giesmė“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2021), Audronė Girdzijauskaitė už atsiminimų romaną „Atminties šuliniai“ (Homo liber, 2020), Gintaras Grajauskas už eilėraščių knygą „Nykstamai menkų dydžių poveikis megastruktūroms“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2021), Gytis Norvilas už eilėraščių proza knygą „Akla valtis“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2021), Valdas Papievis už romaną „Ėko“ (Odilė, 2021), Rolandas Rastauskas už prozos knygą „Venecija tiesiogiai“ (Apostrofa, 2021) ir Tomas Vaiseta už romaną „Ch.“ (Baltos lankos, 2021).

V. Juknaitė debiutavusi apsakymų rinkiniu „Ugniaspalvė lapė“ (1983), vėliau išleido romaną „Šermenys“ (1990), apysaką „Stiklo šalis“ (1995), esė rinkinį „Išsiduosi. Balsu“ (2002, 2015, 2019, 2021), pokalbius su sudėtingo likimo vaikais „Tariamas iš tamsos“ (2007), dvi pjeses, sudėtas į knygą „Ponios Alisos gimtadienis“ (2010). Kartu su Elena Nijole Bukeliene parašė knygą „Saulėlydžio senis: Romualdo Granausko kūrybos interpretacijos“ (2004), yra publikavusi kritikos straipsnių apie šiuolaikinę literatūrą. Drama „Formulė“ pastatyta Lietuvos nacionaliniame dramos teatre ir Rygoje (rež. Gytis Padegimas), kūryba versta į anglų, latvių, lenkų, rusų, švedų, vokiečių, hebrajų ir kitas kalbas. 2003 m. už nuopelnus Lietuvos Respublikai V. Juknaitė apdovanota Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi. 2004 m. rašytojai paskirta Vyriausybės kultūros ir meno premija, o 2008 m. už „santūrų humanizmą ir literatūros lauko išplėtimą“ – Nacionalinė kultūros ir meno premija, tapusi J. Grušo, J. Keliuočio, J.Paukštelio, G. Petkevičaitės-Bitės, Žemaitės literatūrinių premijų laureate. 2016 m. rašytoja buvo paskelbta Tolerancijos metų žmogumi.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s