respublika.lt

Prancūzų sopranas Donatienne Michel-Dansac Vilniuje kvies išgirsti naujas šiuolaikinės vokalinės muzikos interpretacijas

(0)
Publikuota: 2021 lapkričio 22 10:40:38, Giedre Nalivaikaitė
×
nuotr. 1 nuotr.
Prancūzų sopranas Donatienne Michel-Dansac. Renginio organizatorių nuotr.

Vilniaus naujajai ir eksperimentinei muzikai skirta platforma „Kontaktas" tęsia renginių sezoną ir toliau mezga ryšį tarp kūrėjo, atlikėjo ir žiūrovo. Šį kartą suklusti „Kontaktas" kviečia šiuolaikinės vokalinės muzikos gerbėjus. Lapkričio 28 d. Vilniuje, koncerte „EXTENDED VOICE" pasirodys pasaulinio lygio atlikėja iš Prancūzijos Donatienne Michel-Dansac.

 


Vokaliniams ieškojimams skirtame vakare skambės kompozitorių Šarūno Nako, Alberto Navicko, Jūros Elenos Šedytės ir Ričardo Kabelio kūriniai, parašyti specialiai „Kontaktui". Muzikos ir garso kūrėjai buvo kviečiami tyrinėti išplėsto balso temą, o kūrybinis procesas vyko ne tik kompozitorių galvose, bet ir abipusiai - kūrėjams bendradarbiaujant su dainininke.

„Kūryba nesibaigia partitūros užrašymu: toks pats svarbus yra gyvas kontaktas repetuojant, ieškant natūralumo ir, galbūt, kažką koreguojant. Laukiau gyvos repeticijos, nes pasitikiu tik bežodžiu kontaktu su bet kuriais atlikėjais, kai nereikia nieko aiškinti, o viskas įvyksta savaime", - apie kūrybinį procesą pasakoja vienas iš „EXTENDED VOICE" kompozitorių Šarūnas Nakas.
Dėmesio centre šįkart atsidūrus vokalui, kompozitoriai drauge su atlikėja ieškojo naujų balso raiškos būdų bei kūrybinių prieigų. „Mums, kūrėjams, tai proga kažką daryti tikslingai, būnant beveik užtikrintu, kad tai tikrai bus įgyvendinta", - džiaugiasi Š. Nakas.

Š. Nako kompozicijoje „How It Is" interpretuojamas airių kilmės dramaturgo Samuelio Beketo tekstas, o kompozitorius savo kūrinį apibūdina lakoniškai: „Beveik be garso, be vilties, tik žemyn, per šimtą vis retėjančių skiemenų, tiesiog į tuštumą."

J. E. Šedytės kūrinyje „WHEN I‘M ENTERING MY GARDEN" suskambės keturios erdvės ir būsenos, o soprano ir elektronikos duetas kvies klausytojus savo vidiniuose pasauliuose atrasti vietą praeities atgarsiams. Šį kūrinį kompozitorė pristato kaip poetišką bandymą muzika perteikti psichologines patirtis.
A. Navicko kūrinys „Respire" siekia atkreipti dėmesį į orą kaip į neatsiejamą žmogaus balso dėmenį. Pasak kompozitoriaus, kūrinį įkvėpė ir jame skamba „Demystification 27", šiuolaikinės amerikiečių autorės Miranda Mellis tekstas iš rinktinės "Demystifications".
R. Kabelis balsui ir jo eksperimentams skirtame vakare pristatys kompoziciją „AFTER", parašytą balsui, megafonui ir elektronikai, pagal Publijų Porfyrijų.
Visas keturias šiuolaikinės vokalinės muzikos interpretacijas koncerte „EXTENDED VOICE" atliks pasaulinio lygio atlikėja, prancūzų sopranas Donatienne Michel-Dansac. Ši aukšto kalibro atlikėja savo repertuare nevengia sudėtingiausių vokalinių kompozicijų, tokių kaip Luciano Berio „Sequenza III", Pierre‘o Boulezo „Le marteau sans maître" ir kt.

„Šiuolaikinė muzika verčia mane atrasti vis daugiau savo balso galimybių. Iš prigimties esu tikra žaidėja - mėgstu žaisti stalo žaidimus, kortomis ir kt. Ir man ši muzika yra tarsi žaidimas su griežtomis taisyklėmis", - sako dainininkė.

Išgirsti šią aukšto kalibro atlikėją bei susipažinti su ryškių šiandienos kompozitorių kūryba klausytojai turės galimybę lapkričio 28 d., sekmadienį, 19 valandą Organum salėje (Savanorių pr. 1).

EXTENDED VOICE

Data: 2021-11-28
Laikas: 19:00
Vieta: Organum salė (Savanorių pr. 1, Vilnius 03116 )
Atlikėja: Donatienne Michel-Dansac (Sopranas, Prancūzija)
Kompozitoriai: Albertas Navickas, Jūra Elena Šedytė, Ričardas Kabelis, Šarūnas Nakas

Renginys internete: https://www.facebook.com/events/580465063194427
Bilietai: https://bit.ly/2Zc9Hnf

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s